ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025

Παραφροσύνη! Γερμανία και Γαλλία αντί να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους χάλια «τρώγονται» για πόλεμο

Παραφροσύνη! Γερμανία και Γαλλία αντί να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους χάλια «τρώγονται» για πόλεμο
Firing toward Russian troops near Chasiv Yar in the Donetsk region, Ukraine, August 2024 Oleg Petrasiuk / Reuters
«Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί. Μπορεί. Έχει σημαντικό αποτρεπτικό δυναμικό. Συμβατικό, αλλά φυσικά και πυρηνικό», διαβεβαίωσε ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται.

«Η ερώτηση είναι θεωρητική. Οι ειδικοί του στρατού και οι Μυστικές Υπηρεσίες μπορούν να υπολογίσουν στο περίπου το πότε η Ρωσία θα έχει έτοιμες τις στρατιωτικές της δυνάμεις και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επίθεση σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Ευρώπη. Έχουμε πει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει από το 2029 και πέρα. Τώρα, υπάρχουν άλλοι που λένε πως αυτό θα ήταν δυνατόν το 2028 και κάποιοι άλλοι, στρατιωτικοί ιστορικοί, πιστεύουν πως είχαμε το τελευταίο καλοκαίρι σε ειρήνη. Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί. Μπορεί. Έχουμε ένα ισχυρό αποτρεπτικό δυναμικό. Και συμβατικό, αλλά φυσικά και πυρηνικό. Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά ναι, πρέπει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι», δήλωσε ο κ. Πιστόριους σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung και, αναφερόμενος ειδικά στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τόνισε: «Βρίσκονται σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό,τι υπονοούν μερικές φορές τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Πάνω απ’ όλα, είναι πολύ καλύτερα τοποθετημένες από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια. Είμαστε σε καλό δρόμο, επιταχύνουμε. Για παράδειγμα, έχουμε συνάψει πολύ περισσότερες συμβάσεις για οπλικά συστήματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός ‘Αμυνας κάνει λόγο για «ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Για αυτόν, η ελευθερία μας, η πολιτική μας τάξη, όπως εμείς την ξέρουμε, δεν έχει καμιά σημασία. Στην απειλή αυτή, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, ενισχύοντας την αμυντική μας ικανότητα. Και εδώ έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε», ανέφερε, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στην άμεση επαναφορά της γενικής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. «Πού θα στεγάζονταν οι 350.000 νέοι άνδρες ενός δεδομένου έτους; Ποιος θα τους εκπαίδευε; Η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας όπως την γνωρίζαμε στο παρελθόν απλώς αποκλείεται αυτή τη στιγμή. Βασιζόμαστε σκόπιμα στην εθελοντική υπηρεσία. Θέλουμε όσους έχουν κίνητρο και είναι κατάλληλοι. Μακροπρόθεσμα, θα επωφεληθούμε πολύ περισσότερο από αυτό – ακόμα και όταν μιλάμε για υπηρεσία στις εφεδρείες – παρά αν αναγκάσουμε τους νέους να υπηρετήσουν», υποστήριξε.

Και ο Μακρόν απειλεί…

Την πρόθεση της Γαλλίας «να θέσει τη βιομηχανική και τεχνολογική αριστεία της στην υπηρεσία της Ουκρανίας και συνεπώς ολόκληρης της Ευρώπης» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε «ευρωπαϊκή κόπωση» στο ουκρανικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να ενισχύει την Ουκρανία, όχι μόνο στο στρατιωτικό, αλλά και στο οικονομικό πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Μία Ουκρανία πιο δυνατή, δημοκρατική και ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δυναμώνει την Ευρώπη, είπε επίσης ο Μακρόν, ο οποίος ερωτηθείς αν η Γαλλία θα εξακολουθήσει να κινείται στην ίδια γραμμή όταν ο ίδιος αποχωρήσει το 2027 από την προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά τις Ουκρανίας να έχει λήξει ως τότε. Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης της Ουκρανίας για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών της, ο Εμάνουελ Μακρόν δεν υπήρξε ιδιαίτερα σαφής λέγοντας ότι θα εξευρεθούν σταδιακά και στο πλαίσιο της ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων της Ουκρανίας. Σημείωσε ωστόσο πως από τη στιγμή που κινητοποιούνται ευρωπαϊκά κεφάλαια υπέρ της Ουκρανίας η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί, υποκαθιστώντας στο μέτρο του δυνατού τις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες κατά του εμπορικού στόλου-φάντασμα της Ρωσίας, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, ενώ χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών πετρελαίου εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συμφωνία της Γαλλίας με τη χώρα του για τα Rafale ιστορική και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνη της σε ό,τι αφορά την άμυνά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου