ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Ουκρανία: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε τη μορφή του πολέμου

Ενας τεράστιος όγκος πολεμικών data εκπαιδεύει μοντέλα AI
Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται σε καταλυτικό παράγοντα για το μέλλον του πολέμου, με την Ουκρανία να αξιοποιεί μια μοναδική βάση δεδομένων: εκατομμύρια ώρες βίντεο από drones, τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή εκπαίδευσης για τα μοντέλα ΑΙ που λαμβάνουν αποφάσεις στο πεδίο της μάχης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο χρησιμοποιούν ΑΙ για τον εντοπισμό στόχων.
Οι αλγόριθμοι αναλύουν εικόνες σε ταχύτητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Ο Ολεξάντρ Ντμιτρίεφ, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού συστήματος OCHI, δήλωσε στο Reuters ότι το σύστημά του έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια ώρες βίντεο από drones.

Το αρχείο αυτό, που αντιστοιχεί σε 228 χρόνια καταγεγραμμένων στιγμιοτύπων, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την εκπαίδευση της ΑΙ.

«Αυτό είναι τροφή για την τεχνητή νοημοσύνη: αν θέλεις να εκπαιδεύσεις ένα σύστημα ΑΙ, του δίνεις δύο εκατομμύρια ώρες βίντεο και θα γίνει κάτι υπερφυσικό».

Εμπειρία που γίνεται μαθηματικά

Σύμφωνα με τον Ντμιτρίεφ, το υλικό αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη μοντέλων ΑΙ που μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τακτικές μάχης, να εντοπίζουν στόχους και να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των όπλων.

«Είναι ουσιαστικά εμπειρία που μπορεί να μετατραπεί σε μαθηματικά», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η ΑΙ μπορεί να αναλύσει τροχιές και γωνίες επίθεσης για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των όπλων.

Το OCHI δημιουργήθηκε το 2022 με στόχο να παρέχει στους διοικητές του στρατού μια ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου της μάχης.

Με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα πίσω από το σύστημα συνειδητοποίησε ότι τα βίντεο των drones μπορούσαν να αξιοποιηθούν και ως αρχείο του πολέμου.

Κατά μέσο όρο, προστίθενται 5-6 terabytes δεδομένων καθημερινά στο αρχείο, γεγονός που καταδεικνύει την κλίμακα της προσπάθειας.
Το ενδιαφέρον των συμμάχων

Ο Ντμιτρίεφ ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφές με ξένους συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το OCHI, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σάμιουελ Μπέντετ, αναλυτής του Center for a New American Security, σημείωσε ότι μια τέτοια βάση δεδομένων είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την εκπαίδευση των συστημάτων ΑΙ.

«Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν διαισθητικά τι είναι δρόμος ή ενέδρα, αλλά οι μηχανές πρέπει να εκπαιδευτούν γι’ αυτό», τόνισε.

Η Κατερίνα Μπόνταρ, ερευνήτρια στο Wadhwani AI Centre, επισήμανε ότι η ποιότητα της εικόνας και το μέγεθος της βάσης δεδομένων είναι καθοριστικής σημασίας.

«Τα μοντέλα ΑΙ βασίζονται στη μορφή και τα χρώματα για να αναγνωρίσουν στόχους».

Το παράδειγμα των Avengers

Εκτός από το OCHI, η Ουκρανία διαθέτει και το σύστημα Avengers, το οποίο αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αμυνας για την ανάλυση εικόνων από drones και κάμερες ασφαλείας.

Παρότι δεν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, το υπουργείο έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει 12.000 κομμάτια ρωσικού εξοπλισμού την εβδομάδα.

Η χρήση της ΑΙ δεν περιορίζεται μόνο στον εντοπισμό στόχων. Χιλιάδες drones ήδη πετούν αυτόνομα, ενώ αναπτύσσονται τεχνολογίες για την αποναρκοθέτηση και τη δημιουργία σμηνών drones που θα λειτουργούν σε συνδυασμό.

Από την πλευρά της, η Ρωσία χρησιμοποιεί ΑΙ κυρίως για αναγνώριση στόχων, με τα drones Lancet να έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια σε θωρακισμένα οχήματα της Ουκρανίας.

Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου