Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ανθρωποι-πειραματόζωα στα κελιά της CΙΑ

Καταγγέλλεται ότι γιατροί παρακολουθούσαν τα βασανιστήρια ώστε να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα των ανακρίσεων


Επιμέλεια: OΛ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ | Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
πηγή : http://www.tovima.gr

Γιατροί ήταν παρόντες και παρακολουθούσαν από κοντά τις «σκληρές» ανακριτικές μεθόδους της CΙΑ προκειμένου να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητά τους σε κάθε στάδιο, χρησιμοποιώντας τους κρατουμένους για τρομοκρατία σαν ανθρώπινα πειραματόζωα, χωρίς βεβαίως τη συναίνεσή τους. Το καταγγέλλει η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΡΗR) σε έκθεση που περιγράφει μεθόδους για τις οποίες δεν είχε ξανακούσει ο κόσμος μετά τις δίκες των ναζιστών γιατρών στη Νυρεμβέργη.

Από το διαβόητο «απόρρητο πρόγραμμα βασανιστηρίων» της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CΙΑ δεν έλειπε η ιατρική παρακολούθηση. Οχι τόσο για την περίθαλψη των ανακρινόμενων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, όσο για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας των ακραίων ανακριτικών μεθόδων. Ανατριχιαστικές είναι οι καταγγελίες των γιατρών και ψυχολόγων της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΡΗR) που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ερεύνησε τον ρόλο του ιατρικού προσωπικού σε καταγγελλόμενα περιστατικά βίας, με θύματα υπόπτους για τρομοκρατία στο Γκουαντάναμο, στο Αμπου Γκράιμπ του Ιράκ, στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν και σε άλλα κέντρα κράτησης της CΙΑ. Από την έρευνα προέκυψαν σημεία και τέρατα. Το τραγικό συμπέρασμα ξαναφέρνει στη μνήμη τη ναζιστική θηριωδία.

Επίορκοι γιατροί χρησιμοποιούσαν κρατουμένους ως πειραματόζωα, χωρίς τη συναίνεσή τους και εν αγνοία τους. Σε κλίμα αντιτρομοκρατικής υστερίας και με την άδεια της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους, οι γιατροί παρακολουθούσαν όλα τα στάδια των βασανιστηρίων και γνωμοδοτούσαν για την αποτελεσματικότητά τους. Η Αμερικανική Ιατρική Ενωση, το μεγαλύτερο ιατρικό συνδικαλιστικό όργανο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι προσφέρεται για διάλογο με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος των γιατρών που υπηρέτησαν στα κολαστήρια.

Στην έκθεση της ΡΗR γίνεται λόγος για « πρακτικές που φτάνουν στα όρια των παράνομων πειραμάτων» κατά παράβαση του Κώδικα της Νυρεμβέργης ο οποίος ισχύει από το 1947, μετά τις δίκες των γιατρών της χιτλερικής θηριωδίας. Στον «δεκάλογό» του περιλαμβάνεται ρητή απαγόρευση κάθε είδους πειραματισμών σε άνθρωπο, χωρίς τη ρητή συναίνεσή του.

Στο ίδιο πνεύμα και οι Συνθήκες της Γενεύης απαγορεύουν τη διεξαγωγή ιατρικών πειραμάτων σε κρατουμένους και αιχμαλώτους πολέμου - οι παραβιάσεις αυτών των διατάξεων θεωρούνται «πολύ σοβαρές». Παρ΄ όλα αυτά, η CΙΑ είχε επιστρατεύσει γιατρούς και ψυχολόγους οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να παρίστανται σε «προχωρημένες» ανακρίσεις τρίτου βαθμού. Η συμβολή τους στην ανακριτική διαδικασία ήταν ουσιαστική, καθώς πρότειναν μεθόδους για την «εκλέπτυνση» των μεθόδων, δηλαδή των βασανιστηρίων. Ηουσία της ιατρικής μέριμνας που είχε καθιερώσει η CΙΑ αναδεικνύεται σε απόρρητη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που διέρρευσε τον περασμένο Απρίλιο. Εκεί περιγράφεται το μαρτύριο ενός κρατουμένου σε στρατόπεδο που δεν κατονομάζεται: Τον είχαν δεμένο ανάσκελα σε ξύλινο πάγκο με το κεφάλι χαμηλά τυλιγμένο με πετσέτα και του έριχναν στο πρόσωπο κουβάδες με νερό.

O γιατρός πάντως είχε τοποθετήσει στο δάχτυλό του ένα παλμικό οξύμετρο, παρακολουθώντας ανελλιπώς την οξυγόνωση του οργανισμού του, κατά τη διάρκεια του εικονικού πνιγμού. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει χαρακτηρίσει τέτοιου είδους «ιατρικές υπηρεσίες» κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας. Κατά τα άλλα, οι εντολές της CΙΑ ήταν ξεκάθαρες. Ο γιατρός όφειλε να εξετάζει τακτικά τους κρατουμένους, να τους εξασφαλίζει τροφή σε επαρκείς ποσότητες, αλλά όχι απαραιτήτως θρεπτικά φαγητά και- οπωσδήποτενα τους θερμομετρεί ανελλιπώς, « όταν είναι έγκλειστοι σε περιβάλλον πολύ χαμηλής θερμοκρασίας επί ώρες ή και ημέρες». Στην εγκύκλιο περιγράφονται γλαφυρά και διάφορες μέθοδοι «προχωρημένης ανάκρισης» καθώς και η επικινδυνότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου