ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Νέο δικαστικό χαστούκι στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Μελόνι


AP Photo/Bilal Hussein
Νέο δικαστικό χαστούκι στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Μελόνι
efsyn.gr
Δικαστήριο της Κατάνια αποφάνθηκε πως η Αίγυπτος δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής» χώρα.

Νέο ισχυρό πλήγμα δέχθηκε από την ιταλική δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της.

Η ιταλική δικαιοσύνη λειτουργεί ως ελπιδοφόρο ανάχωμα στις κατάπτυστες ακροδεξιές πολιτικές της ιταλίδας πρωθυπουργού, καθώς είχε καταγγείλει και προ ημερών τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» που χτίστηκαν στην Αλβανία για την εξέταση των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία.

Αυτή τη φορά, δικαστήριο της Κατάνια αποφάνθηκε πως η Αίγυπτος δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής» χώρα, επικαλούμενο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξηγούσε πως μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής» όταν το επίπεδο ασφάλειας είναι «γενικό και σταθερό».

Η Αίγυπτος συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της κυβέρνησης με τις λεγόμενες «ασφαλείς» χώρες στις οποίες θα μπορούσαν να επιστραφούν οι μετανάστες με διαδικασίες fast track, μια λίστα που επικαιροποιήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

Ο επικεφαλής του δικαστηρίου της Κατάνια, Massimo Escher, ανέφερε ότι στην Αίγυπτο υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η συστηματική χρήση βασανιστηρίων από την αστυνομία, οι βιαιοπραγίες κατά δικηγόρων και δημοσιογράφων, διακρίσεις κατά των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων και των LGBTQ ατόμων.

Για αυτό το λόγο, αρνήθηκε να επικυρώσει εντολή κράτησης ενός Αιγύπτιου αιτούντα άσυλο. Με τον τρόπο αυτό ακύρωσε ουσιαστικά το νομοθετικό διάταγμα με το οποίο, η κυβέρνηση Μελόνι συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη χώρα στον κατάλογο «ασφαλών χωρών», στις οποίες οι μετανάστες μπορούν να επαναπατρίζονται.

Η δικηγόρος του μετανάστη, Rosa Emanuela Lo Faro, ανέφερε ότι το δικαστήριο της Κατάνια αρνήθηκε επίσης να υπογράψει εντάλματα κράτησης για τέσσερις άλλους μετανάστες τη Δευτέρα, δύο από την Αίγυπτο και δύο από το Μπαγκλαντές.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι και γραμματέας της Λέγκα, αντέδρασε στις δικαστικές αποφάσεις χαρακτηρίζοντας τους δικαστές «κομμουνιστές» και κηρύσσοντας τον «πόλεμο» με το δικαστικό σώμα. Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι το μεταναστευτικό δεν αποτελεί ζήτημα δικαστικής διερεύνησης αλλά κρατικής μεταχείρισης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως και η χώρα μας θεωρήθηκε πριν χρόνια εκ των πραγμάτων μη ασφαλή χώρα μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας.

Το δικαστήριο τότε είχε καταδικάσει το Βέλγιο για απέλαση στην Ελλάδα Αφγανού πολίτη που αιτούνταν άσυλο στο Βέλγιο. Οι βελγικές αρχές ήθελαν να απελάσουν τον Αφγανό στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα από την οποία ξεκίνησε το ταξίδι του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Βέλγιο όφειλε να γνώριζε τις δεδομένες αδυναμίες των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα και τον κίνδυνο κακής μεταχείρισης στη χώρα μας, και για αυτό δεν έπρεπε να τον απελάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου