ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Ερωτηματολόγια-«παγίδα» στη ΣΜΥ, για το μέλλον των ΑΣΣΥ

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi
Ερωτηματολόγια-«παγίδα» για το μέλλον των ΑΣΣΥ στη ΣΜΥ – Τους ρωτάνε αν θέλουν να γίνουν αξιωματικοί – Το ΥΠΕΘΑ προετοιμάζει το τέλος των Σχολών



Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Μια νέα αποκάλυψη του Armyvoice.gr που θα συζητηθεί. Φαίνεται πως το σχέδιο για την κατάργηση των Σχολών Υπαξιωματικών δεν είναι απλώς «στα χαρτιά», αλλά ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή, με κάθε λεπτομέρεια προσεκτικά μελετημένη. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, για μείωση των αξιωματικών που σηματοδοτούν δραστικές αλλαγές στη στρατιωτική δομή και στην «αξία» των υπαξιωματικών, ήταν απλώς η αρχή. Την ίδια στιγμή, στους σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών ΣΜΥ μοιραζόταν ένα «αθώο» ερωτηματολόγιο, γεμάτο με ερωτήσεις που μόνο υποψίες προκαλούν.

Γιατί, άραγε, ρωτάνε οι διοικήσεις της Σχολής αν οι σπουδαστές γνώριζαν πριν εισαχθούν πως θα αποστρατευτούν με τον βαθμό του ταγματάρχη; Μήπως προετοιμάζουν το έδαφος για το «Σώμα Υπαξιωματικών» με καταληκτικό βαθμό αυτόν του Ανθυπασπιστή;

Και γιατί ρωτάνε αν σκέφτονται να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν στη Σχολή Ευελπίδων; Μήπως, επειδή πλέον θα είναι σχεδόν μονόδρομος για κάποιον που επιθυμεί να φτάσει σε υψηλότερους βαθμούς;


Η κατάσταση θυμίζει σενάριο από κωμωδία – ή μήπως από δράμα; Εδώ και καιρό, το θέμα της κατάργησης των Σχολών Υπαξιωματικών έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από ενώσεις και συνδικαλιστικούς φορείς, που βλέπουν στην πολιτική αυτή μια ξεκάθαρη προσπάθεια υποβάθμισης του στρατιωτικού προσωπικού.

Και τι κάνει το Υπουργείο; Αντί να δώσει σαφείς απαντήσεις, στέλνει ερωτηματολόγια, λες και η μοίρα των σπουδαστών εξαρτάται από την καλή τους διάθεση να επιλέξουν αν θα αποδεχτούν τον περιορισμό της καριέρας τους ή αν θα κυνηγήσουν την… απόδραση προς τη ΣΣΕ.

Η προώθηση του σχεδίου για το νέο Σώμα Υπαξιωματικών, το οποίο θα φτάνει μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή, μοιάζει με ειρωνεία προς τους σπουδαστές που επένδυσαν χρόνια από τη ζωή τους με την ελπίδα για μια αξιοπρεπή καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το «μονοπάτι της καριέρας», όπως το σχεδιάζει το Υπουργείο, φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο. Και ενώ οι αντιδράσεις πληθαίνουν, το Υπουργείο απαντά με… ερωτηματολόγια.

Οι ερωτήσεις, βέβαια, δεν είναι τυχαίες. Ρωτάνε τους σπουδαστές αν γνωρίζουν τα όρια της εξέλιξής τους, σαν να προσπαθούν να προλάβουν τα παράπονα που θα ακολουθήσουν όταν το νέο σύστημα εφαρμοστεί πλήρως. Μήπως για να μπορούν να πουν στο μέλλον: «Μα, σας είχαμε ενημερώσει»;

Και, φυσικά, ρωτάνε αν έχουν σκοπό να γίνουν αξιωματικοί, ενδεχομένως για να διαχωρίσουν αυτούς που θα παραμείνουν υπαξιωματικοί χωρίς δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης από αυτούς που θα επιλέξουν να περάσουν από τις… πύλες της ΣΣΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν μια πιο αξιοπρεπή καριέρα.

Αυτό το «σχέδιο» δεν πέρασε απαρατήρητο από τους στρατιωτικούς φορείς και τους συνδικαλιστικούς οργανισμούς, που από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την πρόθεση του Υπουργείου να μετατρέψει τις Σχολές Υπαξιωματικών σε μια «κατώτερη τάξη» στρατιωτικών, χωρίς πραγματική προοπτική. Τα σωματεία έχουν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πολιτική υπονομεύει τη συνοχή και την αποδοτικότητα του στρατεύματος, αλλά το Υπουργείο φαίνεται να επιμένει στην εφαρμογή του.

Στην τελική, το ερωτηματολόγιο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει ήδη ξεκινήσει. Το Υπουργείο, αντί να απαντήσει στις ανησυχίες και τα παράπονα των στρατιωτικών, επιλέγει να ρωτήσει τους ίδιους τους σπουδαστές αν… «ήξεραν σε τι έμπλεκαν». Αν μη τι άλλο, είναι μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά τους: αντί να αναλάβουν την ευθύνη των αλλαγών, ρίχνουν το μπαλάκι στους σπουδαστές, λες και το μέλλον τους ήταν μια καλά φυλαγμένη μυστική πληροφορία.

Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει: Θα υπάρξει τελικά διάλογος ή οι αλλαγές θα επιβληθούν μονομερώς; Και οι σπουδαστές, βλέποντας τις επιλογές που τους προσφέρονται, τι θα κάνουν; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Υπουργείο έχει ήδη θέσει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα των Σχολών Υπαξιωματικών, και το ερωτηματολόγιο ήταν απλώς η αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου