Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Η εξαφανισμένη ακτιβίστρια του Free Gaza Theresa McDermott βρέθηκε στην φυλακή Ράμλε του Ισραήλ.

Η Σκωτσέζα ακτιβίστρια Theresa McDermott, βρέθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση στην φυλακή Ράμλε, 4 μέρες μετά την ‘εξαφάνιση’ της, ύστερα από την βίαιη δίωξη της από την Λιβανέζικη αποστολή βοήθειας στην Γάζα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Theresa ανταποκρίθηκε σ’ ένα κάλεσμα Λιβανέζων διοργανωτών για ταξίδι ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα με το πλοίο Tali , με σκοπό την βοήθεια και υποστήριξη από διεθνής υπηκόους στην περιοχή. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2009, η Theresa ήταν μία από τους 9 επιβάτες, όταν τα ισραηλινά κανονιοφόρα πλοία αναχαίτισαν το Tali και τους ανάγκασαν να αποβιβαστούν στο λιμάνι του Ashdod στο Ισραήλ.

Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου, εκτός από την Theresa, αφέθηκαν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Μεταξύ του απογεύματος της Πέμπτης και του πρωινού της Κυριακής δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το που βρίσκεται η Theresa, εκτός από διάφορες ψεύτικες ιστορίες που ανέφεραν ότι όλοι οι Βρετανοί έχουν ήδη αναχωρήσει για το Λονδίνο. Τελικά την Κυριακή η Theresa μπόρεσε να τηλεφωνήσει στον αδερφό της τον John στην Σκωτία για να του πει ότι βρίσκεται στην φυλακή Ράμλε του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Al Jazeera, Salam Khodr, όταν το πλοίο προσάραξε, οι Ισραηλινοί στρατιώτες χτύπησαν τους επιβαίνοντες πριν ακόμη εγκαταλείψουν το πλοίο.



Καμία πληροφορία δεν δόθηκε από τις Ισραηλινές αρχές για το λόγο τον οποίο κρατείται η Theresa, ποιες είναι οι κατηγορίες -αν αυτές υπάρχουν- αλλά και το γιατί καλύπτεται η κράτηση της.

Όταν απευθύνθηκαν στο Βρετανικό προξενείο του Ισραήλ, ώστε να μπορέσει να βρεθεί η Theresa, το προσωπικό αρνήθηκε να βοηθήσει στον εντοπισμό της, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να προσφέρουν βοήθεια , εκτός κι αν ζητηθεί από την ίδια. Μέλη του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, όπως η Pauline McNeil και ο Hugh O’ Donnell, που είχαν πάρει μέρος σε μια από τις αποστολές στη Γάζα με το πλοίο Dignity, συνεργάζονται με την Βρετανική κυβέρνηση για να διασφαλίσουν στην Theresa την προστασία και την βοήθεια που δικαιούται.

Η Theresa πήγε στη Γάζα τον Αύγουστο, με τις πρώτες αποστολές του Free Gaza και γύρισε με το πλοίο Dignity, για ένα δεύτερο ταξίδι. Στην Σκωτία δούλευε στο ταχυδρομείο. Είναι μία σεβαστή ακτιβίστρια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει δουλέψει με το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement) στην Παλαιστίνη, όπως επίσης και με το Free Gaza. Οι Ισραηλινοί βρήκαν μόνο ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στο πλοίο Tali αλλά αρνούνται να το επιστρέψουν. Η κατάσταση του φορτίου παραμένει μέχρι τώρα άγνωστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου