ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τρελό τρέξιμο στο φυλάκιο των Οινουσσών – Ακούει το ΓΕΣ;

Τρελό τρέξιμο στο φυλάκιο των Οινουσσών – Ακούει το ΓΕΣ;
Επιστολές καταγγελίας από φαντάρους σχετικά με τις συνθήκες υπηρεσίας


▸Δύο επιστολές φαντάρων με παράπονα για τις συνθήκες που επικρατούν στο Φυλάκιο Οινουσσών έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το Δίκτυο «Σπάρτακος».

Οι συνάδελφοι καταγγέλλουν τρελό τρέξιμο, πολλή δουλειά για ελάχιστους φαντάρους και υπέρμετρο αυταρχισμό. Στην πιο πρόσφατη επιστολή διαβάζουμε:

«Με την παρούσα αναφορά, επιθυμούμε να καταγγείλουμε τις δυσμενείς συνθήκες υπηρεσίας που αντιμετωπίζουμε στο φυλάκιο των Οινουσσών και να σας μεταφέρουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί. Πρώτον, στρατιωτικός φαίνεται να αντιμετωπίζει την υπηρεσία σαν να βρισκόμαστε σε σχολή στρατιωτικής εκπαίδευσης (όπως η Ευελπίδων), με αποτέλεσμα να εφαρμόζει αυστηρά και υπερβολικά πρότυπα που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του φυλακίου. Αυτή η αυστηρότητα επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση, προκαλώντας άσκοπη πίεση στους στρατιώτες. Δεύτερον, οι απαιτήσεις για αγγαρείες είναι υπερβολικές, με ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση. Η καθημερινή ρουτίνα περιλαμβάνει συνεχείς αγγαρείες, καθαριότητες και επιθεωρήσεις τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, χωρίς να αφήνεται επαρκής χρόνος για ανάπαυση και ανασύνταξη των δυνάμεών μας. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική μας κατάσταση, ενώ η εξάντληση μπορεί να επηρεάσει την αποδοτικότητα και την ασφάλεια της υπηρεσίας μας.

Επιπλέον, παρατηρείται έλλειψη επαρκούς αριθμού στρατιωτών στο φυλάκιο, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους υπάρχοντες στρατιώτες. Αντί να λαμβάνονται μέτρα για την ανακούφιση της κατάστασης, οι απαιτήσεις παραμένουν δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με τον αριθμό των διαθέσιμων στρατιωτών. Αυτό επιδεινώνει την αίσθηση της πίεσης και δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον».

Στο γράμμα που είχε προηγηθεί μεταξύ άλλων τονίζεται: «Όποιος έρχεται στο φυλάκιο αυτό, είτε είναι στέλεχος, είτε φαντάρος, κάνει παράπονα στους διοικητές για τη συμπεριφορά συγκεκριμένου στρατιωτικού, χωρίς όμως να αλλάζει τίποτε. Το φυλάκιο στελεχώνεται από πολύ λιγότερα άτομα από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Είμαστε εξαντλημένοι. Τεράστια η πίεση και καθόλου ξεκούραση. Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός έχει μόνιμα απαιτήσεις και συνεχίζει ακάθεκτος να μας “χώνει”. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, το φαγητό είναι δραματικά λίγο με αποτέλεσμα να επηρεάζει όλα τα γεύματα μέσα στη μέρα».

Άραγε, τι έχει να απαντήσει το ΓΕΣ για τις συγκεκριμένες καταγγελίες; Για μια ακόμη φορά οι φαντάροι καταγγέλλουν τρομερή εντατικοποίηση, μεγάλη πίεση από στρατιωτικό και ταυτόχρονα αδιαφορία από τους διοικητές.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της ιεραρχίας. Συνάδελφοι, πρέπει να αγωνιστούμε! Καλούμε τους συνφάνταρους να βγουν παραπονούμενοι. Να ζητήσουν ακρόαση από διοικητή, ταξίαρχο και στρατηγό. Να στείλουν επιστολές καταγγελίας. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί με το Δίκτυο «Σπάρτακος» ενάντια στην εργασιακή και οικονομική εκμετάλλευση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τη βυσματοκρατία και την ψηφοθηρία της ΝΔ μέσω των άθλιων πελατειακών σχέσεων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (19.10.24)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου