Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερη πίεση στις μονάδες Υγείας προβλέπουν οι ειδικοί. «Ο ιός της νέας γρίπης είναι απρόβλεπτος και μοιάζει με κινούμενη άμμο» λένε | «E» 8/9 |
Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τη νέα γρίπη. Για τον σχεδιασμό των μέτρων εξετάζονται ακραία σενάρια, τα οποία προβλέπουν ότι θα προσβληθεί το ένα τρίτο του πληθυσμού. Η θνησιμότητα από τον Α (Η1Ν1)ν αναμένεται να είναι τριπλάσια από εκείνη της εποχικής γρίπης, ενώ νοσοκομεία και δομές Υγείας θα δεχτούν σημαντική πίεση.
Οι πρώτες δόσεις εμβολίων κατά της νέας γρίπης αναμένονται τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, καθώς η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων θα εκδώσει άδειες εισαγωγής έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Ο εμβολιασμός, ωστόσο, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα δοθεί η έγκριση κυκλοφορίας των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα «Πανδημία της Νέας Γρίπης και Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των μέτρων από το υπουργείο Υγείας έγινε με την ακραία παραδοχή ότι θα προσβληθεί από γρίπη το 30% του πληθυσμού. Αν αυτό συμβεί, θα νοσηλευτούν έως 112.000 άνθρωποι και οι θάνατοι θα φτάσουν τους 3.360.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι οι παραδοχές αυτές δεν είναι προβλέψεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι πολλαπλάσιος (έως και 20 φορές) από εκείνον που έχει καταγραφεί επίσημα.
Προβλέπουν, δε, σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κατά τους επόμενους μήνες. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα -σημείωσαν- θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερη πίεση στις μονάδες Υγείας.
Αυτό θα προκαλέσει και αύξηση των σοβαρά πασχόντων, άρα και όσων θα χρειαστούν νοσηλεία. Είναι ενδεχόμενο, επίσης, να υπάρξουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή συνολικότερα, την καθημερινότητα και την οικονομία, καθώς και να δοκιμαστούν οι κοινωνικές σχέσεις και η κοινωνική συνοχή.
Η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, χαρακτήρισε απρόβλεπτο τον ιό Α (Η1Ν1)ν, λέγοντας ότι θυμίζει «κινούμενη άμμο». Να ευχηθούμε -σημείωσε- να μη χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία, να έρθουν τα εμβόλια στην ώρα τους και να μη γίνει μετάλλαξη του ιού.
Πάσχοντες
Ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC), Ντένις Κουλουμπιέ, σημείωσε ότι το 50% έως 80% των ανθρώπων που νοσούν βαριά από τη νέα γρίπη πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι και οι έγκυες, ενώ χαρακτήρισε τη νοσογόνο παχυσαρκία ως «νέο παράγοντα κινδύνου». Τόνισε, πάντως, ότι το 20% έως 50% των σοβαρά νοσούντων είναι άτομα χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Ριζάς, έκανε λόγο για αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Γιάννης Πιερρουτσάκος, κάλεσε τους επιστήμονες να είναι σε ετοιμότητα, λέγοντας ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από αυτούς, καθώς το θέμα αφορά την ίδια τους τη ζωή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γραμματείς σε ρόλο υπευθύνου για την πανδημία
Γραμματείς και άλλους απλούς διοικητικούς υπαλλήλους όρισε ο δήμος Θεσσαλονίκης ως «υπεύθυνους διαχείρισης» της πανδημίας της νέας γρίπης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, και μάλιστα -όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι- χωρίς να προηγηθεί καμία εκπαίδευση ή επιμόρφωσή τους, παρά μόνο μια ενημέρωση από τον γιατρό εργασίας για απλά ζητήματα που γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, όπως η συμπτωματολογία της νόσου.
Με έγγραφο της διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης προς το προσωπικό των παιδικών σταθμών, όπου φιλοξενούνται σχεδόν 2.000 παιδιά, ορίζονται ως υπεύθυνοι 19 διοικητικοί υπάλληλοι σε ισάριθμους σταθμούς, και τους ανατίθενται καθήκοντα και αρμοδιότητες όπως ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση κάθε κρούσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου