ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Πώς η Τουρκία “κέρδισε” τον συριακό εμφύλιο πόλεμο

Πώς η Τουρκία “κέρδισε” τον συριακό εμφύλιο πόλεμο- Foreign Affairs
People hold a banner featuring Turkish President Recep Tayyip Erdoğan as members of the Syrian community and supporters gather to celebrate the fall of Syrian president Bashar al-Assad in the face of an offensive by Islamist-led rebels, in İstanbul on December 8, 2024. Islamist-led rebels toppled Syria's longtime ruler Bashar al-Assad in a lightning offensive that a UN envoy called "a watershed moment" for the nation marred by civil war. (Photo by Yasin AKGUL / AFP)

Η πτώση του Άσαντ είναι ευλογία για τον Ερντογάν – τουλάχιστον προς το παρόν.

Η πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προκάλεσε τεράστια ανησυχία. Η Άγκυρα αντιθέτως δεν φαίνεται να προβληματίζεται… Αντί να ανησυχεί για τις προοπτικές της Συρίας μετά από μια δεκαετία και πλέον συγκρούσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ευκαιρίες στο μέλλον μετά τον Άσαντ. Η αισιοδοξία του έχει βάση: από όλους τους μεγάλους παίκτες της περιοχής, η Άγκυρα διαθέτει τους ισχυρότερους διαύλους επικοινωνίας και ιστορικό συνεργασίας με την ισλαμιστική ομάδα που έχει τώρα την ευθύνη στη Δαμασκό, τοποθετώντας την έτσι ώστε να καρπωθεί τα οφέλη από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Επικεφαλής μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών που τερμάτισαν την κυριαρχία του Άσαντ είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μια σουνιτική μουσουλμανική ομάδα που προηγουμένως συνδεόταν με την Αλ Κάιντα και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη. Παρά τους χαρακτηρισμούς αυτούς, η Τουρκία έχει παράσχει έμμεση βοήθεια στην HTS. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βορειοδυτική συριακή πόλη Ιντλίμπ προστάτευσε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα από τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, επιτρέποντάς της να διοικεί ανενόχλητη την επαρχία για χρόνια. Η Τουρκία διαχειρίστηκε τη ροή διεθνούς βοήθειας σε περιοχές που διοικούνται από την HTS, γεγονός που αύξησε τη νομιμοποίηση της ομάδας μεταξύ των ντόπιων. Το εμπόριο μέσω των τουρκικών συνόρων παρείχε επίσης οικονομική στήριξη στην HTS.

Όλα αυτά έδωσαν στην Τουρκία επιρροή επί της HTS. Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν ακύρωσε τα σχέδια για μια επίθεση των ανταρτών στο Χαλέπι- όταν οι δυνάμεις των ανταρτών ξεκίνησαν την εκστρατεία τους στα τέλη του περασμένου μήνα, πιθανότατα το έκαναν με την έγκριση του Ερντογάν. Για χρόνια, ο Άσαντ καθυστερούσε καθώς ο Ερντογάν προσπαθούσε να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Δαμασκό και να επαναπατρίσει τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων, η παρουσία των οποίων στην Τουρκία υπονόμευε την υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα του. Με τους περιφερειακούς συμμάχους του Άσαντ να έχουν αποδυναμωθεί από την ισραηλινή εκστρατεία στη Γάζα και τον Λίβανο και τη Ρωσία να έχει αποσυντονιστεί στην Ουκρανία, ο Ερντογάν είδε μια ευκαιρία να αναγκάσει τον Σύρο ηγέτη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η θυελλώδης επιτυχία των ανταρτών αποτέλεσε έκπληξη. Τώρα, ο Άσαντ έχει φύγει εντελώς από το προσκήνιο και ο Ερντογάν ετοιμάζεται να εξαργυρώσει την πολυετή επένδυσή του στη συριακή αντιπολίτευση. Το Ιράν και η Ρωσία -οι κυριότεροι αντίπαλοι της Τουρκίας στη Συρία-είναι τιθασευμένοι- μια φιλική κυβέρνηση θα μπορούσε σύντομα να συσταθεί στη Δαμασκό, έτοιμη να υποδεχτεί πίσω τους πρόσφυγες- και η αποχώρηση του Άσαντ θα μπορούσε ακόμη και να ανοίξει ένα παράθυρο για την αποχώρηση των εναπομεινάντων αμερικανικών στρατευμάτων, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο της Άγκυρας. Εάν μπορέσει να αποφύγει τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν, η Τουρκία θα μπορούσε να καταλήξει ξεκάθαρος νικητής στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ο δρόμος του Ερντογάν προς την επιρροή στη Συρία ήταν βραχώδης. Μετά την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα το 2011, η Άγκυρα έγινε ένθερμος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ, παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε ομάδες ανταρτών και επιτρέποντάς τους ακόμη και να χρησιμοποιούν τουρκικό έδαφος για να οργανώνουν και να εξαπολύουν επιθέσεις. Η Άγκυρα ήλπιζε ότι με μια ισλαμιστική κυβέρνηση στη Δαμασκό, η περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας θα επεκτεινόταν. Αλλά καθώς ο συριακός εμφύλιος πόλεμος τραβούσε σε μάκρος, δημιουργούσε προβλήματα για την Τουρκία. Οι προσπάθειες της Άγκυρας να προκαλέσει την αλλαγή του καθεστώτος επιβάρυναν τους μέχρι πρότινος φιλικούς δεσμούς της με τους περιφερειακούς αυτοκράτορες. Ήρθε σε ρήξη με την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με τους ισχυρότερους υποστηρικτές του Άσαντ, το Ιράν και τη Ρωσία. Η απομόνωση αυτή οδήγησε τον Ιμπραήμ Καλίν, τότε επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής του Ερντογάν, να αναφερθεί το 2013 στη δέσμευση της Τουρκίας στη συριακή αντιπολίτευση και στον ισλαμιστικό αγώνα ως εξωτερική πολιτική «πολύτιμης μοναξιάς».
Κρίσιμα, η συριακή σύγκρουση μετέτρεψε επίσης τις ήδη βεβαρημένες σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατηγικό εφιάλτη. Η απόφαση των ΗΠΑ το 2014 να ρίξουν από αέρος όπλα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας -μια ομάδα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση- αποτέλεσε σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις. Από τη σκοπιά των Ηνωμένων Πολιτειών, η υποστήριξη των YPG έγινε στρατηγική επιταγή μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών να πείσουν την Τουρκία να κάνει περισσότερα για να υποτάξει το Ισλαμικό Κράτος (γνωστό και ως ISIS). Η Ουάσινγκτον, όλο και περισσότερο απογοητευμένη από την φαινομενική αδιαφορία της Τουρκίας για τις δραστηριότητες του ISIS εντός των συνόρων της, δεν έβλεπε καλύτερη επιλογή. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, αισθάνθηκε προδομένη από την απόφαση του συμμάχου της να εξοπλίσει τον εχθρό της.

Καθώς τα προβλήματα της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώνονταν, η Ρωσία επωφελήθηκε. Η Μόσχα επενέβη στη Συρία το 2015 για να σώσει το καθεστώς Άσαντ, θέτοντας τα συμφέροντά της σε σύγκρουση με εκείνα της Άγκυρας. Η Ρωσία είχε σαφώς το πάνω χέρι στη Συρία και ο Ερντογάν δεν είδε άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μόνο με το πράσινο φως της Μόσχας η Τουρκία μπόρεσε να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή το 2019 στη βόρεια Συρία για να αναχαιτίσει την πρόοδο των Κούρδων εκεί, έναν στόχο που ο Ερντογάν θεωρούσε απαραίτητο για να εδραιώσει την εσωτερική του συμμαχία με τους Τούρκους εθνικιστές. Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 -μια κίνηση που προκάλεσε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ- ήταν για να εξασφαλίσει αυτή την έγκριση από τη Μόσχα.

Σήμερα, με την αποχώρηση του Άσαντ, αυτή η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί γρήγορα υπέρ του Ερντογάν. Η απώλεια της Ρωσίας όχι μόνο δίνει στην Τουρκία πιο ελεύθερα περιθώρια στη Συρία, αλλά θα βλάψει και το κύρος της Μόσχας σε άλλα μέρη όπου οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για επιρροή. Η Αφρική είναι μια τέτοια περιοχή. Η επέμβαση στη Συρία είχε βοηθήσει τον Πούτιν να προβάλει την εικόνα της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης και αξιόπιστου υποστηρικτή. Αξιοποίησε αυτή τη φήμη για να καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τους αυτοκράτορες της Αφρικής, ιδίως στο Σαχέλ, ενώ η Τουρκία προσπάθησε να τοποθετηθεί ως εναλλακτική λύση στη Μόσχα. Η κατάρρευση του Άσαντ θα αμαυρώσει την εικόνα της Ρωσίας και θα απειλήσει τις συνεργασίες της. Και χωρίς στρατιωτικό αποτύπωμα στη Συρία, η υλικοτεχνική υποστήριξη της Ρωσίας για τις επιχειρήσεις της στην Αφρική, ιδίως στη Λιβύη, θα τεθεί σε κίνδυνο, αφήνοντας ενδεχομένως ένα κενό που μπορεί να καλύψει η Τουρκία.

Η κατάρρευση του Άσαντ θα ενισχύσει επίσης το χέρι της Τουρκίας στις σχέσεις της με το Ιράν. Οι δύο χώρες είναι εδώ και καιρό περιφερειακοί αντίπαλοι. Στη Συρία, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις συντονίστηκαν με το YPG στην καταπολέμηση του ISIS, παραγκωνίζοντας έτσι τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές. Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στο πλαίσιο των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, των κρατικά χρηματοδοτούμενων παραστρατιωτικών μονάδων του Ιράκ, έχουν επίσης περιπλέξει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης αυτονομιστικής ομάδας που δραστηριοποιείται στην Τουρκία και την οποία τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσινγκτον έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, στο βόρειο Ιράκ. Και στον Νότιο Καύκασο, η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν επιδιώξει αντικρουόμενες ατζέντες: Η Τουρκία έχει συσφίξει τη συνεργασία της με το Αζερμπαϊτζάν με τρόπους που το Ιράν θεωρεί απειλή, και το Ιράν διατηρεί φιλικούς δεσμούς με την Αρμενία, η οποία έχει μια αμφιλεγόμενη σχέση με την Τουρκία.

Το Ιράν, ωστόσο, έχει αποδυναμωθεί, πρώτα από τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος επέφερε πλήγμα στον υπό ιρανική ηγεσία «άξονα αντίστασης», και τώρα από την απομάκρυνση του Άσαντ, ο οποίος ήταν ο σταθερός σύμμαχος της Τεχεράνης. Η Συρία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη στρατηγική του Ιράν για την υποστήριξη μαχητικών ομάδων και πληρεξουσίων σε ολόκληρη την περιοχή. Χρησίμευε ως χερσαία γέφυρα μέσω της οποίας η Τεχεράνη μπορούσε να μεταφέρει όπλα και άλλες προμήθειες στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η απώλεια της Συρίας θα περιορίσει την ικανότητα του Ιράν να προβάλλει ισχύ, δίνοντας στην Τουρκία περισσότερο χώρο για ελιγμούς, από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι τον Νότιο Καύκασο.

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι πιθανό να προσφέρει στον Ερντογάν ένα ακόμη όφελος: την ευκαιρία για συμφιλίωση με την Ουάσινγκτον. Η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία και η συνεργασία με το YPG έχουν επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις και έχουν περιπλέξει τις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Το 2019, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η Άγκυρα διέταξε στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Ουάσινγκτον στη Συρία. Ένας οργισμένος Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία και δεσμεύτηκε να διατηρήσει έναν «μικρό αριθμό» στρατευμάτων σε τμήματα της Συρίας για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Η Άγκυρα επιθυμούσε εδώ και καιρό την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και η εκλογή του Τραμπ για δεύτερη θητεία αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι θα έφερνε επιτέλους τα εναπομείναντα στρατεύματα στην πατρίδα τους. Η αποχώρηση του Άσαντ θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό αυτό το αποτέλεσμα. Καθώς οι Σύροι αντάρτες έφτασαν στα προάστια της Δαμασκού για να εισβάλουν στο προπύργιο του καθεστώτος Άσαντ, ο Τραμπ επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση» με τον αγώνα τους. Όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Τραμπ μπορεί να συμφωνήσει σε μια συμφωνία στην οποία η Τουρκία θα δεσμευτεί να περιορίσει το ISIS και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, προετοιμάζοντας έτσι την Άγκυρα για μια παραγωγική σχέση με τη νέα κυβέρνηση.

Παρόλο που μια Συρία μετά τον Άσαντ προσφέρει ευκαιρίες για την Άγκυρα, υπάρχει επίσης ένας αδιαμφισβήτητος κίνδυνος ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ισλαμιστών που ανέτρεψαν τον δικτάτορα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αστάθεια και τον εξτρεμισμό. Οι μεταβάσεις εξουσίας αυτού του είδους σπάνια είναι ομαλές. Δεκατρία χρόνια αφότου μια εξέγερση στη Λιβύη, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, οδήγησε στην ανατροπή και τον θάνατο του Μουαμάρ αλ Καντάφι, η χώρα αυτή παραμένει βυθισμένη σε συγκρούσεις και χάος και ο πληθυσμός της υποφέρει παρά τον άφθονο πετρελαϊκό της πλούτο. Μετά την εκδίωξη του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, οι νέοι ηγέτες του Ιράκ αγωνίστηκαν να εδραιώσουν τη δημοκρατία και η χώρα υπέστη βάναυση βία. Η Συρία αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις παρόμοιας, ίσως και μεγαλύτερης κλίμακας, έχοντας υποστεί πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και εμβάθυνε τα κοινωνικά και πολιτικά ρήγματα.

Το κατά πόσον οι ομάδες που αντικατέστησαν τον Άσαντ μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα είναι αβέβαιο. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν έναν προσωρινό πρωθυπουργό, αλλά ο έλεγχος της νέας κυβέρνησης δεν έχει ακόμη εδραιωθεί πλήρως. Εάν είναι σε θέση να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της τεράστιας προσπάθειας ανασυγκρότησης που χρειάζεται τώρα η Συρία, η Τουρκία θα έχει σίγουρα ρόλο να διαδραματίσει. Η υποστήριξή της προς τις ομάδες που είναι υπεύθυνες, τα μακρά σύνορα που μοιράζεται με τη Συρία και η στρατιωτική της παρουσία στη χώρα της προσδίδουν σημαντική επιρροή. Ακόμα κι έτσι, η Άγκυρα δεν θα μπορέσει να υπαγορεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσουν οι νέοι ηγέτες στη Δαμασκό.

Ο συνασπισμός ανταρτών υπό την ηγεσία της HTS δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του για τη διακυβέρνηση της Συρίας, αλλά οι δυτικές και αραβικές χώρες φοβούνται ότι μπορεί να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει ένα σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό καθεστώς. Από ορισμένες απόψεις, ωστόσο, η HTS έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα μετριοπαθές πρόσωπο. Ο ηγέτης του έχει αποκηρύξει δημοσίως τη διεθνή τρομοκρατία. Αφού ανέτρεψε τον Άσαντ, η ομάδα δεσμεύτηκε να μην καταστρέψει τους κρατικούς θεσμούς και υποσχέθηκε να σεβαστεί την εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία της χώρας.

Η διακυβέρνηση του HTS στην Ιντλίμπ δεν ήταν σχεδόν καθόλου δημοκρατική. Η Άγκυρα μπορεί να πιέσει μια νέα συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί δικαιώματα για τις γυναίκες και τις μειονοτικές ομάδες, εν μέρει για να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει την εύνοια της Δύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντάρτες θα την ακούσουν. Και η Τουρκία, μια χώρα που αρνείται να παραχωρήσει στον δικό της κουρδικό πληθυσμό βασικά δικαιώματα, είναι απίθανο να επιδιώξει γενναιόδωρους όρους για τους Κούρδους της Συρίας. Ένα άλυτο κουρδικό πρόβλημα θα προσκαλούσε συνεχή αστάθεια στη βόρεια Συρία, με πιθανότητα να επεκταθεί και στην Τουρκία. Και αν οι αντάρτες αποτύχουν να κατοχυρώσουν τα ίσα δικαιώματα για όλους τους Σύριους στο νόμο και την πράξη, η νέα Συρία μπορεί να μη διαφέρει και πολύ από την παλιά. Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό για την Άγκυρα. Ο Ερντογάν θέλει οι Σύροι πρόσφυγες που διαμένουν τώρα στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους εθελοντικά. Χωρίς διαβεβαιώσεις για ένα δημοκρατικό μέλλον, πολλοί μπορεί να μην το θελήσουν.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του ISIS. Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα έχουν πολλά στο πιάτο τους τον επόμενο χρόνο. Η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, η οποία τώρα διασφαλίζει τις φυλακές και τα κέντρα κράτησης που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, θα έχει επίσης να εξετάσει το δικό της μέλλον. Εκμεταλλευόμενη αυτή την περίοδο χάους, η τζιχαντιστική ομάδα θα μπορούσε να προσπαθήσει να επανιδρυθεί. Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς φιλοξενεί ενεργά δίκτυα του ISIS. Μόνο φέτος, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερα από 3.000 ύποπτα μέλη του ISIS σε επιχειρήσεις με στόχο αυτά τα δίκτυα.

Η πολιτική εξέλιξη της Συρίας στο εγγύς μέλλον θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις προθέσεις και τις δυνατότητες της νέας κυβέρνησης, αλλά και από τις ενέργειες των εξωτερικών δυνάμεων που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση της χώρας. Η Συρία θα χρειαστεί ξένες επενδύσεις σε υποδομές, ανθρωπιστική βοήθεια, ανακούφιση από τις κυρώσεις, υποστήριξη για την επιστροφή των προσφύγων και βοήθεια για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών και την επανεκπαίδευση των υπηρεσιών ασφαλείας. Αλλά αν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της HTS αγνοήσει τη διεθνή πίεση να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να σχηματίσει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και πολιτικούς θεσμούς, θα αποφύγει τον κόσμο και μια απομονωμένη Συρία θα μπορούσε εύκολα να ξαναπέσει σε βίαιη αταξία. Η Τουρκία θα πρέπει τότε να αντιμετωπίσει έναν οικονομικά κατεστραμμένο γείτονα που διασπάται από αντίπαλες ένοπλες ομάδες.

Η Τουρκία θα είναι η “ιδιοκτήτρια” των προβλημάτων της Συρίας. Πολλοί στην Άγκυρα έσπευσαν να κηρύξουν τη νίκη αφού ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα. Η ύπαρξη μιας φιλικής κυβέρνησης στη Δαμασκό μπορεί πράγματι να ανοίξει πόρτες για τον Ερντογάν. Θέλει να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στη Συρία και οι σύμμαχοί του στον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας θέλουν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτή η νίκη στη Συρία του προσέδωσε κύρος, το οποίο ο Ερντογάν ελπίζει να χρησιμοποιήσει προς όφελός του στις σχέσεις του με τη Δύση και με χώρες της περιοχής. Αλλά αν η Συρία διολισθήσει ξανά στο χάος, παράγοντας τρομοκρατία και αστάθεια που θα μπορούσε να στείλει περισσότερους πρόσφυγες πέρα από τα σύνορα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μπορεί να μετανιώσει για την καταστροφική επιτυχία των ανταρτών.

Πηγή: Foreign Affairs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου