ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Μηνύσεις για κακοποίηση παιδιών μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους

Αστυνομικοί έξω από κέντρο φροντίδα παιδιών μεταναστών στη Νέα ΥόρκηAP Photo/Richard Drew16.08.2019, 15:13
Μηνύσεις για κακοποίηση παιδιών μεταναστών που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους
efsyn.gr
Μηνύσεις κατά του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους ετοιμάζονται να καταθέσουν δεκάδες οικογένειες μεταναστών, τα παιδιά των οποίων τέθηκαν στη φροντίδα ανάδοχων οικογενειών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα παιδιά αυτά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, σωματικά ή συναισθηματικά, ενώ ζούσαν μακριά από τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής στο μεταναστευτικό που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Σύμφωνα με το Associated Press, που έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία 38 υποθέσεων, το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να κληθεί να πληρώσει πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις.

Τις μηνύσεις θα υποβάλουν οργανώσεις προστασίας των μεταναστών και ΜΚΟ σε συνεργασία με αμερικανικά δικηγορικά γραφεία, για λογαριασμό των οικογενειών, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη απελαθεί.

Σύμφωνα με δικηγόρο του γραφείου Arnold & Porter, που μετέχει σε κοινωφελή προγράμμα, αυτές οι υποθέσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το συγκεκριμένο γραφείο έχει αναλάβει 18 από αυτές τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, με απαιτήσεις συνολικά 54 εκατ. δολαρίων και όπως αναφέρεται αναμένεται να υπάρξουν και δεκάδες άλλες.

Έχουν ήδη κατατεθεί εξώδικα οι απαιτήσεις αυτές και αν το αμερικανικό Δημόσιο δεν προχωρήσει εντός έξι μηνών σε διαιτησία, τότε θα πάρουν τη νομική οδό με μηνύσεις και δικαστήρια.

Μέχρι στιγμής, τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας, τα οποία εγκαλούνται για τις κακοποιήσεις των παιδιών, δεν έχουν σχολιάσει τις καταγγελίες, ενώ οι Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, που είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών μεταναστών, αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο, αλλά τόνισαν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Να σημειωθεί ότι μόνο το 2018 το αμερικανικό Γραφείο Εγκατάστασης Προσφύγων φρόντισε περίπου 50.000 παιδιά, από βρέφη έως έφηβοι, είτε πέρασαν τα σύνορα μόνα τους είτε μαζί με τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τοποθετούνταν είτε σε ανάδοχες οικογένειες, είτε σε κέντρα προστασίας είτε σε κέντρα κράτησης.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση και επιθέσεις ενώ τα παιδιά βρίσκονταν σε ανάδοχες οικογένειες θέτουν σε αμφισβήτηση την πολιτική που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στοιχεία για κακοποίηση παιδιών μεταναστών, καθώς στις αρχές του χρόνου δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφορές του Κογκρέσου στις οποίες διαπιστώνονται ψυχικά τραύματα, σωματικές βλάβες και άλλου είδους κακοποιήσεις, ενόσω βρίσκονταν σε ανάδοχη φροντίδα.

Το Κογκρέσο έχει ζητήσει τη δικαστική διερεύνηση των περιστατικών αυτών, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν τα Κέντρα Cayuga στη Νέα Υόρκη, από τα μεγαλύτερα που αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών μεταναστών, φιλοξενώντας έως και 900 παιδιά κατά περίπτωση. Οι διαχειριστές των κέντρων αυτών δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου