ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ευρωπαϊκή Γραμματεία της Διεθνούς Συνέλευσης των Λαών: Οι πόλεμοι τους, οι ζωές μας – Η επιστροφή της πάλης κατά της στρατιωτικοποίησης

Ευρωπαϊκή Γραμματεία της Διεθνούς Συνέλευσης των Λαών: Οι πόλεμοι τους, οι ζωές μας – Η επιστροφή της πάλης κατά της στρατιωτικοποίησης
Στις 14 Ιουνίου 2021, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει μια «Σύνοδο Κορυφής Συμμαχικών Ηγετών» στα κεντρικά της γραφεία στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η συνάντηση «είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ ως η διαρκής ενσωμάτωση του δεσμού μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής». Η σύνοδος κορυφής θα ακολουθήσει μια συνάντηση ηγετών του G7 στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου.
Προς ανανέωση των στρατιωτικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ;

Όπως παρουσιάστηκε επίσημα, οι συζητήσεις κορυφής θα επικεντρωθούν στις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, την απειλή της τρομοκρατίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και την άνοδο της Κίνας». Θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ 2030 , που ανατέθηκε το 2019 για μεταρρυθμίσεις στη συμμαχία, αφού ο Τραμπ αμφισβήτησε τη συνάφειά της.

Οι σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ μετά τις αμερικανικές εκλογές ήταν παραδοσιακά το σκηνικό για τη συμμαχία να προωθήσει την «ενότητα», να καλωσορίσει έναν νέο Αμερικανό πρόεδρο και να συμφωνήσει σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους. Σε μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «ανακάλυψε εκ νέου τον καλύτερο εαυτό του».

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki πρόσθεσε : «Αυτό το ταξίδι θα αναδείξει τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει τις συμμαχίες μας, να αναζωογονήσει τη διατλαντική σχέση και να συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους μας και τους διεθνείς εταίρους μας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων της Αμερικής».

Για πολλούς, ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι σαφής. Είναι μέρος μιας στρατηγικής για την ανανέωση και την ενίσχυση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και για την απόκρυψη των τεράστιων εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εστιάζοντας τη συζήτηση σε υποτιθέμενους εξωτερικούς εχθρούς.
Το ΝΑΤΟ οδηγεί τον κόσμο σε καταστροφή

Η έκθεση ΝΑΤΟ 2030 επιβεβαίωσε τα επικίνδυνα σχέδια επέκτασης της διατλαντικής συμμαχίας που θα αύξανε τις διεθνείς εντάσεις και τον κίνδυνο πολέμου. Η έκθεση χρησιμοποιεί προπαγανδιστική γλώσσα που επαναλαμβάνει ότι η συμμαχία βασίζεται σε «αρχές δημοκρατίας και ατομικής ελευθερίας». Κρύβει εντελώς την αιματηρή ιστορία του ΝΑΤΟ για πραξικοπήματα, την υποστήριξη σε δικτατορίες, την αποσταθεροποίηση ολόκληρων χωρών και πολέμους με αποτέλεσμα εκατομμύρια αθώων θυμάτων. Όπως υπογραμμίζει το δίκτυο Όχι στον πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, «το ΝΑΤΟ 2030 επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ ως συμμαχία πολέμου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος και όχι του λαού. Δεν θα φέρει ανθρώπινη ασφάλεια».

Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της αντιφατικής πολεμικής πολιτικής είναι η ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν. Η εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001 ήταν εγκληματική. Χρησιμοποιήθηκε τεράστια δύναμη για την κατεδάφιση των υποδομών του Αφγανιστάν και τη διάσπαση των κοινωνικών του δεσμών. Σε είκοσι χρόνια, περισσότεροι από 70.000 πολίτες σκοτώθηκαν, χωρίς καμία εγγύηση πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Σήμερα, το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «εμφυλίου πολέμου» και περίπου 16.000 Αμερικανοί μισθοφόροι και 1.000 μυστικοί Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα, ενώ οι εναέριοι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις θα συνεχιστούν.
Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος στην Κίνα

Ένα άλλο βασικό στοιχείο στην έκθεση του ΝΑΤΟ 2030 είναι ο ορισμός της Κίνας ως «εξωτερικού εχθρού». Σύμφωνα με τη Fiona Edwards της διεθνούς εκστρατείας No Cold War, «Στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του ΝΑΤΟ 2030, η Κίνα αναγνωρίζεται ως« ένας συστημικός αντίπαλος πλήρους φάσματος ». Η έκθεση προτείνει δυσοίωνα ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο, πολιτικούς πόρους και δράση στις προκλήσεις ασφάλειας που θέτει η Κίνα».

Αυτό αντιστοιχεί άμεσα στη συνεχιζόμενη εκστρατεία επιθετικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στην Κίνα εν μέσω της οικονομικής της ανόδου. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν επιθετικό εμπορικό πόλεμο συνοδευόμενο από μια τεράστια εκστρατεία επανεξοπλισμού που αποτελεί στρατιωτική απειλή. Η Edwards επισημαίνει: «Η κεντρική προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι να διεξάγει μια πολύπλευρη επίθεση εναντίον της Κίνας, με στόχο να εμποδίσει την ειρηνική άνοδο και ανάπτυξη της Κίνας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ήδη περίπου 400 στρατιωτικές βάσεις που περιβάλλουν την Κίνα και τα πολεμικά πλοία τους περιφέρονται τακτικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο αμερικανικός στρατός θέλει να ενισχύσει τη δύναμή του ζητώντας επιπλέον 27 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να χτίσει ένα δίκτυο πυραύλων ακριβείας κατά μήκος των νησιών που περιβάλλουν το Πεκίνο.

Η Edwards προσθέτει, «Αυτή η επιθετικότητα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και είναι ενάντια στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ανθρωπότητας».
Από την ευημερία στον πόλεμο;

Για πολλούς αντιπολεμικούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της Edwards, οι πόροι που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια λίρες που σπαταλούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, θα πρέπει αντ ‘αυτού να στραφούν προς την «αντιμετώπιση των πραγματικών και επειγόντων απειλών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.»

Ουσιαστικά, στη μέση της πανδημίας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν το ρεκόρ στα 1.981 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Ποτέ πριν οι στρατιωτικές δαπάνες δεν ήταν τόσο υψηλές. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν το 55% του παγκόσμιου συνόλου. Κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ τους στην «άμυνα».

«Το Βέλγιο, ο οικοδεσπότης της επόμενης συνάντησης του ΝΑΤΟ, σαφώς ήθελε να είναι ο καλύτερος μαθητής στην τάξη. Οι στρατιωτικές δαπάνες του αυξήθηκαν κατά 11,1% το 2020, που ανέρχονταν σε περίπου 4,75 δισεκατομμύρια ευρώ. 9,2 δισεκατομμύρια στρατιωτικές επενδύσεις συνήφθησαν από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Charles Michel [τώρα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου] », εξηγεί η Isabelle Vanbrabant από την Intal , μια βελγική οργάνωση που εργάζεται για διεθνή αλληλεγγύη και την ειρήνη.
Πυρηνικός εξοπλισμός και η οικολογική πρόκληση

Ενώ 122 χώρες εκτός ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ προσκολλάται στα πυρηνικά όπλα ως «απόλυτη εγγύηση» της ασφάλειάς του. Το ΝΑΤΟ οδηγεί τις διατλαντικές χώρες σε μια κούρσα πυρηνικών όπλων – σαν να μην συνέβη ποτέ η ανθρώπινη καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945 ή του Gerboise Bleue, της γαλλικής δοκιμής πυρηνικών βομβών στη Σαχάρα κατά τη διάρκεια του Αλγερικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας το 1960.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολουθούν την ιμπεριαλιστική υπαγόρευση του ΝΑΤΟ και συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν την ευρωπαϊκή επικράτεια, οι λαοί εκφράζονται ενάντια σε οποιαδήποτε πυρηνική παρουσία στα εδάφη τους. Το ιταλικό παράδειγμα είναι εντυπωσιακό: «Τα λαϊκά δημοψηφίσματα το 1987 και το 2011 αρνήθηκαν την άδεια πυρηνικής ενέργειας και τη στρατιωτική χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία», λέει η Ada Donno της Ένωσης Γυναικών της Μεσογείου (Awmr), μια φεμινιστική οργάνωση που συνδέεται με τη Διεθνή Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (WIDF), «αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν 40 έως 70 πυρηνικές κεφαλές στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. Αυτό είναι σίγουρα αντισυνταγματικό. «

Οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και η κούρσα των πυρηνικών όπλων αυξάνουν επίσης πολύ τις εκπομπές CO2. Σε μια εποχή που η γενική ευαισθησία για περιβαλλοντικά ζητήματα έχει φτάσει στο αποκορύφωμα χάρη στα παγκόσμια κοινωνικά κινήματα όπως το Friday’s For Future και πολλά άλλα, το αποτύπωμα άνθρακα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής βιομηχανίας είναι περίπου 24,8 εκατομμύρια τόνοι CO2 (2019), ισοδύναμο με το εκπομπές περίπου 14 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Οι εκπομπές CO2 από μία ώρα πτήσης ενός μαχητικού F-35 είναι περίπου ισοδύναμες με εκείνες των οκτώ αυτοκινήτων για ένα ολόκληρο έτος. Ολόκληρο το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι ένας από τους κύριους παγκόσμιους ρύπους.

Κατά συνέπεια, η στρατιωτικοποίηση, οι συγκρούσεις σχετικά με την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και την κλιματική αλλαγή έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, κυρίως στον Παγκόσμιο Νότο. Μέχρι το 2050, 200 εκατομμύρια πρόσφυγες για το κλίμα θα αναζητούν νέα, πιο κατοικήσιμα μέρη για να ζήσουν. Στην έκθεσή του «ΝΑΤΟ 2030», το ΝΑΤΟ τους βλέπει υποκριτικά ως απειλή που πρέπει να «προστατευθεί στρατιωτικά».
Οι πόλεμοι τους, οι ζωές μας

Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης και κατά της ισραηλινής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν το έντονο αντιμιλιταριστικό αίσθημα μεταξύ των ανθρώπων παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτού του κύματος κινητοποίησης, οργανωμένοι τομείς της εργατικής τάξης πραγματοποίησαν επίσης δράσεις διαμαρτυρίας σε στρατηγικά μέρη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και την απόρριψη της στρατιωτικοποίησης.

Στις 14 Μαΐου, στην Ιταλία, οι λιμενεργάτες του Λιβόρνο που οργανώθηκαν στην ένωση USB ενημερώθηκαν από την Αυτόνομη Συλλογικότητα Λιμενεργατών CALP του λιμανιού της Γένοβα για την άφιξη ενός φορτηγού πλοίου φορτωμένου με όπλα που κατευθύνονταν προς το ισραηλινό λιμάνι του Ashdod. Οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να το μπλοκάρουν. Μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης έφτασαν από άλλους λιμενεργάτες σε όλη την Ευρώπη από το Αμβούργο (Γερμανία) στον Πειραιά (Ελλάδα). Για τις 14 Ιουνίου, ως μέρος των κινητοποιήσεων Yes To Peace, No To NATO, η ιταλική ένωση USB ζήτησε εθνική απεργία λιμενεργατών υπέρ των ασφαλών συνθηκών εργασίας που περιλαμβάνουν την απαγόρευση της διακίνησης όπλων από όλα τα λιμάνια.

Στις 17 Μαΐου, στο Όκλαντ (ΗΠΑ), στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, το Αραβικό Κέντρο Πόρων και Οργάνωσης και δεκάδες άλλες προοδευτικές οργανώσεις ζήτησαν το μποϊκοτάζ και τον αποκλεισμό της ναυτιλιακής εταιρείας ZIM που κερδίζει από το απαρτχάιντ. Η ZIM αποφάσισε να μην ελλιμενίσει το πλοίο της στο λιμάνι του Όκλαντ. Αυτές οι ενέργειες επαναλήφθηκαν στις 4 Ιουνίου κατά τη διάρκεια μιας Διεθνούς Εβδομάδας Δράσης (#BlockTheBoat) των εργαζομένων κατά του απαρτχάιντ του Ισραήλ. Στις 20 Μαΐου, οι λιμενεργάτες της Νότιας Αφρικής του λιμανιού του Ντάρμπαν επέκτειναν τις δράσεις αλληλεγγύης και αρνήθηκαν να εκφορτώσουν ένα ισραηλινό πλοίο. Η σύνδεση αυτών των αγώνων είναι μια μεγάλη πρόκληση για το επόμενο μέλλον.

Με την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, προοδευτικά κινήματα και αριστερά κόμματα στην περιοχή έχουν οργανώσει διάφορες εκδηλώσει. Στις Βρυξέλλες, στις 13 και 14 Ιουνίου προγραμματίζεται μια αντιμετώπιση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ από το διεθνές κίνημα ειρήνης. Στις 13 Ιουνίου, μια συγκέντρωση «STOP NATO 2021» επιδιώκει να καταδικάσει τη «λογική του ψυχρού πολέμου που ενορχηστρώνεται από το ΝΑΤΟ» και να απορρίψει «τη συνεχιζόμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών». Την ίδια ημέρα, το διαδικτυακό σεμινάριο «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ: μια απειλή για την ειρήνη» θα προσφέρει πληροφορίες για να κατανοήσουμε τι είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Στις 14 Ιουνίου, δύο διαδικτυακές συναντήσεις – «Διάλυση του ΝΑΤΟ – για αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και αφοπλισμό» και «Φωνές για την Ειρήνη» – θα ολοκληρώσουν την αντιπαράθεση.

Αν οι αντι-μιλιταριστικές κινητοποιήσεις φαινόταν να αδρανοποιούνται, σήμερα βλέπουμε μια νέα πηγή κοινωνικών και εργατικών κινημάτων ενάντια στον πόλεμο και για κοινωνική και οικολογική δικαιοσύνη.

guernicaeu.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου