Τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ, αποκαλύπτουν ότι οι υποψήφιου φέτος αδιαφόρησαν τόσο για τις αστυνομικές σχολές, όσο και για τις στρατιωτικές.
Συνειδητοποιούμε ότι η εξέγερση του Δεκέμβρη και οι πολυποίκιλες κοινωνικές διεργασίες έχουν εγγράψει διαφορετικά κριτήρια και άλλες αξίες.
Είναι ενδεικτικό ότι η μέχρι πρότινος άνοδος των βάσεων στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές δεν πριμοδοτήθηκε ούτε από καμιά απογείωση των «εθνικών αισθημάτων» της νεολαίας, ούτε από καμία αίσθηση των νέων ανθρώπων ότι η αστυνομία «άλλαξε, είναι δημοκρατικότερη και φρουρός των λαϊκών κατακτήσεων».
Αντίθετα ήταν οι ανάγκες βιοπορισμού, η εύκολη λύση, η αντίληψη βολέματος που έντυνε την νεολαία ως στρατιωτικούς ή αστυνομικούς, αφαιρώντας από την κοινωνία μερικά από τα πιο γερά μυαλά της, αχρηστεύοντας ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες, μετατρέποντας τους σε Μισθοφόρους του πολέμου και της διατήρησης της Τάξης, δηλαδή της αδιατάρακτης αστικής κερδοφορίας και κυριαρχίας.
Όμως, στις δοκιμασίες για τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο περίφημος Δείκτης Σωματικής Μάζας, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μαζική απόρριψη υποψηφίων (κυρίως κοριτσιών), ενώ στις αντίστοιχες δοκιμασίες για τις σχολές της Αστυνομία η προσέλευση ήταν απογοητευτική.
Στα παραπάνω στοιχεία πρέπει να προσθέσουμε τα δεδομένα της αποτυχίας του θεσμού των ΟΒΑ και των ΕΦΥΕΣ, αλλά και τις χιλιάδες αποχωρήσεις ΕΠ.ΟΠ. από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αποκαλύπτεται ότι τα τελευταία χρόνια ενδυναμώνεται η τάση απαξίωσης της υποχρεωτικής θητείας, της απογοήτευσης και απόρριψης της Μισθοφορικής πρόσδεσης των νέων στον Στρατό, που η δολοφονία του 15χρονου μαθητή λειτούργησε ως η φλόγα για την συνολική απέχθεια της νεολαίας προς το επάγγελμα του Αστυνομικού.
Βεβαίως υπάρχει και μια δεύτερη τάση, πάρα πολύ σημαντική που αποκρύπτεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση της Ν.Δ. Αφορά σοβαρό τμήμα των ανδρών των ΜΑΤ και του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων, που εξαιτίας της δολοφονίας του Αλέξη και της ακραίας αστυνομικής βίας αντιμετώπισε συνειδησιακά προβλήματα, ηθικά διλήμματα, με αποτέλεσμα να βγει υπηρεσιακά νοκ άουτ, ενώ τα ψυχολογικά προβλήματα αφθονούν στις γραμμές τους.
Η αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική κοινωνία δε μπορεί να αποκρυφτεί.
Τα υπόγεια ρεύματα των ουσιαστικότερων κοινωνικών διεργασιών ήδη δίνουν δείγματα γραφής σε καθημερινές μάχες του εργατικού κινήματος, του αντιπολεμικού και αντιμιλιταριστικού κινήματος, στην αλληλεγγύη τους στους μετανάστες και στους πολιτικούς όμηρους του Δεκέμβρη, στην προστασία του περιβάλλοντος.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου