Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ-ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ Γ.ΚΥΡΤΣΟ

«ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ» -
Ή Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ

Ικανοποιημένος, μαθαίνουμε πως, εμφανίζεται ο κος Κύρτσος από τις αντιδράσεις (αν και «με μεγάλη καθυστέρηση») της κυβέρνησης «στις αρνητικές εξελίξεις» σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ο κος Κύρτσος, υπογράφει δύο γλαφυρά - πλην σαφή – άρθρα, σχετικά με το ζήτημα στην εφημερίδα FREE SUNDAY της προηγούμενης Κυριακής (10/05/2009). Το «timing» όμως (όπως λένε όταν συζητούν με τους «φίλους» του δημοσιογράφους και αναλυτές στα τηλεοπτικά παράθυρα) έχει ιδιαίτερη σημασία.

Εντάξει, δεν ήξερε. Δεν του είπανε όμως, πως όταν δημοσιεύονταν τα μονόστηλά του «Εκτός ελέγχου η λαθρομετανάστευση» και «Δύσκολη η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης» στην πρώτη και την εντεκάτη σελίδα της εφημερίδας αντίστοιχα, το Σάββατο 09/05/2009, «επιτροπές πολιτών» μαζί με τη συνδρομή της Χρυσής Αυγής οργάνωναν διαδήλωση μίσους ενάντια στους «λαθρομετανάστες» στην Ομόνοια; (Αυτούς, που - κατά τον κο Κύρτσο στο ίδιο άρθρο – πλήττουν τον τουρισμό, γιατί ενισχύουν «τα τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας»).

Το Σάββατο που μας πέρασε, ήταν μια αποκαλυπτική μέρα σχετικά με το πώς λειτουργεί συνολικά και συντονισμένα ο αστικός συνασπισμός εξουσίας στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».
Η βουλή έχει ήδη κλείσει, για να μπορέσουν να παραγραφούν τα σκάνδαλα μπλε και πράσινων υπουργών-βουλευτών και να συνεχιστεί η αντιπαράθεση ελεγχόμενα και ανώδυνα στους δείκτες της τηλεοπτικής δημοκρατίας, εκεί που ο κος Κύρτσος κατέχει εξέχουσα θέση.

Από τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, «αποκαλύπτεται» η ανάγκη σκληρότερης αντιμετώπισης των μεταναστών στο όνομα της τρομοκρατικής απειλής.

Η ΕΛ.ΑΣ. - μετά τους ξυλοδαρμούς και τις κατά συρροήν δολοφονίες απελπισμένων μεταναστών στην Πέτρου Ράλλη, το λιμάνι της Πάτρας και αλλού, από λιμενικούς και αστυνομικούς που δεν τιμωρούνται - έχει ανεβάσει το επιχειρησιακό της επίπεδο με τρεις (3) συνεχείς, ολοκληρωτικής έμπνευσης, επιχειρήσεις-σκούπα (αυτές που κάνουν τον κο Κύρτσο να αισιοδοξεί) κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι οι ίδιοι επιφανείς άνδρες των ΜΑΤ, που εμφανίζονται σε σειρές ολόκληρες από φωτογραφίες στο διαδίκτυο να επιδίδονται σε φιλικούς εναγκαλισμούς με μέλη της χρυσής αυγής, μπράβους από διάφορα μπαρ της «κοσμικής» (τουριστικής κατά τον κο Κύρτσο) Αθήνας και έναν υποψήφιο (σε πρόσφατο ψηφοδέλτιο) του ΛΑΟΣ. Είναι οι ίδιοι επιφανείς άνδρες των ΜΑΤ, που φύλαγαν τσίλιες κάτω από τα γραφεία της χρυσής αυγής ώστε να μπορούν οι «Έλληνες» φίλοι τους να πετούν πέτρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης (;! – μα δε θεωρείται οπλοκατοχή;) στο παλιό εφετείο, όπου στεγάζονται 500 μετανάστες.

Για τα ΜΜΕ και τον κο Κύρτσο βέβαια, προέχουν άλλα φλέγοντα ζητήματα στην επικαιρότητα σχετικά με το ζήτημα της βίας: η κατάργηση του ασύλου, η αύξηση των μέτρων καταστολής (αλήθεια, πόσο ακόμα πριν από την de facto επιβολή στρατιωτικού νόμου;), η ποινικοποίηση της ανεξάρτητης δράσης των πολιτών. Μπορεί να συζητείται ως περίπου φυσιολογική η ψήφιση νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, όμως δεν είναι υπάρχει περίπτωση να γίνει ούτε καν θέμα μονόστηλου (όπως και αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά) η επίθεση οπλισμένων, κρανοφόρων παρακρατικών και ακροδεξιών δολοφόνων σε μετανάστες και διαδηλωτές, δίπλα στο «άγρυπνο» βλέμμα των διμοιριών των ΜΑΤ.

Προφανώς για τα ΜΜΕ και τον κο Κύρτσο προέχει η αποκατάσταση του πληγωμένου κύρους της ελληνικής αστυνομίας, η ενίσχυση του ηθικού των πρωτοπαλίκαρων της «τάξης και της ασφάλειας» - από την ΟΠΚΕ και την αντιτρομοκρατική ως τα ΥΜΕΤ και τα ΜΑΤ. Χρειάζεται επειγόντως μια «ισχυρή αστυνομία» της «ισχυρής Ελλάδας» γιατί «επίσημες εκθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι μαζί με τους λαθρομετανάστες μπορεί να διεισδύουν στην Ελλάδα, και μέσω αυτής στην ΕΕ, ισλαμιστές τρομοκράτες». Εξάλλου «η λαθρομετανάστευση οδηγεί… και στη μεγάλη αύξηση εγκληματικότητας, γιατί τρέφει τα κυκλώματα των παρανόμων».

Μηδενική ανοχή λοιπόν ζητάει ο κος Κύρτσος, τόσο για τις ανάγκες των συμμάχων μας – ΗΠΑ και ΕΕ – όσο και για την ίδια την απρόσκοπτη, φτηνή εκμετάλλευση των κολασμένων από το ελληνικό κεφάλαιο, τη φιλοξενία του στα - εκτός σχεδίου πόλεως - «αναψυκτήρια» γνωστών υπουργών και επιχειρηματιών, όπου «φιλοξενείται» χωρίς χαρτιά μέχρι να τα χτίσει (σχεδόν) τζάμπα. Έτσι, αντί να αναγκάζονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί να κάνουν «τα στραβά μάτια» σε ΕΔΕ για παράβαση καθήκοντος, «ζαρντινιέρες» και ακραία βία από αστυνομικούς, μπορούν να κάνουν «τα στραβά μάτια» μεγαλοεκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι στη «συντροφική» συμπεριφορά των οργάνων της τάξης σε αυτούς που κάνουν τη βρώμικη δουλειά του κράτους, εγκληματούν φανερά εκεί που η δημοκρατία (τους) δεν μπορεί να εγκληματήσει κρυφά.

Θα πρέπει να έχει στο νου του ο κος Κύρτσος πως «τα κυκλώματα των παρανόμων» τα τρέφει η πολιτική της κυβέρνησης και του κράτους. Από τους «ελληναράδες» κατοίκους των νησιών του Αν. Αιγαίου, που στήνουν καρτέρι για τις βάρκες των εξαθλιωμένων προσφύγων, ως τις ταρίφες (ανά κεφάλι) των λιμενικών και ευυπόληπτων εργαζόμενων, που «βγάζουν μεροκάματο» από τους μετανάστες, στήνεται ένας ολόκληρος εφεδρικός στρατός «νοικοκυραίων» - έτοιμος να επιβάλλει με κάθε μέσο αυτό που ο Καραμανλής ζητούσε το Δεκέμβρη: τη «θωράκιση της δημοκρατίας». Οι «νοικοκυραίοι» της Πάτρας, που συνεχίζουν να επιτίθενται στους άθλιους καταυλισμούς των Αφγανών με πογκρόμ και εμπρησμούς, μπορούν να θυμίσουν στον κο Κύρτσο αυτά που συνεχίζει να ξεχνάει.

Όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει εμάς και τους ευρωπαίους εταίρους της για την άνοδο του ΑΕΠ, εντάσσοντας και την «παραοικονομία» στους υπολογισμούς, προφανώς είχε στο μυαλό της και τα 1,35 δις ευρώ κάθε χρόνο από το «εμπόριο προσφύγων» ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες, τους (κατά Κύρτσο) παρανόμους (sic) και τους κάθε λογής μεσάζοντες - πλην συχνά «αγανακτισμένους» - πολίτες. Ο πρώην υπουργός οικονομίας Γ. Παπαντωνίου είχε το θράσος και την αλαζονεία (κάποιοι το είπαν… ειλικρίνεια!) να δηλώσει πως «η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ… δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη μαύρη εργασία των οικονομικών μεταναστών(!)».

«Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι στη σωστή κατεύθυνση» μας καθησυχάζει ο σεβαστός δημοσιογράφος. Ευτυχώς. Όμως, «η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για να υπάρξει επιτέλους (sic) ολοκληρωμένη πολιτική της λαθρομετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ». Είναι σαφές πως δεν αρκούν οι νάρκες του Έβρου ή ο υγρός τάφος του Αιγαίου, εκεί που αφήνουν την τελευταία τους πνοή ολόκληρες οικογένειες διαμελισμένες ή πνιγμένες.

Δεν αρκούν ούτε τα πολυάριθμα «κέντρα υποδοχής μεταναστών», που «επαναπροωθούν» τους μετανάστες, αφού πρώτα τους χαρίσουν την περίφημη ελληνική φιλοξενία: βασανισμούς, στοίβαγμα σε αποθήκες χωρίς φαγητό και νερό, κακοποιήσεις. Δεν αρκούν προφανώς ούτε οι περιπολίες του στρατού, οι συνοριοφύλακες και οι (ακροδεξιές) «λέσχες εφέδρων», που διακηρυγμένα μετατρέπονται σε κυνηγούς κεφαλών «για να συνδράμουν το έργο του ελληνικού στρατού».
Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση επιταχύνει τα καινούρια μέτρα, που θα επαναφέρουν το αιμοσταγές χαμόγελο στα χείλη του εκδότη της FREE SUNDAY. Πρώτα σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν πλωτά μέσα, παμπάλαια επιβατικά πλοία – «σκυλοπνίχτες» μεγάλης χωρητικότητας, ως χώρους υποδοχής λαθρομεταναστών στο Αιγαίο. Έτσι δεν θα «παρατηρείται κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση σε μεγάλα αστικά κέντρα» και τις νησιωτικές περιοχές και θα σταματήσει «ο τουρισμός μας» να «δέχεται ένα ακόμα πλήγμα».

Ακόμα περισσότερο, ο υπ. εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, αφού συσκέφτηκε με τους υπουργούς της Ε.Ε., αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης του Μπερλουσκόνι και να φτιάξει αντίστοιχα ελληνικά (κάποια ήδη υπάρχουν και «διαφημίζονται») στο Φυλάκιο του Έβρου και την παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση του Ασπρόπυργου – εγκαταλειμμένη και γεμάτη ραδιενέργεια.
Αυτό θεωρεί «πρόοδο» στο πρόβλημα ο κος Κύρτσος: άνθρωποι χωρίς χαρτιά, χωρίς υπόσταση και μέλλον, όμηροι σε ένα τρομακτικό παρόν από τις κυβερνήσεις, το κυνήγι των αστυνομικών, το φόβο της απέλασης, αντιμετωπίζονται από την πολιτισμένη Δύση με όρους που θυμίζουν χιτλερική Γερμανία, ως «υπάνθρωποι» σε χωματερές. Η «σωστή κατεύθυνση» είναι η απομάκρυνση της καθημερινότητας των μεταναστών, ανώνυμων και αναλώσιμων κρίκων των σύγχρονων μητροπόλεων στην αλυσίδα παραγωγής κέρδους, που γεμίζουν με την υπεραξία τους τις τσέπες εφοπλιστών-επιχειρηματιών- πολιτικών, μακριά από το Κολωνάκι και το Σύνταγμα. Δεν πρέπει να μολύνουν τη βιτρίνα της εικονικής ευημερίας.

Η είσοδος «παράνομων» μεταναστών μολύνει τον ειδυλλιακό παράδεισο του «ελληνικού ονείρου» του κου Κύρτσου, όμως δε φαίνεται να τον απασχολούν τόσο οι επίσημες συμφωνίες του ελληνικού κράτους με τη Βουλγαρία (και όχι μόνο) για είσοδο νόμιμων σκλάβων στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να δουλέψουν με προγράμματα stage και μισθούς πολύ κάτω ακόμα κι από την κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ. Προφανώς, δεν αποτελούν «συνδιαλλαγές κακοποιών» που «αυξάνουν την εγκληματικότητα», αλλά είναι «η κατάλληλη κοινωνική πολιτική» στο όνομα της κρίσης και - κυρίως - αυτών που πρέπει να την πληρώσουν.

Μπορεί να γίνεται λόγος για χέρι-χέρι Καραμανλή με Καρατζαφέρη (συμφωνία ΝΔ-ΛΑΟΣ), αλλά η πραγματική αλυσίδα του κρατικού αυταρχισμού, που θα επιβάλει στους «υπηκόους» ό,τι χρειάζεται για «τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας», περιλαμβάνει ως κρίκους τα αστικά κόμματα εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την Ε.Ε., την ακροδεξιά (ΛΑΟΣ έως Χρυσή Αυγή), τη δικαστική εξουσία, εκδότες-μεγαλοδημοσιογράφους, επιχειρηματίες, μυστικές υπηρεσίες, δυνάμεις καταστολής.

Αυτή η διεθνής εικόνα της Ελλάδας, αναγκάζει τον κο Κύρτσο, στο τελευταίο μέρος του άρθρου του, να θυμηθεί βιαστικά και βαρύθυμα πως «την καλύτερη αστυνόμευση πρέπει να συμπληρώσει η κατάλληλη κοινωνική πολιτική για να ελεγχθεί η λαθρομετανάστευση χωρίς ανθρώπινες τραγωδίες και βαρβαρότητες, που θα στιγματίσουν τη χώρα μας». Είναι αλήθεια πως η «χώρα μας» δεν πρέπει να λερώσει το καθαρό, γαλανόλευκό της πουκάμισο με βρώμικο αίμα μεταναστών.
Πραγματικά όμως, αναρωτιόμαστε πως μπορούν να συνδυαστούν με την «κατάλληλη κοινωνική πολιτική», οι «λεγόμενες (μήπως δεν είναι;) επιχειρήσεις-σκούπα» του υπουργείου δημόσιας τάξης ή η «απελευθέρωση του λιμανιού της Πάτρας» που «προσπαθεί να οργανώσει ο κος Παυλόπουλος» (και στις οποίες συμμετέχουν με περισσό ζήλο οι «σύντροφοι» των ακροδεξιών τραμπούκων που έδρασαν στην Ομόνοια το προηγούμενο Σάββατό).

Το πόσο αστείο είναι να ξεχειλώνεις έννοιες μέχρι να φτάσουν να σημαίνουν το αντίθετό τους [να αποκαλείς κοινωνική πολιτική την απαίτηση για οριστικές εκκαθαρίσεις, ισοδυναμεί με το «arbeit macht frei» («η εργασία απελευθερώνει») στην επιγραφή της εισόδου του Άουσβιτς], δεν θα το κρίνουμε εμείς. Μπορούν να το κρίνουν από την πικρή εμπειρία τους οι μετανάστες που στοιβάζονται ανά πέντε σε κάθε τετραγωνικό στα κρατητήρια της ΕΛΑΣ, που πνίγονται «κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες» στο ρέμα έξω από το «αλλοδαπών» της Π. Ράλλη, που γίνονται εμπόρευμα, «επαναπροωθούνται», κακοποιούνται και βασανίζονται - μέσα κι έξω απ’ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – από επίσημους και ανεπίσημους «υπευθύνους».

Θα ρωτήσουμε όμως τον κο Κύρτσο αν ο ελληνικός στρατός, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν συμμετέχοντας σε αποστολές καταστολής πλήθους σε εμπόλεμες ζώνες, ασκεί την κατάλληλη κοινωνική πολιτική στους Αφγανούς και Πακιστανούς, που καταλήγουν «παράνομοι» και «λαθρομετανάστες» στην «ευημερούσα» Ελλάδα.

Μήπως οι ελληνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο και την Αλβανία, επίλεκτα μέλη των CRS και των μηχανισμών καταστολής-ελέγχου-παρακολούθησης, ασκούν την κατάλληλη κοινωνική πολιτική, ώστε να εισρεύσουν χιλιάδες «τουρίστες» από χώρες που τις ρήμαξε η διαίρεση, η καταλήστευση και οι πόλεμοι των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και οι απάνθρωπες αποφάσεις των «ειρηνόφιλων» υπουργών της ΕΕ;

Μήπως οι ελληνικές φρεγάτες - του υπερπόντιου - πολεμικού ναυτικού στην Αφρική ασκούν κοινωνική πολιτική από κοινού με τα δεξαμενόπλοια των εφοπλιστών, που αφήνουν χημικά απόβλητα και επιστρέφουν με τα λάφυρα της ακραίας εκμετάλλευσης του τρίτου κόσμου, της εξόντωσης της περιττής «ανθρώπινης μάζας» που δεν αποτελεί «αξιοποιήσιμη πηγή»; Μήπως ασκούν την κοινωνική πολιτική του ελληνικού κράτους από κοινού με τα δεξαμενόπλοια που φέρνουν μετανάστες προς τα «τουριστικά μας κέντρα», από τις (15) χώρες που τους εκδίωξαν οι «ειρηνευτικές αποστολές» του στρατού «μας»;

Τέλος κε Κύρτσο, δε χρειάζεται τόσος avant-guarde ακαδημαϊκός εθνικισμός. Όσο και να προσπαθήσει κανείς, δεν μπορεί στα σοβαρά να πείσει πως για τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο ευθύνονται οι μετανάστες. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Μάλλον ο άγριος ανταγωνισμός των εθνικών (και όχι μόνο) συμφερόντων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, για τα σκήπτρα της «περιφερειακής δύναμης», της οικονομικής και γεωπολιτικής διείσδυσης στα Βαλκάνια και την υποταγή των πληθυσμών και στις δυο πλευρές του Αιγαίου για τις ανάγκες της «εθνικής ενότητας», μετατρέπει ανήμπορους μετανάστες σε μοχλό πίεσης. Οι γκρίζες ζώνες του Αιγαίου είναι ο νεκροθάφτης χιλιάδων μεταναστών, που χάνονται σαν πεταμένο εμπόρευμα, κάπου στο λυκόφως των παιχνιδιών της διεθνούς γεωστρατηγικής, της δολοφονικής διπλωματίας και των αιματοβαμμένων συνόρων.

Πιο φρικαλέα απ’ τις καθημερινές σκηνές βίας που αντικρίζουμε στους δρόμους (που δεν κυκλοφορείτε εσείς), των επιθέσεων και των εξευτελισμών σε μετανάστες κι αποκλεισμένους από κρατικούς και παρατρεχάμενους μηχανισμούς, είναι η χυδαία απαξίωση - ως εκμηδένιση - αυτών που με το αίμα και τον ιδρώτα τους παράγουν τον πλούτο που διαχειρίζονται επιχειρηματίες - στελέχη - δημοσιογράφοι - έγκριτοι αναλυτές του δημόσιου λόγου. Πιο ακραία από τις σκηνές του πολέμου και του ξεριζωμού, είναι η μετατροπή σε αδιάφορο αριθμητικό δεδομένο της αξιοπρέπειας και της ζωής αυτών που η κυριαρχία αυτού του συστήματος και των υπερασπιστών του, τους στέρησε την ίδια τη ζωή.

Μοιάζει κυριολεκτικά με τάφος που βρωμάει, η υποκρισία όσων χρησιμοποιούν τραγικές ιστορίες της ανυπότακτης δράσης αγωνιζόμενων εργαζόμενων και της απάνθρωπης βίας εναντίον τους, όπως η συντρόφισσα Κ. Κούνεβα, για να ξεπλύνουν τις φορτωμένες με ανθρώπινες καταστροφές συνειδήσεις τους. Η ζωή και η δράση της Κ. Κούνεβα είναι φωτεινή και αισιόδοξη συμπύκνωση της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που «υποβαθμίζουν τριτοκοσμικώς» τα αστικά σας κέντρα.

Όμως, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από κανένα golden-boy του θεάματος, κε Κύρτσο. Όλα αυτά, τουλάχιστον σε εμάς, ήταν ήδη γνωστά. Εξάλλου, αν είχατε διαβάσει λίγο παραπάνω στα φοιτητικά σας χρόνια, θα γνωρίζατε πως ο φετιχισμός του εμπορεύματος – την κυριαρχία των οποίων υπηρετείτε με πάθος – οδηγεί τους ανθρώπους στο να προσωποποιούν τα πράγματα και να βλέπουν τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους ως σχέσεις μεταξύ πραγμάτων.
Απλά, την επόμενη φορά είναι καλό να είστε πιο προσεκτικός στο πότε γράφετε τα πονήματά σας. Είναι καλό να διαβάζετε τι συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί. Έτσι θα γλιτώσετε πιο εύκολα τον κίνδυνο να ταυτιστείτε με αυτούς που λερώνουν τα (ήδη βρώμικα) χέρια τους στις υποθέσεις για τις οποίες αρθρογραφείτε…


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου