Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Σκόπιμη η καταστροφή της Γάζας


Σε μια άκρως καταγγελτική έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για αδικαιολόγητες καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας και συχνές επιθέσεις εναντίον αμάχων στη διάρκεια της επιχείρησης «Χυτό Μολύβι» τον περασμένο Ιανουάριο, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην παλαιστινιακή Χαμάς για τις επιθέσεις ρουκετών και κάνοντας λόγο για εκατέρωθεν εγκλήματα πολέμου.

«Πολλές από τις καταστροφές ήταν αδικαιολόγητες και σκόπιμες», ενώ ο τρόπος και οι συνθήκες στις οποίες προκλήθηκαν δεν επιτρέπουν τη δικαιολόγησή τους βάσει της στρατιωτικής αναγκαιότητας, τονίζει η οργάνωση, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ για «παραβίαση των νόμων του πολέμου». Καταρρίπτοντας επίσης ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Ισραηλινών, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι δεν έχει βρει στοιχεία που να στηρίζουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι οι ένοπλοι της Χαμάς χρησιμοποιούσαν πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες». Αντιθέτως, υπήρξαν περιπτώσεις που οι Ισραηλινοί έθεταν σε κίνδυνο Παλαιστίνιους αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υποχρεώνοντάς τους να παραμένουν σε σπίτια που είχαν καταληφθεί από στρατιώτες και χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές θέσεις.

Στον αντίποδα, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών μεθοριακών πόλεων, λέγοντας ότι οι ρουκέτες χρησιμοποιήθηκαν «αδιακρίτως και επομένως παρανόμως βάσει του διεθνούς δικαίου». Η Χαμάς κατηγορείται επίσης ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των αμάχων της Γάζας, ρίχνοντας ρουκέτες και τοποθετώντας στρατιωτικό εξοπλισμό κοντά σε σπίτια. Στην έκθεση των 117 σελίδων απευθύνεται έκκληση για διεθνές εμπάργκο όπλων τόσο σε βάρος του Ισραήλ όσο και της Χαμάς.

Οπως ήταν αναμενόμενο, και οι δύο πλευρές απέρριψαν τα συμπεράσματα της έκθεσης βρίσκοντας κενά, παραλείψεις και αδικίες. Κατά το Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία δεν αναγνώρισε «την ανυπόφορη πραγματικότητα εννέα χρόνων αδιάκοπων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών», αγνόησε «τις προσπάθειες των ισραηλινών δυνάμεων να ελαχιστοποιήσουν, κατά το δυνατόν, τις απώλειες αμάχων» και παρουσιάζει «μια διαστρεβλωμένη άποψη των νόμων του πολέμου που δεν συνάδει με τους κανόνες που επιβάλλονται από τα δημοκρατικά κράτη που πολεμούν την τρομοκρατία». Η Χαμάς από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η Διεθνής Αμνηστία δεν έδωσε αρκετή έμφαση «στα εγκλήματα του Ισραήλ» και ότι η έκθεση «εξισώνει τον θύτη και το θύμα και αγνοεί τους διεθνείς κανόνες που αναγνωρίζουν την αντίσταση κατά της κατοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου