Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Επνιξαν στο αίμα την εξέγερση

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Η Ξινγιάνγκ βρίσκεται το βορειοδυτικό άκρο της Κίνας, κοντά στην Κεντρική Ασία. Κατοικείται κυρίως από Ουιγούρους μουσουλμάνους (8,3 εκατομμύρια), οι οποίοι μάλιστα είναι τουρκόφωνοι, και έχει ζήσει πολλές εξεγέρσεις. Οι κινεζικές Αρχές απέδωσαν την εξέγερση σε εξόριστους Ουιγούρους, οι οποίοι υποκίνησαν τους ντόπιους. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Ουρούμκι, πρωτεύουσα της επαρχίας, το βράδυ της Κυριακής. Μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν ότι χιλιάδες εξεγερθέντες κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης και επιτέθηκαν σε κατοίκους της φυλής Χαν, που είναι πλειοψηφία των κατοίκων της Κίνας. Η κινεζική τηλεόραση έδειξε εικόνες αιμόφυρτων τραυματιών, πυρπολημένων αυτοκινήτων και πλήθη διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς ή ανέτρεπαν αυτοκίνητα. Ο επίσημος απολογισμός αναφέρει πάνω από 856 τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες.

Οι κάτοικοι στην Ξινγιάνγκ καταγγέλλουν πολιτική και θρησκευτική καταπίεση εκ μέρους του Πεκίνου, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και ξεσηκώνονται εναντίον κάθε μέτρου που θεωρούν ότι οδηγεί στην «κινεζοποίηση» της περιοχής τους. «Η Ξινγιάνγκ θα πάρει τα πλέον ισχυρά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση της κατάστασης σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Νουρ Μπέκρι, πρόεδρος της επαρχίας.


Μάρτυρες όμως ανέφεραν ότι η εξέγερση ήδη διαδόθηκε και ότι στην πόλη Κασγκάρ περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το τέμενος και διαδήλωσαν χθες αργά το απόγευμα, περικυκλωμένοι από πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες και τους διέλυσαν. Το ξέσπασμα της βίας στην Ξινγιάνγκ θυμίζει την εξέγερση στη Λάσα, πέρυσι τον Μάρτιο, όταν σκοτώθηκαν 18 πολίτες και ένας αστυνομικός. Το Θιβέτ και η Ξινγιάνγκ είναι οι δύο περιοχές της Κίνας που συχνά έχουν προβλήματα αστάθειας. Η διαφορά είναι ότι στο Ουρούμκι, όπου χθες δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου ανέφερε ότι ήταν παρούσες ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, η τάξη επανήλθε πολύ γρήγορα. Χθες βράδυ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Διεθνής αντίδραση

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για τις ανθρώπινες απώλειες. Ο γ.γ. του ΟΗΕ ερωτηθείς δήλωσε ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο. Η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε ανησυχία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις δύο πλευρές. Η Τουρκία εξέφρασε απαισιοδοξία και ζήτησε δικαιοσύνη. Η Κίνα χαρακτήρισε την εξέγερση μηχανορραφία των εξόριστων (κυρίως στην Ολλανδία) Ουιγούρων. Αντιπρόσωποι των εξόριστων Ουιγούρων το διέψευσαν και τόνισαν πως η εξέγερση είναι ξέσπασμα οργής του πληθυσμού, λόγω της πολιτικής του Πεκίνου στη διαχείριση των οικονομικών ευκαιριών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου