Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ο Ομπάμα κλιμακώνει αθόρυβα τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Γαλλικο, Ροϊτερς














Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται απρόθυμος να δεχθεί την εισήγηση του στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ για θεαματική ενίσχυση της αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν κατά 40.000 άνδρες. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, ενέκρινε την αποστολή πρόσθετης δύναμης 13.000 ανδρών, πέραν των 21.000 στρατιωτών, που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο.

Την αποκάλυψη αυτή δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για βοηθητικούς στρατιώτες -μηχανικούς, γιατρούς, στρατονόμους, ειδικούς των υπηρεσιών πληροφοριών- και όχι για μάχιμες δυνάμεις. Η αποστολή πρόσθετων στρατιωτών δεν αντιφάσκει με την πολιτική που έχει ήδη ανακοινώσει ο Ομπάμα, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται ότι μέχρι τέλους του 2009 η αμερικανική δύναμη θα φτάσει τους 68.000 άνδρες. Τίθενται ωστόσο ερωτήματα για τη μυστικότητα που περιέβαλε την αποστολή των 13.000 ανδρών, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Αμερικανού προέδρου για το μέλλον του πολέμου. Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι «θα καλωσόριζε» την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, στα όρια που προτείνει ο στρατηγός Μακρίσταλ. «Δεν είμαι στρατιωτικός ειδικός», δήλωσε ο Καρζάι, για να προσθέσει: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προστασία του αφγανικού λαού». Στην ίδια συνέντευξη, ο Καρζάι απέρριψε ως «απολύτως χαλκευμένες» τις κατηγορίες για εκτεταμένη νοθεία κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, στις οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, εμφανίστηκε να υπερισχύει με ποσοστό 54%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέλη της διεθνούς επιτροπής, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών για τις εκλογές της 20ής Αυγούστου, εκτιμούν ότι η νοθεία φτάνει μέχρι και το 30% των ψηφοδελτίων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Tι θα κάνει το Τόκιο

Στο μεταξύ, η αμερικανική πολεμική προσπάθεια στο Αφγανιστάν είναι πιθανόν να υποστεί πλήγμα από την Ιαπωνία. Ο υπουργός Αμυνας της νέας ιαπωνικής κυβέρνησης, Τοσίμι Κιταζάουα, δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα τερματίσει, τον Ιανουάριο, τον ανεφοδιασμό αμερικανικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Γιουκίο Χατογιάμα έχει επίσης αναγγείλει την αναθεώρηση διμερούς συμφωνίας του 2006 για το μέλλον αμερικανικής βάσης στη νήσο Οκινάουα. Ο Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει τα ακανθώδη αυτά θέματα με τη νέα ιαπωνική ηγεσία κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, τον ερχόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου