ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Πώς τα χτυπήματα του Ισραήλ στην Υεμένη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πρόβα τζενεράλε» για τα πυρηνικά του Ιράν

Thick smoke billows from a raging fire at oil storage tanks a day after Israeli strikes on the port of Yemen's Huthi-held city of Hodeida on July 21, 2024. Yemen's Huthi rebels on July 21 promised a "huge" retaliation against Israel following a deadly strike on the port of Hodeida, as regional fallout widens from months of war in Gaza. (Photo by AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)
Το Ισραήλ συζητά αν θα εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που εντοπίστηκε και θα στοχεύσει όχι μόνο τους Χούθι στην Υεμένη αλλά και ολόκληρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το τέταρτο χτύπημα του Ισραήλ κατά των Χούθι, που πραγματοποιήθηκε την περασμένηΠέμπτη, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις υποδομές της Υεμένης. Παρόλα αυτά, το ισραηλινό στρατιωτικό κλιμάκιο εκτιμά ότι η επίθεση δεν θα αποτρέψει την ομάδα από το να συνεχίσει να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα πλήγματα, η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι. Ήταν το μεγαλύτερο χτύπημα σε στόχους των Χούθι από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτύπησε το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά, παραλύοντάς το. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν επίσης τα λιμάνια Χουνταϊντά, Σαλίφ και Ρας Κανατίμπ στη δυτική ακτή και δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος.

Η εκτίμηση ότι αυτό το χτύπημα δεν θα απέτρεπε τους Χούθι από το να στοχεύσουν ξανά το Ισραήλ αποδείχθηκε σχεδόν αμέσως σωστή. Ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας αναχαιτίστηκε εκτός του εναέριου χώρου του Ισραήλ. Παρόλα αυτά, για προληπτικούς λόγους, οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε δεκάδες ισραηλινές πόλεις και χωριά, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στα καταφύγια βομβαρδισμού.

Ακόμη και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν έκλεισε για μισή ώρα. Τέσσερις πτήσεις που κατευθύνονταν προς το Τελ Αβίβ έλαβαν εντολή να αλλάξουν πορεία και να προσγειωθούν αλλού. Από άποψη ασφάλειας και πολιτικής, η παρέμβαση στην εναέρια κυκλοφορία του Ισραήλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί μακροπρόθεσμα.

Το πραγματικό ζήτημα που διακυβεύεται είναι το Ιράν

Οι επιθέσεις των Χούθι αποτελούν σημαντική ενόχληση για την καθημερινότητα των Ισραηλινών, αλλά είναι ασήμαντες σε σύγκριση με το ιστορικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του. Θα πρέπει το Ισραήλ να εκμεταλλευτεί το σπάνιο παράθυρο ευκαιρίας και να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν;

«Ο πειρασμός είναι μεγάλος», δήλωσε ένας πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Το Ιράν βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλό σημείο από πλευράς ασφάλειας. Είναι εκτεθειμένο και ευάλωτο», είπε. «Η εναέρια άμυνα της Τεχεράνης έχει υπονομευθεί από την ισραηλινή αεροπορία. Η ικανότητα παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων της έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Οι πληρεξούσιοι της που μέχρι τώρα αποτελούσαν πραγματική απειλή για το Ισραήλ είναι σχεδόν εντελώς σιωπηλοί. Στην Αμερική, η διοίκηση πρόκειται να αλλάξει, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να εισέλθει στον Λευκό Οίκο. Όλα τα αστέρια ευθυγραμμίζονται εδώ τέλεια για να επιτρέψουν στο Ισραήλ να πραγματοποιήσει αυτό που απειλεί να πραγματοποιήσει εδώ και 15 χρόνια ήδη».

Ακόμα κι έτσι, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Η συζήτηση στο Ισραήλ για το αν θα εξαπολύσει μια μαζική επίθεση στο Ιράν είναι πραγματική. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα υπερασπίζεται την επιθετική προσέγγιση, καλώντας το Ισραήλ να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Εξάλλου, η Μοσάντ έχει αναλάβει να αποτρέψει το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικό όπλο. Μόνο λίγοι εντός του κατεστημένου ασφαλείας υποστηρίζουν την προσέγγιση του Μπαρνέα. Ο ισραηλινός στρατός, λένε οι πηγές ασφαλείας, αντιτίθεται σε μια επίθεση, εκτός αν αυτή πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ ο μηχανισμός ασφαλείας παραμένει λιγότερο από ενθουσιώδης, οι ακροδεξιοί υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, υποστηρίζουν την προσέγγιση του Μπαρνέα.

Παρόλα αυτά, η τελική απόφαση εναπόκειται στον Νετανιάχου, ο οποίος δεν διαπρέπει στη λήψη αποφάσεων αυτού του είδους. Αντίθετα, η ιστορία δείχνει ότι σύρεται σε τέτοιες αποφάσεις από ανάγκη. Ένα δημοσίευμα των New York Times νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ο Νετανιάχου έφτασε κοντά στο να διατάξει πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η απόφασή του στις 11 Οκτωβρίου 2023 να μην σκοτώσει τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αφού η ομάδα ενώθηκε με τη Χαμάς για να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου. Ομοίως, καθυστέρησε για αρκετούς μήνες την απόφαση να ενεργοποιήσει την επιχείρηση με τους βομβητές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων μαχητών της Χεζμπολάχ. Ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να δώσει το πράσινο φως για την επιχείρηση μόνο αφού άρχισαν να δημιουργούνται υποψίες εντός της Χεζμπολάχ σχετικά με τους βομβητές.

Αντικατοπτρίζοντας περαιτέρω αυτή τη συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει να χτυπηθεί το Ιράν, η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό μετά την τελευταία επίθεση αναφερόταν στους Χούθι ως αυτόνομη ομάδα και όχι μόνο ως πληρεξούσιο του Ιράν. «Το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούθι λειτουργεί ως ανεξάρτητη τρομοκρατική οντότητα, η οποία βασίζεται στη συνεργασία και τη χρηματοδότηση του Ιράν, και όλα αυτά για να βλάψει το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή η διατύπωση θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να προσπαθήσει να σταματήσει τους Χούθι μέσω χτυπημάτων κατά του Ιράν», δήλωσε στο Al-Monitor ένας πρώην ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να χτυπήσει το Ιράν για κάθε έναν πύραυλο που εκτοξεύουν οι Χούθι, θα πρέπει να περιμένουμε εκατοντάδες ιρανικούς πυραύλους ως αντίποινα», προειδοποίησε. Ερωτηθείς σχετικά με την πυρηνική υποδομή του Ιράν και τη συνεχή πρόοδο της χώρας προς ένα πυρηνικό όπλο, υποστήριξε ότι «αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αν πρέπει να επιτεθούμε στο Ιράν, δεν θα πρέπει να το κάνουμε για να σταματήσουμε την απειλή των Χούθι, αλλά για να σταματήσουμε την πυρηνική απειλή».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανό χτύπημα στο Ιράν

Εκτός από αυτή τη συζήτηση, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξασκείται εδώ και καιρό για ένα πιθανό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα χτυπήματα στην Υεμένη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια πιλοτική δοκιμή για μεγάλες και πολύπλοκες επιχειρησιακές πτήσεις. Αλλά η εξάλειψη της πυρηνικής ικανότητας του Ιράν θα ήταν πολύ πιο πολύπλοκη από οποιαδήποτε επιχείρηση έχει αναλάβει ποτέ η ισραηλινή αεροπορία. Μια τέτοια επιχείρηση δεν θα έμοιαζε καθόλου με το χτύπημα του 1981 που κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ ή με το χτύπημα του 2007 στον συριακό αντιδραστήρα Deir Ezzor.

«Πρόκειται για έναν διαφορετικό τύπο πυρηνικής υποδομής», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή αμυντική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν μιλάμε για έναν μόνο αντιδραστήρα που μπορεί να εξουδετερωθεί με ένα χτύπημα, αλλά για τουλάχιστον εννέα εγκαταστάσεις που, ως επί το πλείστον, κατασκευάστηκαν σε βάθος δεκάδων μέτρων κάτω από το έδαφος. Οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επιχείρηση επειδή μπορούν να παραμένουν τακτικά πάνω από τον ουρανό του Ιράν και διαθέτουν μέσα που δεν έχει το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, όσοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι ανίσχυρο και ανίκανο να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις κάνουν λάθος. Αρκεί να δείτε πώς πραγματοποιήθηκε η θεαματική επιχείρηση με τους βομβητές».

Το ισραηλινό δίλημμα είναι πολύπλοκο και σε ένα άλλο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις και τις ικανότητες που έχει αποκτήσει το Ιράν τις τελευταίες δεκαετίες, μια επίθεση στη χώρα αυτή δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική για την αποτροπή του εμπλουτισμού ουρανίου. Πολλοί στο Ισραήλ πιστεύουν ότι αυτή η μάχη έχει ήδη χαθεί. Αυτό που μπορεί να επιτεθεί, να καταστραφεί και να καθυστερήσει είναι αυτό που οι Ισραηλινοί αποκαλούν «ομάδα όπλων», δηλαδή η ανάπτυξη της ίδιας της βόμβας. Δεν πρόκειται για μεγάλα εργοστάσια φυγοκέντρησης με βαριά ίχνη πληροφοριών που αφήνουν ίχνη πυρηνικής ακτινοβολίας, αλλά για σχετικά μικρά εργαστήρια – μυστικές τοποθεσίες που είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Επιπλέον, μια τέτοια επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη της πυρηνικής βόμβας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τον ανώτατο ηγέτη να δεσμευτεί ανοιχτά ότι θα συνεχίσει πλήρως την ανάπτυξή της.

«Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είναι πολύ εύθραυστος αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος του Ισραήλ υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Όλο το έργο της ζωής του για τον λεγόμενο άξονα αντίστασης έχει πάρει φωτιά. Η εσωτερική αναταραχή στο Ιράν αυξάνεται και ο Τραμπ βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον Λευκό Οίκο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να τον ωθήσουν να αναλάβει αποφασιστική δράση. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν μια επίθεση στο Ιράν θα επιταχύνει τη διαδικασία πυρηνικοποίησης ή θα την αποτρέψει».

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Τελικά, η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Τραμπ. Με βάση τις δηλώσεις του, η ισραηλινή ηγεσία είναι πεπεισμένη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνεχίσει να ασχολείται με το ιρανικό ζήτημα ακριβώς από εκεί που το άφησε: Θα ανανεώσει και θα ενισχύσει τις αμερικανικές κυρώσεις, θα κινητοποιήσει έναν διεθνή συνασπισμό για την εντατικοποίηση των κυρώσεων και θα επιδιώξει γρήγορες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να εξασφαλίσει μια πυρηνική συμφωνία που θα είναι πιο ευνοϊκή για το Ισραήλ και πιο ολοκληρωμένη από την προηγούμενη.

«Το ερώτημα είναι πόσο θα αφοσιωθεί ο Τραμπ σε αυτό το θέμα, πόσο θα τον ενδιαφέρει και τι χρονοδιάγραμμα και ποια σημαντική στρατιωτική απειλή θα θέσει στο τραπέζι», σημείωσε ο ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος.

Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου