ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Πώς μπορεί να επηρεάσουν οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

US President Donald Trump welcomes Crown Prince Sheikh Mohamed bin Zayed of Abu Dhabi at the White House, Washington, DC, May 15, 2017. — Mark Wilson/Getty Images
Οι καθολικοί δασμοί θα μπορούσαν να παγιδεύσουν μέρος του εμπορίου ΗΠΑ-ΜΕΝΑ, αλλά η πιθανή παγκόσμια οικονομική αναταραχή θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στα κράτη της περιοχής ευκαιρίες για διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων.

Καθώς οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής προετοιμάζονται για την επιστροφή του Τραμπ, πολλοί από τους ομολόγους τους αλλού προετοιμάζονται για τις υποσχέσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς που θα μπορούσαν να ταράξουν την παγκόσμια οικονομία και να αναδιαμορφώσουν τους εμπορικούς δεσμούς. Η Κίνα, ειδικότερα, βρίσκεται στο στόχαστρο.

Ο Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να επιβάλει καθολικούς δασμούς από 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, καθώς και δασμούς από 60% έως 100% στα κινεζικά προϊόντα. Ισχυρίζεται ότι οι δασμοί αυτοί θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική παραγωγή, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν έσοδα που θα βοηθήσουν στην πληρωμή των φορολογικών περικοπών, αλλά τα σχέδιά του έχουν επίσης προκαλέσει φόβους για αντίποινα δασμών που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Από τότε που κέρδισε την επανεκλογή του, ο Τραμπ έχει αυξήσει μόνο τα διακυβεύματα. Στις 25 Νοεμβρίου δεσμεύτηκε ότι την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του θα επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ παράλληλα θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% στην Κίνα. Ο τελευταίος θα προστεθεί σε μια σειρά εισαγωγικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα που αυξήθηκαν επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης φέτος του δασμολογικού συντελεστή για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από 25% σε 100%.

Στις 30 Νοεμβρίου στην εκπομπή Truth Social, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 100% στις χώρες BRICS εάν επιχειρήσουν να λανσάρουν το δικό τους νόμισμα για να ανταγωνιστούν το δολάριο ΗΠΑ. Το οικονομικό μπλοκ περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τη Βραζιλία, την Κίνα, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Στην Τουρκία προσφέρθηκε πρόσφατα καθεστώς «χώρας εταίρου» από τις BRICS στο πλαίσιο μιας μεταβατικής διαδικασίας για την ένταξή της στο μπλοκ, αλλά δεν είναι σαφές αν η Άγκυρα έχει αποδεχθεί την προσφορά.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ) δεν αποτελούν τους κύριους στόχους της εμπορικής πυγμής του Τραμπ, αλλά οι καθολικοί δασμοί θα παγίδευαν ωστόσο μέρος του εμπορίου ΗΠΑ-ΜΕΝΑ. Οι βασικοί περιφερειακοί παίκτες δεν είναι καλά τοποθετημένοι για να σηκώσουν το βάρος των επιπτώσεων.

Τον Ιούλιο του 2024, η Economist Intelligence Unit (EIU) δημοσίευσε τον Δείκτη Κινδύνου Τραμπ, ο οποίος μετρά την έκθεση των 70 μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών στις αναμενόμενες αλλαγές, αξιολογώντας τις ευπάθειες στο εμπόριο, τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Η Σαουδική Αραβία ξεχώρισε καταλαμβάνοντας την 70η θέση, γεγονός που την καθιστά τη λιγότερο εκτεθειμένη μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την αναφορά σε θερμότερους δεσμούς ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ σε σύγκριση με τις σχέσεις επί κυβέρνησης Μπάιντεν, η EIU σημείωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις του βασιλείου, εξαιρουμένων των αγορών όπλων, έχουν μειωθεί σε σημασία καθώς οι εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί. Συνολικά, το Μεξικό ήταν η πιο εκτεθειμένη οικονομία παγκοσμίως και η Κίνα ήρθε στην έκτη θέση. Η EIU δεν ανέλυσε τις βαθμολογίες κινδύνου για όλες τις χώρες της MENA, αλλά μεταξύ αυτών που συμπεριέλαβε, το Μαρόκο κατέλαβε την 67η θέση και το Ομάν την 65η θέση συνολικά. Η έκθεση του Μπαχρέιν, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Τουρκίας κατατάχθηκαν στη μέση της ομάδας.

Ορισμένοι περιφερειακοί παράγοντες είναι αισιόδοξοι για μια δεύτερη θητεία του Τραμπ. Το Reuters ανέφερε στις 7 Νοεμβρίου ότι η Τουρκία αναμένει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα μειώσει τους δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Τουρκίας, επικαλούμενο σχόλια του υπουργού Εμπορίου Omer Bolat. Το δημοσίευμα σημείωσε επίσης ότι οι τραπεζίτες του πιστεύουν ότι οι υποσχόμενες εμπορικές και περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να αφήσουν την Τουρκία σχετικά αλώβητη μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων αγορών.

Ανεξάρτητα από αυτό, οι κυματισμοί από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο θα γίνουν αισθητοί στην περιοχή MENA και ο κύριος παράγοντας που θα διαμορφώσει τις προοπτικές της περιοχής θα είναι οι αυξανόμενοι δεσμοί με την οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας. Από το 2022, ο ετήσιος διμερής όγκος εμπορίου αγαθών της Κίνας με τις χώρες της MENA ανήλθε σε περίπου 368 δισ. δολάρια, από 284 δισ. δολάρια το 2021.

Η Κάρεν Γιανγκ, ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι δασμοί στα κινεζικά αγαθά θα έχουν πληθωριστικό χαρακτήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

«Αυτή η επιβράδυνση θα δημιουργήσει με τη σειρά της μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τον Κόλπο», δήλωσε η Γιανγκ. «Έτσι, οι γενικές προοπτικές είναι μια αρνητική επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου και στα έσοδα των κρατών του GCC (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου)».

Εν τω μεταξύ, οι λεπτομέρειες σχετικά με τους δασμούς και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθούν παραμένουν ασαφείς. Ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την απειλή των δασμών ως διαπραγματευτική τακτική. Στις 15 Νοεμβρίου, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι σταθερή το 2025, αλλά εκτίμησε επίσης ότι οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα αφαιρούσαν 0,4% από το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος με την επιβολή ενός καθολικού δασμού 10%.

Εμπορικοί δεσμοί

Το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ με τη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι ανήλθε σε 212 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, το πιο πρόσφατο έτος κατά το οποίο το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) ανέφερε στοιχεία. Από το ποσό αυτό, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την περιοχή ανήλθαν σε 108,5 δισ. δολάρια. Για λόγους σύγκρισης, το ίδιο έτος, το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας έφθασε τα 758,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και αν εξαιρεθούν τα κράτη που τελούν υπό αμερικανικές κυρώσεις, αρκετές χώρες της MENA διεξάγουν ελάχιστες συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Υεμένη, με την οποία το διμερές εμπόριο αγαθών ανήλθε σε μόλις 409 εκατ. δολάρια το 2022. Άλλες χώρες διακυβεύουν περισσότερα. Το Ισραήλ ήταν ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της MENA το 2022, με το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών να φτάνει τα 50,6 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων οι εισαγωγές των ΗΠΑ ήταν 30,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το USTR. Ακολουθεί η Σαουδική Αραβία, με 46,6 δισ. δολάρια στο συνολικό εμπόριο, εκ των οποίων οι αμερικανικές εισαγωγές αντιστοιχούσαν σε 24,9 δισ. δολάρια, και ακολουθεί η Τουρκία με 42 δισ. δολάρια, με τις αμερικανικές εισαγωγές να ανέρχονται σε 22,5 δισ. δολάρια.

Τα καύσιμα και οι πρώτες ύλες αποτελούν τις μεγαλύτερες εισαγωγές των ΗΠΑ από τα κράτη της MENA, σύμφωνα με τα στοιχεία του WITS (World Integrated Trade Solution), ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά (περιουσιακά στοιχεία όπως μηχανήματα και εξοπλισμός) και τα καταναλωτικά αγαθά αποτελούν τις μεγαλύτερες εισαγωγές των ΗΠΑ από την MENA.

Σε αντίθεση με την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες που βρίσκονται στο στόχαστρο του Τραμπ, οι εξαρτώμενες από τις εισαγωγές Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εμπορικά πλεονάσματα με σημαντικούς περιφερειακούς συμμάχους (αλλά όχι με το Ισραήλ). Για παράδειγμα, τα ΗΑΕ διατυμπάνιζαν ότι το διμερές εμπόριο των ΗΠΑ θα ανέλθει σε 31,4 δισ. δολάρια το 2023, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν πλεόνασμα 18,3 δισ. δολαρίων, το τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Εποχή αβεβαιότητας

Οι συνολικοί εμπορικοί δεσμοί της MENA με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν εύκολα να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών, αλλά προς το παρόν, πολλά κράτη της περιοχής φαίνονται πολύ λιγότερο εκτεθειμένα στην εμπορική επαναφορά του Τραμπ από ό,τι η Κίνα, το Μεξικό και άλλα. Οι ευρύτερες οικονομικές αναταραχές θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Για παράδειγμα, ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να δει τις εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ προς την Ευρώπη να μειώνονται, δημιουργώντας ενδεχομένως ανοίγματα για την Αλγερία, το Κατάρ και άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου να επωφεληθούν.

Οι περιφερειακοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν πιθανές αναταραχές για την περαιτέρω διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων. Σε αυτό το μέτωπο, τα ΗΑΕ έχουν δείξει ιδιαίτερη προνοητικότητα, επιδιώκοντας πρόσφατα ένα πλήθος συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Μόνο το 2024, το Αμπού Ντάμπι έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τη Γεωργία, την Κένυα, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων, και φέρεται επίσης να πιέζει για μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα από τους δασμούς, τα νέα σημεία πίεσης θα μπορούσαν να εμφανιστούν ακόμη μεγαλύτερα εάν ο Τραμπ στοχεύσει επιθετικά τους αυξανόμενους δεσμούς της Κίνας με τους παραδοσιακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών της MENA. Οι προστατευτικές πολιτικές θα ενίσχυαν μόνο τις εντάσεις, ωθώντας ορισμένα έθνη της MENA πιο κοντά στο Πεκίνο.

Άλλες φιλοδοξίες του Τραμπ μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τις περιφερειακές οικονομίες, με τον εκλεγμένο πρόεδρο να δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή ορυκτών καυσίμων ρεκόρ των ΗΠΑ με την περικοπή των κανονισμών. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς πιο ανταγωνιστικούς έναντι του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), ενώ η ισχυρότερη αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ θα ασκούσε επίσης καθοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΟΠΕΚ έχει τη δυνατότητα να επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία στην περιοχή MENA και να επηρεάσει τα σχέδια οικονομικής διαφοροποίησης, όπως το Όραμα 2030 της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο για να προωθήσει μεγάλες δαπάνες. Αλλού, πρέπει να εξεταστούν οι οικονομικές επιπτώσεις μιας ανανεωμένης πολιτικής «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου