Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Σωρεία καταγγελιών για το στρατόπεδο της Μόριας

πηγή : http://www.aiolikanea.gr


Στρατιωτική έρευνα έχει διαταχθεί σε στρατόπεδο της Μόριας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αληθεύει μία σειρά σοβαρότατων καταγγελιών, που έχουν δημοσιευτεί σε διαδικτυακό τόπο. Οι καταγγελίες αφορούν το 296 Τ.Ε. (Τάγμα Εθνοφυλακής) και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλέψιμο στρατιωτικών εξαρτημάτων (ώστε οι φαντάροι να μένουν εκτεθειμένοι σε ελέγχους), παραπομπή στρατιωτών σε στρατοδικείο, δολοφονημένα σκυλιά εντός και εκτός στρατοπέδου και εξοντωτικά ωράρια υπηρεσιών.
Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί αναλυτικά από το Δίκτυο αλληλεγγύης “Σπάρτακος” και έχουν περιέλθει εν γνώσει του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού). Από την άλλη πλευρά ο Στρατηγός της 98 ΑΔΤΕ Παναγιώτης Τσολακίδης μιλώντας στα “Κυρ. Αι.” αναφέρει ότι η έρευνα που έγινε δεν έχει καταδείξει την αλήθεια των καταγγελιών.

«Πέφτουν σφαίρες μέσα στο στρατόπεδο!»
Στο κείμενο του Δικτύου “Σπάρτακος” στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://diktiospartakos.blogspot.com αναγράφονται αναλυτικά οι, ανώνυμες για ευνόητους λόγους, καταγγελίες. Τα περιστατικά που καταγγέλλονται είναι εξαιρετικά σοβαρά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «πέφτουν σφαίρες μέσα στο στρατόπεδο και δεν γίνεται ούτε μια Ε.Δ.Ε.».
Ειδική αναφορά γίνεται σε θανατώσεις σκύλων με δύο περιστατικά που αναφέρονται. Πρώτον, η εύρεση ενός σκύλου θανατωμένου με σφαίρα μέσα στο στρατόπεδο. Και δεύτερον, ο πυροβολισμός ενός σκύλου που πήρε πολίτης μέσα από το στρατόπεδο. «Μπροστά στα μάτια των αξιωματικών και προφανώς σε συνεννόηση μαζί τους, πολίτης μπήκε ανενόχλητος μέσα στο στρατόπεδο, έπιασε ένα σκυλί και το πυροβόλησε έξω από το στρατόπεδο», αναφέρει συγκεκριμένα το blog του Δικτύου “Σπάρτακος”.

«Αυταρχικές συμπεριφορές»
Από εκεί και πέρα στην ίδια διαδικτυακή δημοσίευση γίνεται λόγος για αυταρχική συμπεριφορά στελεχών προς τους στρατιώτες. Μάλιστα στις καταγγελίες αυτές υπάρχουν και δύο ονόματα, ενός λοχαγού και ενός ΕΠ.ΟΠ (Επαγγελματία Οπλίτη). Για τον μεν πρώτο καταγγέλλεται ότι «έστειλε φαντάρο σε στρατοδικείο για λόγο που σε άλλη μονάδα θα είχε μόνο μια επίπληξη». Για τον δεύτερο υποστηρίζεται ότι «κλέβει τις ξιφολόγχες των φαντάρων για να τους αφήνει εκτεθειμένους σε στημένους ελέγχους».
Επίσης, αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών και υπηρεσιών στο στρατόπεδο είναι εξοντωτικός. «Έξοδοι δεν υπάρχουν, τα υπηρεσιακά έχουν κοπεί. Η ζωή αποκλειστικά μέσα στο στρατόπεδο γίνεται αφόρητη σε ένα κύκλο σκοπιά-αγγαρεία», τονίζεται σχετικά.
Στο ίδιο κείμενο, τέλος, καταγγέλλονται αξιωματικοί ότι εκφωνούν διχαστικά λογύδρια.

«Δεν υπάρχει θέμα»
Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Στρατηγός της 98 ΑΔΤΕ μας είπε σχετικά: «Δεν υπάρχει θέμα σύμφωνα με τα όσα έχω μάθει από την έρευνα, που πράγματι έχει γίνει. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για σφαίρες μέσα στο στρατόπεδο δεν ευσταθούν. Εάν έπεφτε πυροβολισμός θα προκαλούνταν, όπως καταλαβαίνετε, μεγάλο ζήτημα.
Όσο για αυτά που ακούστηκαν και γράφτηκαν για κλεμμένες ξιφολόγχες και στρατοδικεία επίσης δεν ισχύουν. Υπήρξε ένα σοβαρό παράπτωμα φαντάρου που δεν πήγε στη σκοπιά του και υπήρξε μία αναφορά περί στρατοδικείου, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Το σκυλί που βρέθηκε νεκρό μέσα στο στρατόπεδο δεν είχε καμία σφαίρα, αλλά από όσα ενημερώθηκα ο θάνατός του προήλθε από γήρας.
Όσο για το σκυλί που καταγγέλλεται ότι το πήραν από μέσα και το σκότωσαν έξω, πράγματι υπήρξε ένας πολίτης που ήρθε να πάρει το σκυλί του, αλλά δεν διαπιστώσαμε ότι το σκότωσε. Για το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως θα κάνουμε μία πιο ενδελεχή έρευνα για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Όσο για το εξοντωτικό πρόγραμμα που αναφέρεται πρέπει να σας πω ότι έχουμε πρόβλημα έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού, αλλά παρόλα αυτά έχουμε φροντίσει και οι στρατιώτες έχουν έξοδο μετά από 2 ημέρες υπηρεσιών. Τέλος, για τις εθνικιστικές κορώνες πρέπει να πω ότι το μόνο που συνέβη στη διάρκεια του “No Border” ήταν ότι έδωσαν εντολή σε όλους να προσέχουν να μην εμπλακούν σε κανένα επεισόδιο στη διάρκεια της παρουσίας των διαδηλωτών στο νησί».


Συντάκτης: Νίκος Κασκαράς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου