ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ

▼

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026

Αλλαγές Δένδια στην Θητεία: Συνεχή πολεμική προετοιμασία, εργασιακή εκμετάλλευση και οικονομική εξάντληση

Ο νόμος Δένδια για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων έβαλε στο στόχαστρο του την νεολαία με ένα σύνολο μέτρων που εντείνουν την πολεμική προετοιμασία και την δια βίου Ομηρεία στους πολεμοκάπηλους και αυταρχικούς σχεδιασμούς του αστικού καθεστώτος, υιοθετώντας το μοντέλο του Κράτους Δολοφόνου Ισραήλ, ώστε να υλοποιηθούν οι ανάγκες του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, της Ευρώπης του Πολέμου, του ΝΑΤΟ και των πολεμικών συμμαχιών με τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικών καθεστώτων-Γαλλίας και του Άξονα του Πολέμου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Με πρόσχημα την τουρκική επιθετικότητα το ελληνικό αστικό κράτος επιδιώκει να βρεθεί στην αιχμή της ευρωπαϊκής πολεμικής ανασυγκρότησης και της ταυτόχρονης επίδειξης δολοφονικής απανθρωπιάς απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Αλλαγές που ξεκίνησαν από το κόψιμο των Αναβολών για λόγους σπουδών και ιατρικές αιτίες, την αποτυχημένη στράτευση των φτωχών Γυναικών, το κάλεσμα φοιτητών να προσδεθούν στον στρατό, την Στράτευση των νέων στα 18 τους χρόνια, για να ακολουθήσουν οι εξαγγελίες  για την πολεμική εκπαίδευση καθ' όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
Αποδεικνύοντας ότι καταρχήν αυτός ήταν ο ένας πραγματικός λόγος για τα βάσανα των Νεοσυλλέκτων της Δ ΕΣΣΟ, όταν θέλησαν να κατατάξουν χιλιάδες από αυτούς τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2027.
Ο δεύτερος είναι η αντικατάσταση των Μισθοφόρων Στρατιωτών ΕΠ.ΟΠ. από τους χιλιάδες φαντάρους, καθώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό Προσλήψεων ΕΠ.ΟΠ. και την αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, σε συνδυασμό με την ποιοτική μετάλλαξη της πολεμικής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της.
Οι προβλέψεις για την Εφεδρεία που προβλέπουν την ετήσια εμπλοκή της νεολαίας σε ασκήσεις μέχρι τα 60 της χρόνια, αποκαλύπτει το βάθος της στρατιωτικοποίησης του λαού μας που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέποντας τους νέους σε κρέας για τα κανόνια που εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά--κρατικά-ιμπεριαλιστικά συμφέροντα με πολύ καθυστερημένη λήξη...    
Οι ριζικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Δένδιας αναμένεται να προκαλέσουν τεράστια αναστάτωση στους στρατεύσιμους και τις οικογένειές, ανατρέποντας εκ βάθρων το καθεστώς εκπαίδευσης στον Στρατό Ξηράς.
Το στρατιωτικό καθεστώς επανακαθορίζει αυστηρά τη διάρκεια των σταδίων εκπαίδευσης, επιβάλλοντας ένα πυκνό και εξαντλητικό πρόγραμμα για τους νέους που κατατάσσονται.
Η κυβερνητική απόφαση, η οποία ελήφθη στη βάση του νέου «Χάρτη Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων», φέρνει παρατεταμένα στάδια εκπαίδευσης μαχητή. 
Το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης εκτινάσσεται πλέον στις δέκα ολόκληρες εβδομάδες για τους απλούς οπλίτες, περιλαμβάνοντας τέσσερις εβδομάδες αρχικής εκπαίδευσης, μόλις μία εβδομάδα άδειας και στη συνέχεια πέντε εξαντλητικές εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης μαχητή.

Στο στόχαστρο οι Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί και η εκπαίδευση ειδικοτήτων
Οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς αναδομεί πλήρως και τα επόμενα στάδια της θητείας, καθηλώνοντας τους οπλίτες σε πολύμηνη στρατιωτική πίεση. 
Για τους Υποψήφιους Εφέδρους Αξιωματικούς (ΥΕΑ), το πρώτο στάδιο καθηλώνεται στις εννέα εβδομάδες, ενώ ακολουθεί δεύτερο στάδιο εκπαίδευσης ειδικότητας διάρκειας τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων στις Σχολές Εφαρμογής Όπλων και Σωμάτων.

Παράλληλα, θεσπίζεται ένα τρίτο στάδιο εκπαίδευσης που θα διαρκεί τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες, εγκλωβίζοντας τους στρατευμένους σε συνεχή στρατιωτική ετοιμότητα και αυξημένες υποχρεώσεις πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση ή ελάφρυνση του προγράμματός τους.

Σύννεφα οργής για την αυστηροποίηση της θητείας εν μέσω οικονομικής απομόνωσης

Η νέα αυτή ρύθμιση επιβαρύνει την ήδη πιεστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της χώρας, την ώρα που το Υπουργείο σπεύδει να διακηρύξει ότι «δεν προκαλείται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση» στον προϋπολογισμό. 
Το γεγονός ότι το κράτος δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φαντάρων, αλλά αυξάνει τις απαιτήσεις και τη διάρκεια των σταδίων εκπαίδευσης, προκαλεί έντονο προβληματισμό και αγανάκτηση.

Η άμεση έναρξη ισχύος της απόφασης με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ φέρνει τους υποψήφιους νεοσύλλεκτους προ τετελεσμένων γεγονότων, επιβεβαιώνοντας πως η ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει τη σκληρή γραμμή και την εντατικοποίηση της θητείας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των νέων που καλούνται να υπηρετήσουν.

Οι παραπάνω επισημάνσεις της αρθρογραφίας πρέπει να διαβαστούν συμπεριλαμβάνοντας τα εξής δεδομένα:
  • την τρομερή έξαρση της βυσματοκρατίας και των άθλιων πελατειακών σχέσεων, καθιστώντας τους φτωχούς νέους τα αντικείμενα των βίαιων αυτών πολεμοκάπηλων αλλαγών.
  • την συμπερίληψη των ακραίων εθνικιστών και μιλιταριστών σε επιχειρησιακό και προπαγανδιστικό επίπεδο 
  • την εκτόξευση της μιλιταριστικής προπαγάνδας στα σχολεία, συχνά με πρωταγωνιστές Στρατιωτικούς Στρατολόγους Προπαγανδιστές αλλά και της συνολικής περικύκλωσης της μαθητιώσας νεολαίας με βίντεο του ΥΠΕΘΑ και των Επιτελείων, επισκέψεις σε στρατόπεδα και Στρατιωτικές Σχολές, Στρατιωτικά Κάμπινγκ, Ομιλίες σε ΛΑΦ για προσηλυτισμό  μαθητών στις μιλιταριστικές αντιλήψεις και επιδιώξεις, εκθέσεις όπλων κλπ.      
  • την ένταση της εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΡΑ;
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που το αστικό καθεστώς εξουσίας προχωρά σε αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις:
Λόγοι με αυτοτέλεια αλλά και αλληλεπίδραση μεταξύ τους:
1. η νέα όξυνση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού με στρατηγικά επίδικα τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ενεργειακοί-πολιτικοί-εμπορικοί-στρατιωτικοί αλληλοδιαπλέκονται με τις στρατηγικές βλέψεις του ελληνικού κράτους που προβάλλει την απαίτηση για επέκταση της ΑΟΖ στα 12 ν.μ, την Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα και τους εγκληματικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ, σε συνδυασμό πάντα με τις βλέψεις της Κύπρου και της Αιγύπτου 
2. οι ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής με τους Μητσοτάκη-Δένδια-ΝΔ να επενδύουν στην "εθνική ανασφάλεια" και στην απαίτηση "εθνικής ενότητας" για να απαντήσουν στην ακροδεξιά πολιτική πίεση του Σαμαρά και όχι μόνο, αλλά και με τον πλεονασμό σε αγορές όπλων και μιλιταρισμού να επικοινωνήσουν Δόγμα της "σταθερότητας"  που έχει ανάγκη ο τόπος...
Περιθωριοποιώντας τις έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις για τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής. Η εμμονή της κυβέρνησης, η αφλογιστία αντιπολιτευτικού λόγου, η στήριξη των καθεστωτικών ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι πρόκειται για στρατηγική στόχευση του ελληνικού κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού προσωπικού.  
3. είναι η ελληνική απάντηση στις ανάγκες της Ευρώπης του Πολέμου και του  ΝΑΤΟ που θέτει το 2029 ως έτος ορόσημο της πολεμικής του προετοιμασίας απέναντι στην Ρωσία, αλλά και στις νέες ισορροπίες της πολεμικής συμμαχίας η οποία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές επιλογές για πιο μειωμένη συμμετοχή. Ελλάδα και Ευρώπη απαντούν με επενδύσεις εκατοντάδων δις ευρώ σε πολεμικούς εξοπλισμούς, ανακατατάξεις στην στρατιωτική θητεία της νεολαίας και στο θεσμό της Εφεδρείας, σε επενδύσεις στο Διάστημα και θέτουν ζήτημα πυρηνικού οπλοστασίου.   
 
Απάντηση στον Μιλιταρισμό και την Πολεμοκαπηλεία μπορεί να είναι ΜΟΝΟ ένα Αντιπολεμικό Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό για το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου.
Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος του κινήματος στο σύνολο του πρέπει να χαράξει μια σύγχρονα γραμμή παρέμβασης απέναντι στον Στρατό, την Στρατιωτικοποίηση του λαού μας, την Πολεμική Οικονομία και τη Μιλιταριστική Κοινωνία που συγκροτεί η άρχουσα τάξη. 
Η Ειρήνη κρίνεται από την πάλη του κόσμου της εργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τα ελπιδοφόρα μεγαλειώδη κινηματικά γεγονότα σε Γαλλία-Ιταλία-Ισπανία-Βέλγιο να στέλνουν μήνυμα Αντίστασης και Ελπίδας. 

  ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com 
diktiospartakos@hotmail.com

ΠΗΓΗ voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου