ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Με υπογραφή Δένδια το 30% στον Έβρο και το 130% στην Πελοπόννησο

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi
Με υπογραφή Δένδια το 30% στον Έβρο και το 130% στην Πελοπόννησο – Τι «ξέχασε» να μας πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Βουλή.

Με τον στόχο την αναδιοργάνωση τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ζητώντας την υποστήριξη για ένα τολμηρό σχέδιο μετασχηματισμού.

Το μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται να τον απασχολεί είναι η χαμηλή πληρότητα των Μονάδων – όπως σημείωσε με έμφαση, έχουμε Μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και άλλες στην Πελοπόννησο με… υπερβολική πληρότητα της τάξης του 130%. Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό σημείο που, μάλλον, ο Υπουργός παρέλειψε να τονίσει: την ευθύνη του ίδιου στο ζήτημα των μεταθέσεων.

Ακούγοντας τον κ.Δένδια αναρωτηθήκαμε: πώς βρέθηκαν αυτές οι μονάδες στο Έβρο με πληρότητα κάτω του 30% και άλλες στην Πελοπόννησο με 130%; Μήπως κάποια «αόρατη δύναμη» καθοδηγεί τις μεταθέσεις; Μήπως οι στρατιωτικοί … αυτομετατίθενται;

Φαίνεται πως η ευθύνη είναι άγνωστη έννοια, και το πρόβλημα είναι πάντα οι «άλλοι». Άλλωστε, ο υπουργός μιλά για ένα στρατό πιο ευέλικτο, πιο σύγχρονο, αφήνοντας να εννοηθεί πως η δική του πολιτική μεταθέσεων δεν είχε καμία συνεισφορά στην τωρινή εικόνα.

Ας μιλήσουμε ειλικρινά: Οι μεταθέσεις υπογράφονται από τον ίδιο τον κ. Δένδια ή τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, ανάλογαμε τον βαθμό.

Όταν, λοιπόν, βλέπουν μονάδες αποδυναμωμένες στον Έβρο και μονάδες με πληρότητα πέρα από κάθε λογική στην Πελοπόννησο, η απορία που γεννάται είναι η εξής: μήπως το πρόβλημα βρίσκεται, τελικά, στην ίδια την πολιτική μεταθέσεων που η πολιτική ηγεσία εφαρμόζει;

Και αφού είναι έτσι, πώς γίνεται ο ίδιος υπουργός να πηγαίνει στη Βουλή με παράπονα για το αποτέλεσμα αυτών των μεταθέσεων; Είναι σαν να παραπονιέται ο μαέστρος ότι η ορχήστρα δεν παίζει καλά, την ώρα που ο ίδιος διευθύνει το κομμάτι.

Ας το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, θα ήταν πολύ χρήσιμο – και διδακτικό – να μας πουν τα ποσοστά επάνδρωσης στις Μονάδες της Κέρκυρας, της ιδιαίτερης πατρίδας του κ. Δένδια, αλλά και στην Κρήτη, από όπου κατάγεται ο υφυπουργός Άμυνας, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Το σχέδιο με τα «137 στρατόπεδα λιγότερα» ακούγεται εντυπωσιακό, αν βέβαια καταφέρουμε να πιστέψουμε ότι η “εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού” και η “αύξηση της ισχύος πυρός” είναι ουσιαστικές έννοιες και όχι γενικόλογες φράσεις.

Αντί, όμως, να ξεκινάνε από τα στρατόπεδα, θα ήταν καλό να σκεφτούν μια άλλη προσέγγιση: να διαχειριστούν τις μεταθέσεις ώστε να ενισχύσουν τα σύνορα και τις κρίσιμες μονάδες – εκεί όπου η πληρότητα έχει πραγματική στρατηγική σημασία.

Τελικά, το μόνο που πετυχαίνει αυτό το σχέδιο είναι να μεταθέσει τις ευθύνες από το υπουργικό γραφείο στα ίδια τα στρατόπεδα.

Ίσως, αντί για μακροχρόνιες και περίπλοκες “δομικές αλλαγές”, θα αρκούσε να ξεκινήσουν από μια απλή κίνηση: να αναγνωρίσουν ότι τα ποσοστά επάνδρωσης δεν είναι ευθύνη των Μονάδων, αλλά των υπουργών που υπογράφουν αυτά τα ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου