Παρ' ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε προ ημερών μείωση των εξοπλιστικών δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσης, από την «πίσω πόρτα» δρομολογεί στήριξη των μεγάλων βιομηχανιών όπλων με 5 έως 7 δισ. ευρώ, από τα οποία η Γαλλία να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος.
Φρεγάτες, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας βρίσκονται στη λίστα των αγορών.
*Η περίφημη συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας περνάει μέσα από τα όπλα, ακόμη και σε εποχές λιτότητας. Το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι φρεγατών τύπου «Φρεμ» έχει προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 4 έως 5 δισ. Στην Αθήνα βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες γαλλική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει.
*Το Παρίσι, επίσης, έχει λαμβάνειν και από την αγορά 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Η Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη του τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ότι πριν από ένα δεκαήμερο το ΚΥΣΕΑ, διά περιφοράς και χωρίς να ακολουθήσει καμία ανακοίνωση, αποφάσισε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και γι' αυτό το πρόγραμμα. Στο ΕΜΠΑΕ προβλέπεται κονδύλι ύψους 238 εκατ., όμως αναμένεται ότι το κόστος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
*Στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η αγορά 420 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΠΑ), προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Οι μαραθώνιες συζητήσεις και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις κλιμακίων από τη Μόσχα έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα σε ό,τι αφορά το ύψος της συμπαραγωγής σε ελληνικές βιομηχανίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αξιώνουν ένα σεβαστό ποσό της τάξης των 200 έως 300 εκατ. ευρώ ως «πανοπροίκι» προκειμένου να ανεβάσουν το ποσοστό της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής.
*Τον περασμένο Μάρτιο προκηρύχθηκε διαγωνισμός για πέντε (με «οψιόν» για άλλο ένα) αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είναι η μοναδική προμήθεια για την οποία προκηρύχθηκε διαγωνισμός επί Ν.Δ.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση όχι για τις αγορές όπλων αυτές καθαυτές, αλλά για αδιαφάνεια στις διαδικασίες και έλλειψη καθορισμού σαφών προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι και η μείωση στις εξοπλιστικές δαπάνες ισχύει και θα γίνει, αλλά και οι αναγκαίες για την εθνική άμυνα αγορές δεν μπορεί να ακυρωθούν.
*Γεγονός είναι ότι η προώθηση των νέων μεγάλων αγορών συνεπάγεται περιστολή στα προγράμματα υποστήριξης του διαθέσιμου οπλοστασίου με τα αναγκαία ανταλλακτικά, αλλά και μικρότερα εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία της αεροπορίας έκανε δραματική έκκληση στον Β. Μεϊμαράκη για την αγορά ανταλλακτικών ύψους τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάζεται η διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν το ναυτικό και ο στρατός. Και το ερώτημα είναι: όταν τα χρήματα δεν φτάνουν για τα αναγκαία, πώς δρομολογούνται νέες αγορών όπλων, ύψους πολλών δισ.; Μόνη λύση, η μετάθεση των πληρωμών στην επόμενη... κυβέρνηση.
πηγή : http://www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου