ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Στρατιωτικοί Καστοριάς: Τώρα και παρκαδόροι σε φιέστες

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Σε πολλές μας καταγγελίες έχουμε θίξει το θέμα των Αγημάτων.
Και έχουμε απαιτήσει να μην διατίθενται Αγήματα ικανοποιώντας τις παράλογες προσδοκίες του κάθε Μητροπολίτη και Δημάρχου.
Από την άλλη μεριά έχουμε αναδείξει δύο ζητήματα.
Αφενός τις εξωφρενικές Επιθεωρήσεις που εξυπηρετούν τις Δημόσιες Σχέσεις και σημαίνουν πανάκριβα φύλλα πορείας.
Αφετέρου, υπάρχει τεράστιο θέμα με την βυσματοκρατία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και πιο συγκεκριμένα με τα Αμετάθετα των στρατιωτικών, αρκετοί εξ αυτών να μετρούν ακόμη και δεκαετίες.
Εμείς τους καλούμε να αναλογιστούν τι σημαίνει Καριέρα στον Στρατό και να Παραιτηθούν.
Κανένας νέος και νέα σε Στρατιωτικές Σχολές.
Κανένας να Μην Καταταγεί ως Μισθοφόρος Στρατιώτης ΟΒΑ και ΕΠ.ΟΠ.

Armyvoice News

Στρατιωτικοί Καστοριάς: Τώρα και παρκαδόροι σε φιέστες – Η νέα καθημερινότητα με υπερβολικές απαιτήσεις, μηδενική μέριμνα
Η αδιάκοπη πίεση που ασκεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στους στρατιωτικούς της Καστοριάς έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με το προσωπικό να εργάζεται υπό εξαντλητικές συνθήκες και χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη.

Οι στρατιωτικοί της περιοχής έχουν κατ’ επανάληψη διαμαρτυρηθεί για τις διαρκείς υπερβάσεις του ωραρίου εργασίας τους, που πλέον φτάνουν τις 70 με 90 ώρες την εβδομάδα, όπως υπολογίζεται με μετριοπαθή προσέγγιση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τα 120 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά, όπου οι στρατιωτικοί καλούνται να αναλάβουν όχι μόνο τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, αλλά και καθήκοντα ταξιθέτη, παρκαδόρου και άλλες εξωϋπηρεσιακές δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή τους.

Η Ένωση Στρατιωτικών της Καστοριάς εκφράζει την αγανάκτησή της για την έκταση των εορτασμών, οι οποίοι λαμβάνουν διαστάσεις «φιέστας» σε βάρος της υγείας και της ευημερίας των στρατιωτικών.

Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις των στελεχών δεν περιορίζονται σε αυτό το γεγονός. Το προσωπικό έχει ήδη επιβαρυνθεί από την προετοιμασία της επίσκεψης του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ), η οποία τους απασχόλησε ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης που υπάρχουν στην περιοχή.

Μετά το πέρας των εορτασμών για τον Παύλο Μελά, οι στρατιωτικοί θα κληθούν να προετοιμαστούν για την 28η Οκτωβρίου, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καστοριάς στις 11 Νοεμβρίου, με νέα παρέλαση και αγήματα.

Αυτή η συνεχής αλληλουχία εκδηλώσεων επιβαρύνει ανυπολόγιστα τους στρατιωτικούς, οι οποίοι καλούνται να εκτελούν ταυτόχρονα και τις τακτικές τους υπηρεσίες, όπως δασοπερίπολα που πλέον επεκτάθηκαν σε δωδεκάωρες βάρδιες.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ένωσης, η ηγεσία του Υπουργείου αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να εργάζονται υπό συνθήκες που απειλούν τόσο τη σωματική τους υγεία όσο και την ψυχική τους αντοχή.

Ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών έχει αυξηθεί δραματικά, και πολλοί εξ αυτών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται ευνοϊκή μεταχείριση.

Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη περίπτωση Διοικητή άλλης Φρουράς που αρνήθηκε να συνεχίσει να διαθέτει προσωπικό για εξωϋπηρεσιακές ανάγκες τρίτων φορέων.

Η Ένωση ζητά επιτακτικά την άμεση διακοπή της διάθεσης στρατιωτικών για εξωϋπηρεσιακές απασχολήσεις και τον περιορισμό των αντιπροσωπειών σε εορταστικές εκδηλώσεις που θεωρούνται πλέον υπερβολικές και ανούσιες.

Η κατάσταση απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να ληφθούν ρεαλιστικά μέτρα μέριμνας για το προσωπικό που εργάζεται αδιάκοπα χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη από την ηγεσία.
Στρατιωτικοί Καστοριάς: Τώρα και παρκαδόροι σε φιέστες

Δείτε τι αναφέρει σε σχετική επιστολή της:

Η Ένωση μας κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει τα αιτιολογημένα παράπονα στρατιωτικών που υπηρετούν στην περιοχή μας, η καθημερινότητα των οποίων διαρκώς επιδεινώνεται και μάλιστα, συχνά, με κυνικό τρόπο. Πάντα θα προκύπτει κάποια νέα απαίτηση για κάποιον εύσχημο λόγο, η οποία θα προστίθεται στον καθημερινό «γολγοθά» των στελεχών, για τον οποίον υπολογίζονται τα πάντα, εκτός από τη μέριμνα.

Το προσεχές τριήμερο (11-13 Οκτωβρίου) πληροφορηθήκαμε ότι προγραμματίζονται εξοντωτικές εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των 120 ετών από το θάνατο του Παύλου Μελά. Κι αν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τον εορτασμό αυτού του πολύ σπουδαίου Έλληνα, δυστυχώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε την έκταση των εορτασμών η οποία δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις φιέστας, επιβαρύνοντας δραματικά το πρόγραμμα των στρατιωτικών, οι οποίοι θα είναι απασχολημένοι εκτός από αγήματα και εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση, ακόμα και σε καθήκοντα ταξιθέτη, παρκαδόρου κλπ.

Ας δούμε τι συνεπάγονται όλα αυτά, προσεγγίζοντας το συνολικό πρόγραμμα του προσεχούς διαστήματος:

α. Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες όλες οι Μονάδες της περιοχής προετοιμάζονταν για την επίσκεψη ΓΕΠΣ. Κατά τις δύο αυτές εβδομάδες λόγω των γνωστών προβλημάτων υποστελέχωσης, υπήρξαν αναρίθμητες «αυτονόητες» υπερβάσεις του εργασίμου ωραρίου διότι υπό άλλες συνθήκες οι Μονάδες της περιοχής δεν θα ήταν επιθεωρήσιμες. Κατά το ίδιο διάστημα υπήρξε απασχόληση και σε σαββατοκύριακα, όχι επειδή το διέταξε κάποιος Διοικητής, αλλά επειδή δεν γινόταν διαφορετικά.

β. Μετά το πέρας των εορτασμών, όλο το προσωπικό εισέρχεται σε φάση προετοιμασίας για την 28η Οκτωβρίου, όπου θα συμμετέχει κατά τα ειωθότα σε εορταστικές εκδηλώσεις, αγήματα και, βεβαίως, την στρατιωτική παρέλαση.

γ. Μετά το πέρας της παρέλασης, ακολουθούν οι εορτασμοί της 11ης Νοεμβρίου (ομοίως με αγήματα, παρέλαση κλπ) για την απελευθέρωση της Καστοριάς.

δ. Παράλληλα, το προσωπικό καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να συμμετέχει σε εσωτερικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά τις Κυριακές.

ε. Καθ’ όλο το διάστημα το προσωπικό εκτελεί τις προγραμματισμένες υπηρεσίες, ενώ απασχολείται στο σύνολο των εξωτερικών υποχρεώσεων (δασοπερίπολα τα οποία πλέον έχουν επεκταθεί σε δωδεκάωρα, αποσπάσεις προς τρίτους φορείς για πλήθος λόγων κλπ).

Από τα προαναφερθέντα έχουμε υπολογίσει με ιδιαίτερα μετριοπαθή προσέγγιση ότι, για ένα διάστημα που εκτείνεται σε δύο μήνες (μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Νοεμβρίου), το προσωπικό έχει εργαστεί ή θα εργαστεί σε πάγια βάση από εβδομήντα έως ενενήντα ώρες εβδομαδιαίως, κάτι που επιβεβαιώνει πλήρως παλαιότερες αποκαλύψεις τις ΠΟΕΣ για διαρκείς υπερβάσεις του ωραρίου.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψιν την πραγματική κατάσταση, δηλαδή την κατάσταση υγείας του προσωπικού μέρος του οποίου υπάγεται σε ευμενή μέτρα, τον μέσο όρο ηλικίας που έχει αυξηθεί δραματικά και την υποστελέχωση σε συνδυασμό με την έκταση και το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Προσφάτως πληροφορηθήκαμε για αντίστοιχη περίπτωση ότι έτερος ΑΔΦ άλλης περιοχής τεκμηρίωσε ότι δεν δύναται να συνεχίσει να διαθέτει προσωπικό για κάλυψη έτερων αναγκών τρίτων, διότι διαρκώς επιβαρύνονται τα ίδια πρόσωπα και μάλιστα με αυξανόμενη τάση. Επικροτούμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του εν λόγω ΑΔΦ και ζητάμε από εσάς να πράξετε το ίδιο, μιας και ακριβώς οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στη δική μας περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε:α. Την άμεση διακοπή κάθε διάθεσης / απόσπασης στρατιωτικών της περιοχής μας σε οποιαδήποτε εξωϋπηρεσιακή απασχόληση (πχ ΕΚΑΒ) καθώς και τον περιορισμό της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες μη σχετιζόμενες με την Υπηρεσία.
β. Τον άμεσο εξορθολογισμό της συμμετοχής προσωπικού σε κάθε είδους εορταστικές εκδηλώσεις με περιστολή ή και κατάργηση σχετικών αντιπροσωπειών και «πολυτελειών» που δικαίως μπορούν να θεωρηθούν υπέρμετρες.

γ. Τη λήψη άμεσων και ρεαλιστικών μέτρων μέριμνας για το προσωπικό.

Η ΠΟΕΣ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για τις κατά την κρίση της ενέργειές της.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου