ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Η ατζέντα του Μπάιντεν το 2024: Απίθανη συμφωνία για τη Γάζα, αναταραχή στη Συρία και αδιέξοδες συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ

Η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για το 2024 αναλώθηκε στη Γάζα και στην αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκληρώνει τη θητεία του το 2024 με τον ίδιο τρόπο που “έκλεισε” την περσινή χρονιά: χωρίς συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθέρωνε τους δεκάδες ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και ενδεχομένως θα άνοιγε το δρόμο για μια ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Το τέταρτο και τελευταίο έτος της θητείας του Μπάιντεν στιγματίστηκε από την αποτυχημένη διπλωματία στη Μέση Ανατολή, η οποία αποτέλεσε σημείο αιχμής στην προεδρική εκστρατεία και εμβάθυνε την απομόνωση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Η κυβέρνησή του πέτυχε μια σπάνια νίκη στα τέλη Νοεμβρίου όταν μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα παρέμεινε πολύ πιο άπιαστη.
Η συγκρατημένη αισιοδοξία που ακολούθησε την ανακοίνωση του Μπάιντεν στις 31 Μαΐου για μια συμφωνία εκεχειρίας τριών φάσεων και απελευθέρωσης ομήρων ήταν παροδική. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς προέβαλαν πρόσθετα αιτήματα αυτό το καλοκαίρι, τα οποία οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
Καθώς οι συνομιλίες έμειναν στάσιμες, ο Μπάιντεν αντιμετώπισε πιέσεις από ορισμένους από τους στενότερους Δημοκρατικούς συμμάχους του, οι οποίοι είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν περαιτέρω τη στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ για να ανακόψουν την αιματοχυσία στη Γάζα, όπου οι τοπικές υγειονομικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Οκτώβριο του 2023, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορήθηκε ότι έδωσε στο Ισραήλ συγχωροχάρτι τον Νοέμβριο, όταν επέλεξε να μην περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια, όπως απειλούσε, όταν το Ισραήλ απέτυχε να ενισχύσει τις ροές βοήθειας προς τη Γάζα σύμφωνα με μια προθεσμία των ΗΠΑ.

«Η κληρονομιά από την οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ξεφύγει είναι η ανικανότητα ή η απροθυμία της – διαλέξτε – να γίνει πολύ πιο ενεργή στην πίεση για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace και πρώην αναλυτής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή. «Είχατε έναν πρόεδρο για τον οποίο η σοβαρή ή διαρκής πίεση προς τους Ισραηλινούς ήταν απλώς απαγορευμένη ζώνη», δήλωσε ο Μίλερ
Ο Μπάιντεν δεν αναγνώρισε την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, δεν περιόρισε σημαντικά τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ούτε εγκατέλειψε την υποστήριξή του στα Ηνωμένα Έθνη. Οι όποιες ελπίδες ότι θα χρησιμοποιούσε την ιδιότητα του «lame-duck» για να γίνει σκληρός απέναντι στο Ισραήλ γρήγορα εξανεμίστηκαν.

Μακριά από το να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά τις αμερικανικές εκλογές, η διοίκηση Μπάιντεν έδωσε τη μοναδική ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, άσκησε πιέσεις κατά της προσπάθειας της αμερικανικής Γερουσίας να εμποδίσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και καταδίκασε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας του, Ιωάβ Γκάλαντ

«Καλώς ή κακώς, αυτός ο περασμένος χρόνος πολέμου, οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και όλα όσα ακολούθησαν, θα αποτελέσουν κατά κάποιον τρόπο το επίκεντρο της κληρονομιάς του», δήλωσε ο Μάικλ Σινγκ, διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Washington Institute for Near East Policy.

«Το αν αυτή η κληρονομιά θα είναι τελικά θετική ή αρνητική, ειρωνικά, πέφτει πραγματικά στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ», δήλωσε ο Σινγκ.

Με λιγότερο από ένα μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θα κληρονομήσει τον πόλεμο στη Γάζα και την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου παλαιστινιακού θύλακα. Έστειλε τον μελλοντικό απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή, Στίβεν Γουίτκοφ, στο Ισραήλ και το Κατάρ για να προωθήσει την κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε τη Χαμάς ότι θα υπάρξει «κόλαση που θα πληρώσει» αν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι διαπραγματευτές λένε ότι τα χάσματα παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών αλλά έχουν περιοριστεί κάπως, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ταυτότητα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας και τη θέση των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα.

Μέχρι πρόσφατα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι μια ιστορική συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ θα μπορούσε να επιτευχθεί υπό τον Μπάιντεν, ακόμη και όταν ο Νετανιάχου εξέφραζε επανειλημμένα την αντίθεσή του στην απαίτηση του Ριάντ να περιλαμβάνει η συμφωνία μια οδό προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Με μόλις λίγες εβδομάδες να απομένουν για τη θητεία του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε πρόσφατα ότι θα εναπόκειτο στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ να ολοκληρώσει τη δουλειά.

«Η ελπίδα μου είναι ότι θα προχωρήσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε, αλλά δεν θα είναι ολοκληρωμένη», δήλωσε ο Μπλίνκεν στις 19 Δεκεμβρίου. «Αλλά θα είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε και στη συνέχεια η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει πώς θέλει να προχωρήσει».

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν κλείνει τη χρονιά του με αβεβαιότητα στη Συρία, μια χώρα στην οποία η κυβέρνησή του δεν έδωσε προτεραιότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ξαφνική εκδίωξη του επί μακρόν προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τους αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ αντιμετωπίστηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ουάσινγκτον αλλά και επιφυλακτικότητα για το αν η HTS θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για περιεκτική διακυβέρνηση.

Στις 20 Δεκεμβρίου, μια ανώτερη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ταξίδεψε στη Δαμασκό για να συναντηθεί με την προσωρινή ηγεσία της χώρας, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανών διπλωματών στη συριακή πρωτεύουσα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

«Δεν νομίζω ότι είχαμε πραγματικά μια πολιτική για τη Συρία για να μιλήσουμε», δήλωσε ο Σινγκ. «Τώρα βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η στιγμή ευκαιρίας και κινδύνου θα μετατραπεί σε κάτι θετικό».

Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου