Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ανυπότακτοι

Ανυπότακτοι καλούνται όλοι αυτοί οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν στον στρατό αλλά δεν το έπραξαν. Οι ανυπότακτοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε ανυπότακτους εσωτερικού, δηλαδή σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα και μετά την ανυποταξία τους και σε ανυπότακτους εξωτερικού,περιλαμβάνονται δηλαδή όλοι εκείνοι οι οποίοι είναι ανυπότακτοι και διαμένουν στο εξωτερικό. Οι ανυπότακτοι αντιμετωπίζουν μία σειρά από διοικητικές κυρίως κυρώσεις, καθώς οι ποινικές κυρώσεις είναι μικρές. Σε γενικές γραμμές, εφόσον συλληφθούν, τους επιβάλλεται πρόσθετη εξάμηνη στρατιωτική υπηρεσία ενώ δεν μπορούν να διοριστούν στο ελληνικό δημόσιο.
Η ανυποταξία και οι συνέπειες αυτής, διακόπτεται με την οικειοθελή ή μη παρουσίαση του ανυπότακτου για να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή με τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας του ανυπότακτου.
Στους ανυπότακτους εσωτερικού δεν χορηγείται διαβατήριο και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Οι Έλληνες ανυπότακτοι εξωτερικού μπορούν ωστόσο να λάβουν ελληνικό διαβατήριο ενώ πλέον επιτρέπεται στους ανυπότακτους να επισκεφτούν την Ελλάδα άνευ αιτιολόγησης μέχρι τριάντα συνολικά ημέρες τον χρόνο.
Όσοι είναι κάτοικοι χωρών μελών της Συνθήκης Σέγκεν μπορεί να έλθουν στην Ελλάδα με αρκετές πιθανότητες να μην συλληφθούν, καθώς δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων σε όσους ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών αυτών. Μπορεί όμως να συλληφθούν αν γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος των διαβατηρίων τους, όπως έχει δικαίωμα κάθε χώρα να πράξει.
Ωστόσο όσοι παρουσιαστούν οικειοθελώς στον στρατό, μπορούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία και την υπόλοιπη να την εξαγοράσουν.
Όσοι είναι ανυπότακτοι πληρώνουν πρόστιμο 6.000 Ευρώ και επιπλέον υποχρεούνται να υπηρετήσουν κανονικά τη θητεία τους. Επίσης επιτρέπεται για όσους είναι άνω των 35 ετών να υπηρετήσουν μόνο 45 ημέρες και να εξαγοράσουν τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας τους προς €810 το μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι είναι άνω των 35 ετών, και πρέπει να υπηρετήσουν 12μηνη θητεία μπορούν να υπηρετήσουν μόνο 45 μέρες και τους υπόλοιπους 7,5 μήνες να τους εξαγοράσουν προς €810 x 7,5 = € 6075.Όσοι δικαιούνται να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία, θα πληρώσουν μόνο τους μήνες που θα υπηρετούσαν τη θητεία τους. Κατά τη διάρκεια της αναβολής οι -πρώην πλέον- ανυπότακτοι μπορούν να επισκέπτονται κανονικά την Ελλάδα, ενώ από την κατάταξη τους αίρονται όλες οι ποινικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε αυτούς.

15 σχόλια:

  1. εκατομύρια πάνω στη γη εκπαιδεύονται να πολεμούν.. Κανείς όμως δεν εκπαιδευεται για την ειρήνη. Καταλαβαίνεις ότι είναι ανήθικο να συμμετέχεις και εσύ, άσχετα με τις κυρώσεις... Και έπειτα, ναι είμαι ανυπότακτος.. ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΑΜΩΤΟ. Σταματήστε να πηγαίνεται φαντάροι, σταματήστε τον κύκλο του αίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχώς, όσο υπάρχουν οι "απέναντι" γείτωνες που προκαλούν και εδώ και αιώνες δείχνουν με σφαγες, βιασμους και σκλαβιές τι φάρα ειναι Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ!

      Πάρτο χαμπάρι.




      Διαγραφή
    2. Αναγκαίο είναι το σχολείο για κάτι αγράμματους φασίστες σαν κι εσένα:

      "ΔυστΗχώς" οι "γείτΩνες"

      Διαγραφή
    3. από την απάντηση σου και μόνο ηττήθηκες μπολσεβίκε! τα ορθογραφικά βρηκες να σχολιάσεις! την ουσία την προσπέρασες....

      Διαγραφή
    4. Κυριοι, στη θητεια δεν γίνεται για να πάμε ή οχι επειδη ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές αποψεις. Εγω πήγα, κ πέραν της υποχρέωσής μου, κ το ζόρι που τραβηξα, μου έμεινε μια εμπειρία μοναδική. Ναι! όπως το ακούτε, με βοήθησε να ειμαι πιο μαχητικός στις πίκρες που μου επιφύλαξε η ζωή. Βεβαια δεν λέω οτι γι αυτο το λόγο πρεπει να παει καθενας που διαφωνεί με την συμμετοχή του στο στρατό. Με τη θητεία που έκανα αισθανθηκα οτι κέρδισα ενα συν, στο δικαίωμα να ψηφίζω για τις τυχες αυτης της κοινωνίας, να εχω το αίσθημα του δικαιώματος, να συμμετεχω σε κοινωνικούς αγωνες για τα εργατικα δικαιωματα που θελουν να μας στερησουν. Αυτό ως τελευταια μου σκεψη....

      Διαγραφή
    5. ΡΕ φίλε τί μας λές;; Πιο κύκλο αιματος, δεν έχουμε πόλεμο. Πόλεμο ή δουλεία θα έχουμε εαν τα παρατήσουμε. θελεις να παραιτηθεις απο τη ζωή;; Ποιός θα σε προστατεψει οταν δεν θα συμμετασχεις στην άμυνα της πατρίδος σου;; Ποιός; Το ΝΑΤΟ;; Οι Αμερικανοί;;;; ειδικα οι τελευταιοι που δήλωσαν προσφατα να μην εχει στρατό η Ε.Ε να αναλάβουν αυτοι την ¨ασφάλειά "μας!;!; Δηλαδή να προσκυνήσουμε τους ιμπεριαλιστές κ σφαχτες των λαών, επειδή δεν μας αρεσει η θητεια;;; φαντάζεσαι να παραιτηθουμε απο το δικαιωμα να αποφσίζουμε για τις τύχες μας;; Μιλάμε για εποχή Νεο-δουλείας. Σκεψου το λίγο, θα τους κανουμε την χαρη;

      Διαγραφή
    6. Οι ανυπότακτοι ειναι ανελεύθεροι. Η άρνηση στρατευσης, ισοδυναμει με την αρνηση να συμμετασχεις στα κοινα της πολιτείας. Σημαινει Φυγόπονος! Σημαινει οτι κάποιοι σε έπεισαν να μην εχεις διάθεση προάσπισης της Ελευθερίας σου, ατομικής κ συλλογικής. Σημαινει οτι τα ξενα κεντρα που "πατησαν" στο κουμπί του "δεολόγου" Πασιφιστή, ήδη πέτυχαν να ετοιμασουν μια νεα εποχή υποταγής του λαού που δεν θα θελει να εμποδίζει τα σχεδια της νεας ταξης πραγματων εις βαρος μας. Κανεις λογικός ή σώφρων άνθρωπος δεν θελει τον πόλεμο

      Διαγραφή
  2. Φίλοι πήγα με το ζόρι στρατό το 1973 και απολύθηκα το 1975 28 μήνες με το Κυπριακό υπηρέτησα στην Κύπρο ευτυχώς δεν σκοτώθηκα.
    Ε λοιπόν δεν ΠΟΛΕΜΑΩ για καμιά πατρίδα για κανένα ΚΛΕΦΤΑΡΑ ΑΡΧΗΓΟ που αυτός θα τρώει και θα πίνει και μένα θα μου κόβει σύνταξη φάρμακα θα με τρελαίνει στους φόρους για να μου πάρει το σπίτι που πήρα με δάνειο απο τις τοκογλειφικές τραπεζες (πηρα 6500000δρχ και έδωσα 25000000 δρχ σε 17 χρονια).
    Ε λοιπόν γιατί να πολεμήσω για να με λένε Γιάννη και οχι Αχμέτ ή Χανς ή για να υπερηφανευομαι για τους Αρχαίους έλληνες και όχι για τους νεοκλέφτες.
    Για μια αιτία θα πολεμουσα για να κρεμουσαμε όσους έφεραν τον απλό κοσμάκη σαυτή τη κατάσταση, πατριδες ιστορίες είναι ολα για να μας δουλεύουν όπως ο παράδεισος που τάζουν οι θρησκείες.
    Α και κάτι άλλο όλοι οι γαλονάδες πάνε στο στρατό για την λουφα και τα λεφτά ας τους κοψουν τα λεφτα και να δουμε πόσοι θα μείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητε φίλε κι εγω ετσι αισθανομαι, στη θητεια μου (1995-97), το μονο που σκεφτόμουν βιωνωντας "κακως κειμενα" ως παρηγορια, ήταν οτι δεν θα πολεμουσα για τους Βλάκες πολιτικούς μας, αλλα΄για μενα, να την βγαλω ζωντανος καταρχην, για την οικογενειά μου κ τον τρόπο ζωής μου, που δεν θα γούσταρα να μου τον αλλα ξει κάποιος ιμπεριαλιστής Αμερικανο-ευρωπαίος. Μόνο γι αυτο υποστηρίζω το αναγκαιο κακό, ώς θεσμό, τη θητεια. Σιγά μην πήγαινα τότε, που μας ρωτούσαν αν θελαμε εθελοντικα να σταλούμε στη Βοσνία κ το κόσσοβο. Τί δουλεια ειχαμε σε ξενο εδαφος στα σχεδια των Νατοικών;;;

      Διαγραφή
  3. οι πολιτικαντιδες ξερουν τα πιασουν οπλο ...;
    κανονικα θα επρεπε και οι γυναικες να κανουν υποχρεωτικη θητεια στο στρατο.
    Καποιες το θελουν , ενω καποιες αλλες οχι.
    Οι περισσοτερες ρωτουν αν κατα την διαρκεια της θητειας θα μπορουν να βαφουν τα νυχια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Τελικα οπως το βλεπω εγω , ο στρατος ειναι ενα μεγαλο ΚΑΨΟΝΙ και δεν σου προσφερει αυτο που πρεπει να σου προσφερει.Αυτο το Καψονι, εκτος απο μεσα εκει,σε ακολουθει μετα και στην πολιτικη σου ζωη,στην μετεπειτα εργασια σου.
    Η Πραγματικη Ουσια της στρατιωτικης θητειας ειναι ανυπαρκτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσοι πήγαμε στρατό (οπως κι εγω), σαφώς δεν Διασκεδάσαμε, ήταν μία υποχρέωση που έγινε, όπως έγινε. Θα μπορούσε η θητεία όντως να βελτιωθεί εκεί που πρέπει, σε θεματα σεβασμού της προσωπικότητας, σε θεματα κανονικής εκπαιδευσης, σε θεματα αναγνωρισης των αντικειμενων που εκπαιδευτηκες (στα βιογραφικα ελληνων για δουλεια στην Αγγλία, τους κάνει τρeλλή εντυπωση κ μονο οτι έκανες θητεια, που σημαινει οτι εχεις εμπειρια απλώς στο team work) κλπ ¨ΟΧΙ όμως η νεολαία του λαού μας, να μην συμςβαλλει στην άμυνα κ την ασφάλεια της κοινωνίας μας. Αυτο θα ηταν ... ανήκουστο. Σκεφτειτε φίλοι, ποιά κοινωνία κ πολιτισμός στο πλανήτη συνεχισε να υπάρχει χωρίς το ένοπλο τμημα της!

      Διαγραφή
  5. Γιατι επι χουντας , εκαναν ασχημα βασανιστηρια στα παιδια τα οποια ανηκαν στην αριστερα και στο κομμουνισμο; Η λεξη Ελληνας δεν τους συγκινουσε...;
    Τοτε να δουν τα μαtια σας ΑΘΛΙΑ ΜΙΚΡΟΚΡΕΠΗ ΚΑΨΟΝΙΑ...
    Να σε βαζουν μεσα σε μια μπανιερα με νερο και να σου χτυπανε ηλεκτροσοκ κυριοι...
    Μεγάλες Αθλιότητες απο Άκαρδους και Άψυχους Σαδιστές...
    Ο τοτε φανταρος Σκευοφυλαξ που οδηγουσε εκεινο το τανκ που μπηκε μεσα στο Πολυτεχνειο ειχε παρει εντολες απο τους ΑΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ κυριοι και μεχρι σημερα πληρωνεται κανονικοτατα με 3.000 ευρω οχι δολλαρια απο την αμερικανικη citibank...
    Ο "κυριος" ,αυτος σημερα ,δηλωνει μετανιμενος με κροκοδειλια δακρυα και αποκαλει πλεον οτι εγινε και κομμουνιστης ,γιατι τοτε δεν ήξερε...
    Για τα λεφτα ηξερε ...;
    Ντροπη σου Σκευοφυλαξ...Πουληθηκες σαν μια πορνη για τα λεφτα στις αμερικανικες μυστικες υπηρεσιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δείτε το άρθρο και το βίντεο

    http://www.aksioprepeiakantoxh.com/koinonia/ellada/1239-o-gios-tou-geitona-sou-pos-kataskevazetai-enas-vasanistis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχω μια ερωτηση να κανω. αν γνωριζει κανεις παρακαλω να μου απαντηση.

    το προστιμο διαγραφεται με την σημπληρωση του 45ου ετους ηλικιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή