Την Πέμπτη το βράδυ στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Μόρια της Μυτιλήνης μια γιαγιά και το εγγόνι της έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη – κατά πάσα πιθανότητα – το γκαζάκι που χρησιμοποιούσαν είτε για να ζεσταθούν είτε για να μαγειρέψουν.
Με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε πως «ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, αλλά το γεγονός ότι συνέβη στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί επιβαρυντικά». Για αυτό το λόγο ο κ. Μουζάλας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη«για τη βελτίωση των συνθηκών στο hot spot» γίνεται πλέον «επιτακτική».
Ο Αχιλλέας Τζέμος, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται στο νησί της Μυτιλήνης, μίλησε στο altsantiri.gr, για την τραγική νύχτα και τα προβλήματα που αν δεν λυθούν είναι πιθανό να γεννήσουν κι άλλα θύματα.
Ο κ. Τζέμος έφτασε στον καταυλισμό της Μόριας, λίγο μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα, καθώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν απομακρύνει το ιατρείο τους* από το συγκεκριμένο camp, διαμαρτυρόμενοι για την συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όταν φτάσαμε, οι εστίες της φωτιάς είχαν τεθεί υπό έλεγχο, ο περισσότερος κόσμος είχε εκκενώσει το χώρο και προσφέραμε βοήθεια σε όσους αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα και λιποθυμιές».
Αναφερόμενος σε όσους εγκατέλειψαν τον καταυλισμό θίγοντας ταυτόχρονα και το θέμα της ασφάλειας ο κ. Τζέμος είπε χαρακτηριστικά πως είναι «σίγουρο ότι κάποιοι άνθρωποιεπέλεξαν να μην γυρίσουν και να κοιμηθούν έξω κάτω από κάποιο δέντρο φοβούμενοι μια αναζωπύρωση της έντασης. Ο φόβος για ακόμα ένα τέτοιο περιστατικό είναι μεγάλος, και ο τρόπος που έχει στηθεί αυτός ο καταυλισμός, με τις σκηνές η μία πάνω στην άλλη και τους φράχτες με συρματοπλέγματα, δημιουργεί τέτοιες συνθήκες πουείναι πιθανόν να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Ελπίζω να μην θρηνήσουμε κ αλλά θύματα», και πρόσθεσε:
«Δεν ξέρω αν έγινε έκρηξη ή αν απλά έπιασε φωτιά η σκηνή από το γκαζάκι. Αυτές οι σκηνές είναι εξαιρετικά εύφλεκτες, το έχουμε θέσει ως θέμα ασφάλειας ξανά και ξανά, είναι πολύ κοντά η με την άλλη. Στην Μόρια υπάρχει υπερπληθυσμός και δεν υπάρχει χώρος να που να μπορούν να μπουν αυτοί οι άνθρωποι και ταυτόχρονα να τηρούνται και κάποιοι κανόνες ασφαλείας. Είναι πάρα πολύ εύκολο να πάρει μια σκηνή φωτιά και να εξαπλωθεί στις διπλανές».
Απαντώντας στον κ. Μουζάλα που χαρακτήρισε ουσιαστικά «ατύχημα» το περιστατικό, ο κ. Τζέμος τονίζει πως «μπορεί να είναι ατύχημα η έκρηξη ενός φιαλιδίου γκαζιού αλλά το ότι έχει φτάσει ο χειμώνας – η έλευση του οποίου μπορεί να προβλεφθεί- δεν είναι ατύχημα» και συνέχισε διευκρινίζοντας:
«Εδώ και πολύ καιρό επαναλαμβανόμαστε λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία ώστε οι άνθρωποι στην Μόρια να έχουν ζέστη (σ.σ. θέρμανση) έτσι ώστε να μην καταφεύγουν σε τέτοιους τρόπους (σ.σ. γκαζάκια) για να μπορέσουν να ζεσταθούν ή να φτιάξουν ένα ζεστό τσάι. Οι φωνές μας δεν ακούστηκαν και έχει φτάσει τέλος Νοέμβριου η θερμοκρασία έχει πέσει και ο μόνος μηχανισμός που έχει τεθεί σε λειτουργία για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζεσταθούν είναι η διανομή κουβερτών και σλιπινγκ μπαγκς. Νομίζω πως αν σε μια οργανωμένη δομή με τις αρχές παρούσες, αστυνομία, στρατό, υπουργεία, ύπατη αρμοστεία και πολλούς να βρίσκονται μέσα στον καταυλισμό της Μόριας και το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι η διανομή κουβερτών τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Μιλώντας για το κλίμα και την ψυχολογία των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί χαρακτήρισε τη Λέσβο «φυλακή» καθώς «οι άνθρωποι έχουν έρθει και δεν μπορούν να φύγουν», ενώ ένα από τα μεγάλα προβλήματα, πέραν των τεχνικών θεμάτων, είναι ηαβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το μέλλον τους (σ.σ. άσυλο, μετεγκατάσταση κ.α.)
«Πολλοί έρχονται και μας λένε »ας μείνω άλλους 8 μήνες σε μια σκηνή χωρίς κουβέρτααρκεί μετά να ξέρω τι θα γίνει»».
«Υπάρχει έλλειψη ξεκάθαρης πληροφόρησης για το τι πρόκειται να συμβεί, πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις τους, ποια είναι τα επόμενα βήματα ποια είναι η επόμενη μέρα γι’ αυτούς. Οι πληροφορίες που φτάνουν αλλάζουν μέρα με τη μέρα».
«Υπάρχει μεγάλη ένταση, κούραση και απελπισία» σημειώνει ο κ. Τζέμος «έχεις ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη και βρίσκονται ήδη πάρα πολύ καιρό εκεί – μιλάμε για 6-8 μήνες – οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες, ειδικά τώρα που μπαίνει ο χειμώνας και υπάρχουν και θέματα ασφάλειας. Έχεις νέους άνδρες δίπλα σε οικογένειες και γυναίκες που είναι μόνες τους, αυτό το πράγμα είναι από μόνο του έναεκρηκτικό μείγμα και δεν έχει να κάνει με το από πού είναι αυτοί οι άνθρωποι, έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούν. Σ’ αυτές τις συνθήκες έτσι θα αντιδρούσαμε όλοι. Όλα αυτά προκαλούν εντάσεις».
Ο κ. Τζέμος καταγγέλλει την κακή οργάνωση και την έλλειψη προετοιμασίας όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και το κρύο.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν σε μια δομή, να βρίσκονται όλοι οι υπεύθυνοι φορείς και να έχουν αφήσει 4-5000 ανθρώπους χωρίς σωστή προετοιμασία για τον χειμώνα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό, υπάρχουν πολλές καθημερινές διακοπές νερού, υπάρχουν τα θέματα ασφάλειας, υπάρχουν μόνο μερικές κουβέρτες και σλιπινγκ μπαγκς. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σαν να μην πέρασε ένας χρόνος και σαν να είμαστε ξανά στην επείγουσα κρίση. Δεν είμαστε όμως, υπήρχε αρκετό διάστημα για να γίνει αυτή η προετοιμασία. Πολλά θα συζητηθούν και πολύ λίγα θα γίνουν».
Όσο για τις προσδοκίες που τρέφει σχετικά με μια ενδεχόμενη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νησί, δηλώνεισχετικά απαισιόδοξος χωρίς όμως να έχει σταματήσει να ελπίζει.
«Δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα σωστά και συστηματικά. Ευελπιστούμε ότι κάτι θα αλλάξει αλλά πρέπει να το δούμε έμπρακτα».
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά στον καταυλισμό της Σούδας στην Χίο και την έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων, ερωτώμενος για το αν υπάρχει αρνητικό κλίμα από τους κάτοικους της Λέσβου παρόμοιο με εκείνο της Χίου, απάντησε πως «οι κάτοικοι του νησιού έχουν μια αξιοθαύμαστη και μοναδική προσέγγιση» χωρίς όμως να αποκλείει μεμονωμένα περιστατικά.
«Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από τον χώρο αυτό (σ.σ. ακροδεξιό) να προκαλέσουνθόρυβο, αντιδράσεις και να προβοκάρουν αλλά μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό. Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από τους κατοίκους που όμως διαμαρτύρονται για τον υπεράριθμο πληθυσμό προσφύγων, όχι για την παρουσία τους και έχουν δίκιο. Η τοπική κοινωνία έχει δείξει υπομονή και αλληλεγγύη».
*Στο ηχητικό που υπάρχει στο κείμενο ο κ. Τζέμος εξηγεί τους λόγους που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αποσυρθεί από την Μόρια.
Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα
http://www.altsantiri.gr
http://www.altsantiri.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου