ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Το όραμα για το «μεγάλο Ισραήλ» επεκτείνει ο Νετανιάχου στο Γκολάν


Ο στρατός του Ισραήλ διασχίζει τον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τα προσαρτημένα στο Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024. | AP Photo/Matias Delacroix
Το όραμα για το «μεγάλο Ισραήλ» επεκτείνει ο Νετανιάχου στο Γκολάν
efsyn.gr
Όλο και πιο κοντά στον βασικό αλλά ανεκπλήρωτο μέχρι στιγμής στόχο του «μεγάλου Ισραήλ» ο Νετανιάχου • Εγκρίθηκε σχέδιο για την επέκταση των εποικισμών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν • Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Συρία.

«Πράσινο φως» έδωσε η κυβέρνηση Νετανιάχου στο στρατό της να επεκτείνει τους εποικισμούς, αυτή τη φορά προς τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο αυτό «υπό το γεγονός του πολέμου και του νέου πολεμικού μετώπου που αντιμετωπίζει από τη Συρία», αλλά κι από μία επιθυμία για το διπλασιασμό του πληθυσμού του Ισραήλ στα υψώματα..

«Η ενίσχυση του Γκολάν είναι ενίσχυση του Κράτους του Ισραήλ και είναι ιδιαιτέρως σημαντική την περίοδο αυτή. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό για την ανάπτυξη και τον εποικισμό τους», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, έχει προωθηθεί περισσότερο μέσα στο έδαφος της Συρίας, πέρα από το Γκολάν. Τότε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν, που απέσπασε η χώρα του από τη Συρία στον πόλεμο του 1967 και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως έδαφος της Συρίας, θα μείνουν στα χέρια του «για πάντα».
Πάνω από 60 τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε λίγες μόνο ώρες

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), σε λιγότερες από πέντε ώρες το Σάββατο, Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν 61 στρατηγικούς στόχους στη Συρία, κυρίως σε περιοχές όπου υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών. Στο σύνολο τους, οι ισραηλινές επιθέσεις ανήλθαν σε 446 πλήγματα από τις 8 Δεκεμβρίου.

Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε σήραγγες και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας, όπως αποθήκες βαλλιστικών πυραύλων και οβίδων για ολμοβόλα. Στόχοι περιλάμβαναν επίσης «ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας» στην περιοχή Μπαρζέ, κοντά στη Δαμασκό. Παράλληλα, πλήγματα πραγματοποιήθηκαν και σε στρατιωτικά αεροδρόμια και σε στρατώνες της κατεστραμμένης Συρίας.

Αυτή η κλιμάκωση των επιθέσεων φαίνεται να έχει στρατηγικό σκοπό: την πλήρη καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της Συρίας, καθώς και την εξουδετέρωση όποιων αποθεμάτων εξοπλισμού έχει αφήσει πίσω το καθεστώς Άσαντ.

Το Ισραήλ, το οποίο διατηρεί ισχυρές στρατηγικές ανησυχίες σχετικά με τη Συρία και τις πιθανές απειλές που απορρέουν από τις συμμαχίες του καθεστώτος Άσαντ με το Ιράν και την Χεζμπολάχ, φαίνεται να επιδιώκει την πλήρη αποδυνάμωση των συριακών δυνάμεων.
Κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στο Δουβλίνο

Η απόφαση του Ισραήλ να κλείσει την πρεσβεία του στο Δουβλίνο, προκάλεσε και την αντίδραση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Σάιμον Χάρις ο οποίος σχολίασε ότι η χώρα του «επιθυμεί μια λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

«Πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου που προκαλεί βαθιά λύπη. Απορρίπτω απολύτως τον ισχυρισμό ότι η Ιρλανδία στρέφεται κατά του Ισραήλ. Η Ιρλανδία υποστηρίζει την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στο X.

«Η Ιρλανδία επιθυμεί μία λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ώστε να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Η Ιρλανδία θα υποστηρίζει πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Τίποτα δεν θα αποσπάσει την προσοχή μας από αυτά», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου