Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Σταυρόλεξα της άδειας


Λιγότερες ημέρες κανονικής άδειας, αλλά περισσότερες τιμητικής παραμεθορίου θα δικαιούνται οι σειρούλες μετά την καθιέρωση 9μηνης θητείας από τον ερχόμενο μήνα.


Ωστόσο, το σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο μέσω ενός έξυπνου και οργανωμένου σχεδίου, κάθε δυνατότητα που τους παρέχεται, για περισσότερες μέρες.
Η στήλη δημοσιεύει σήμερα έναν πρακτικό οδηγό για τους νέους που πρόκειται να καταταγούν, ώστε να μην ψαρώνουν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Οι πλέον σίγουρες καβάτζες είναι η κανονική και η τιμητική παραμεθορίου.
*Η κανονική έχει διάρκεια τριών ημερών για κάθε πλήρες δίμηνο πραγματικής υπηρεσίας, ενώ ως πλήρες δίμηνο λογίζεται και ο 9ος μήνας που απομένει: συνολικά 15 ημέρες.
*Αυξημένη θα είναι η τιμητική παραμεθορίου, καθώς όλοι (εκτός όσων δικαιούνται κατ' εξαίρεση μετάθεση για κοινωνικούς λόγους) θα απολύονται από μονάδες των συνόρων. Είναι δύο ημέρες για κάθε μήνα, δηλαδή 14 ημέρες. Τη δικαιούνται όσοι υπηρετούν σε περιοχές της Θράκης, στα Δωδεκάνησα και την Κύπρο.
*Προσοχή, όμως! Αν κάποιος βάλει «βύσμα» και πάρει απόσπαση σε μονάδα στα μετόπισθεν, διακόπτεται και η τιμητική παραμεθορίου. Δεν χορηγείται, επίσης, στους μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών, που συμβαίνει να υπηρετούν τη θητεία τους στον τόπο τους.
*Η αιμοδοσία μέχρι δύο φορές συνοδεύεται υποχρεωτικά από τιμητική άδεια.
Ωστόσο, καμία διαταγή δεν ορίζει πόσες ημέρες πρέπει να είναι. Κατά την κρίση του διοικητή, μπορεί να δοθεί μέχρι ένα 4ήμερο. Δεν τη δικαιούνται όσοι έδωσαν αίμα για συγγενή μέχρι και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.
*Ο υπολογισμός της αναρρωτικής είναι ο ίδιος με της κανονικής. Εάν, όμως, χορηγηθεί έπειτα από νοσηλεία για βλάβη ή πάθηση που «προήθλε από την εκτέλεση της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής», λογίζεται κανονικά ως χρόνος θητείας.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα ένορκης προανάκρισης ή ΕΔΕ ή αντίγραφο αναφοράς της μονάδας και ιατρικής γνωμάτευσης.
*Οι κατ' επάγγελμα αγρότες δικαιούνται αγροτική άδεια τριών ημερών για κάθε δίμηνο θητείας, ήτοι 15 ημέρες.
*Το ίδιο και η φοιτητική, που μπορεί να δοθεί ακόμη και για τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές.
*Προσωπική άδεια μέχρι ένα 10ήμερο μπορούν να λάβουν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
*Οσοι υπηρετούν τη θητεία τους σε νοσοκομεία ή σε ακτινολογικά, μικροβιολογικά και βιοχημικά εργαστήρια) αλλά και σε ιατρεία των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνουν 5 ημέρες κάθε δίμηνο λόγω «επικίνδυνης εργασίας».
*Το σύνολο της αγροτικής, φοιτητικής, αντιμετώπισης θεομηνίας, κανονικής, αναρρωτικής και προσωπικής άδειας είναι μέχρι 27 ημέρες συνολικά. Εάν προστεθούν οδοιπορικά, άδεια ορκωμοσίας, εορταστικές (Πάσχα, Χριστουγέννων) και αιμοδοτικές μπορούν να ξεπεράσουν το ένα δίμηνο. Δεν αρκούν, όμως, μόνο οι «μαθηματικοί» υπολογισμοί, καθώς βασικό είναι και το «τάιμινγκ».
*Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθετε πρώτα απ' όλα τον προγραμματισμό ασκήσεων, επιθεωρήσεων, αλλά και πότε πρόκειται να απολυθεί μαζικά σειρά από τη μονάδα. Ποιες είναι οι περίοδοι, δηλαδή, που δεν δίδονται άδειες. Αυτά...
πηγή : http://www.enet.gr

2 σχόλια:

  1. Ξερετε μετα την απολυση απο τον στρατο, για ποσο καιρο σε πιανει η στρατονομια σε περιπτωση συλληψης?
    Εχω ακουσει οτι και για 6 μηνες μετα ισχυει το στρατοδικειο.Ισχυει???

    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. quote "*Οσοι υπηρετούν τη θητεία τους σε νοσοκομεία ή σε ακτινολογικά, μικροβιολογικά και βιοχημικά εργαστήρια) αλλά και σε ιατρεία των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνουν 5 ημέρες κάθε δίμηνο λόγω «επικίνδυνης εργασίας». "

    αυτο κατα ποσο ισχυει? μηπως μπορει καποιος να το επιβεβαιωσει?? ειμαι γιατρος σε μοναδα παραμεθοριου

    ΑπάντησηΔιαγραφή