ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΕΣΑ ξανά στις επωμίδες: Σκιές της χούντας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi
ΕΣΑ ξανά στις επωμίδες: Σκιές της χούντας στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια των τριήμερων εορτασμών για τον Παύλο Μελά στην ΚαστοριάΒαθιά ανησυχία προκαλεί η επανεμφάνιση στον Στρατό, συμβόλων και πρακτικών που παραπέμπουν ευθέως στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τελευταίο περιστατικό, που σημειώθηκε στην Καστοριά, κατά τον επίσημο εορτασμό της μνήμης του Παύλου Μελά, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ανησυχητικών φαινομένων που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την αφοσίωση ορισμένων κύκλων στις δημοκρατικές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, μέλος του σωματείου “Εθνική Ενωσις Παύλος Μελάς”, ντυμένος με στολή Μακεδονομάχου, εμφανίστηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς φέροντας στις επωμίδες του διακριτικό της ΕΣΑ, του διαβόητου στρατιωτικού σώματος που έδρασε ως βασικός μηχανισμός καταστολής κατά τη διάρκεια της χούντας.


Η ΕΣΑ, υπεύθυνη για τη σύλληψη, τον εγκλεισμό και τα βασανιστήρια χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Σπύρος Μουστακλής, που έμεινε παράλυτος για το υπόλοιπο της ζωής του, αποτελούν μερικά μόνο από τα θύματα της βαρβαρότητας της ΕΣΑ.


Παρά τις σχετικές παρατηρήσεις, ο εν λόγω κύριος, ο οποίος είχε προσκληθεί επίσημα από την 9η Ταξιαρχία του ΓΕΣ αρνήθηκε να αφαιρέσει το διακριτικό.

Το Σάββατο συνόδευσε την στρατιωτική πομπή στο μνημείο του Παύλου Μελά, (δείτε τη βασική ΦΩΤΟ) ενώ την Κυριακή με το σήμα της ΕΣΑ στον ώμο, παρέδιδε τα στεφάνια που κατέθεσαν οι επίσημοι στο μνημείο.


Είναι εντυπωσιακή η ανοχή όσων των είδαν! Η στάση αυτή, πέρα από την πρόκληση που εμπεριέχει, εγείρει εύλογα ερωτήματα για την ανοχή που επιδεικνύεται από ορισμένους κύκλους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Δυστυχώς, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Πέρυσι, το Πολεμικό Μουσείο, με την υποστήριξη του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, διοργάνωσε αφιέρωμα που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, στολές αξιωματικών της δικτατορίας.

Ο υποπτέραρχος Σκαρμαλιωράκης, προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπαδόπουλου, ήταν ένας από αυτούς που “τιμήθηκαν” με την έκθεση της στολής τους. Επιπλέον, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Κωνσταντίνος Φλώρος προσφωνήθηκε δυο φορές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ως “Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων“, ένας τίτλος που είχε καθιερωθεί από τη χούντα και καταργήθηκε μετά την μεταπολίτευση.

Η αναβίωση χουντικών τελετών, όπως η ίδρυση ίλης ιππικού με σκοπό τη συμμετοχή σε παρελάσεις, αποτελεί ακόμα ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απουσία έντονης αντίδρασης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για μια προσπάθεια εξωραϊσμού και “κανονικοποίησης” της δικτατορίας.

Η χρήση συμβόλων και η αναβίωση τελετών της χούντας, συνιστούν πολιτικές πράξεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας.

Η απάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε τέτοια περιστατικά είναι κρίσιμη, καθώς η σιωπή ή η αδιαφορία μπορεί να εκληφθεί ως σιωπηρή αποδοχή. Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή, και τα θύματα της χούντας απαιτούν σεβασμό και εγρήγορση, ώστε η δημοκρατία να προστατευτεί από τις σκιές του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου