Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΦΟΥΣΚΑ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ…

Χωρίς ίχνος υπερβολής, θα λέγαμε ότι από την πρώτη στιγμή η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό το Ευ.Βενιζέλο, έδειξε ότι αποτελεί συνέχεια της διακυβέρνησης του Β.Μεϊμαράκη.


Η δημοσιοποίηση του νέου συστήματος μεταθέσεων των φαντάρων του Στρατού Ξηράς από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκίσκο Φράγκου αποκαλύπτει ότι οι έφεδροι αποτελούν τα θύματα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι συνεχίζεται το στυγνό καθεστώς εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης τους που ονομάζουν «υποχρεωτική θητεία», ότι διατηρούνται οι διακρίσεις μεταξύ Στρατού Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού-Πολεμικής Αεροπορίας όπου πλέον θα «παρκάρουν» τα πράσινα βύσματα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ότι δε θίγεται καθόλου η σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με τους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, βασική αιτία των δεινών των φαντάρων και των οικογενειών τους.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ 9ΜΗΝΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ


Πρόκειται για τη χειρότερη συνέπεια της μείωσης της θητείας. Η θητεία μπορεί να μειώθηκε αλλά αυξήθηκε η παραμονή των φαντάρων στα σύνορα, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ΑΞΙΟΜΑΧΟΥ και να συμπληρωθούν τα κενά στην επάνδρωση των μονάδων.


Βεβαίως ο αντιστράτηγος Φραγκίσκος Φράγκου δεν είχε το σθένος να απαιτήσει κλείσιμο των άχρηστων στρατοπέδων όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Να θυμηθούμε ότι όπου ο Β.Μεϊμαράκης πήγε να κλείσει στρατόπεδο (πχ. Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Κιλκίς) ξεσηκώθηκαν πρωτοστατούντος του Τσιτουρίδη, όλοι οι τοπικοί πολιτευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι οικονομικοί φορείς της περιοχής.


Ο αρχηγός ΓΕΣ συμφωνεί με την εμπλοκή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, έστω και αν γνωρίζει ότι η συμβολή χιλιάδων ελληνικών στρατευμάτων στην κατοχή και καταπίεση λαών μεταφράζεται σε τεράστια κενά στην επάνδρωση των μονάδων. Επίσης, συνεχίζουν να στέλνουν φαντάρους στην ΕΛΔΥΚ έστω και αν πρόκειται για «ειρηνευτική αποστολή» εκτός συνόρων θέτοντας τους σε ακραίους κινδύνους, επιτείνοντας και τα προβλήματα των μονάδων στην Ελλάδα.


Ταυτόχρονα, ο νέος αρχηγός ΓΕΣ δεν καταργεί το καθεστώς στυγνής εργασιακής εκμετάλλευσης των φαντάρων: όλες οι επισκευές και η συντήρηση των μονάδων γίνονται από τους φαντάρους, ο ρόλος του στρατού ως αναπληρωτή των κενών της κρατικής μηχανής διευρύνεται (φαντάροι που τρέχουν στις πλημμύρες, στις φωτιές ως δασοπυροσβέστες, που αναλαμβάνουν τη φύλαξη των δασών ως δασοφύλακες κλπ, που τρέχουν στους σεισμούς αντί για τις Νομαρχίες, τους Δήμους και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας).



Πότε επιτέλους κύριε Βενιζέλε και κύριε Φραγκούλη Φράγκε θα σταματήσουν οι φαντάροι να είναι οι υπηρέτες των αξιωματικών στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις;


Επίσης, οι φαντάροι όχι μόνο είδαν την θητεία τους στη παραμεθόριο να αυξάνεται, αλλά ταυτόχρονα οι άδειες περιορίστηκαν, ενώ αυξήθηκε το κόστος της παραμονής τους στα σύνορα. Με τα 8,5 ευρώ συνεχίζουν να εμπαίζουν τους φαντάρους και τους γονείς τους υποχρεώνοντας τους να αναλάβουν τα μεγάλα οικονομικά βάρη των μετακινήσεων (ΚΤΕΛ-ΤΑΧΙ κλπ), της όποιας διασκέδασης-ψυχαγωγίας, του φαγητού, της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία για να κάνουν ένα ντους, της επικοινωνίας κλπ.


Τέλος, είναι σίγουρο ότι θα ξεσπάσουν αμέτρητοι μικροί εμφύλιοι μεταξύ των φαντάρων, αφού η σχέση ΠΑΛΙΟΣ-ΝΕΟΣ θα αναβιώσει και θα οξυνθεί επικίνδυνα, κάτι που βολεύει τους αξιωματικούς και τους διοικητές.



ΜΕ ΚΟΛΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ


Ο καθένας θα περίμενε ότι οι στρατιώτες που για κοινωνικούς λόγους υπηρετούσαν μικρότερη θητεία όταν υπήρχε 12μηνο, θα έβλεπαν τη θητεία τους να μειώνεται αναλογικά με το 9μηνο.


Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και ο Ευ.Βενιζέλος συνεχίζει την ωμή αντικοινωνική πολιτική του προκατόχου του.


Το ΓΕΣ προσπαθεί να διαχειριστεί την κοινωνική αδικία στέλνοντας αρχικά τους 8μηνητες για 4 μήνες στα σύνορα και έπειτα με μετάθεση όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο διαμονής τους, ανάλογα τα μόρια που συγκεντρώνουν (εξαρτάται από τη δυσκολία της μονάδας) και διάφορα κοινωνικά κριτήρια: αν είσαι παντρεμένος, πόσα παιδιά έχεις, αν είσαι προστάτης υπερηλίκου, αναπήρου ή διαζευγμένου γονέα κλπ.


Όσοι υπηρετούν 6μηνο ή 3μηνο τοποθετούνται απευθείας σε μονάδες όλης της επικράτειας ανάλογα τις ανάγκες και τον τόπο προτίμησης τους.


Υπάρχουν και ειδικότητες που ξεφεύγουν από τις παραπάνω "πρόνοιες".


«Σκοτωμός» θα γίνεται πλέον μεταξύ των βυσμάτων αφού οι φαντάροι που υπηρετούν στις μονάδες της Αεροπορίας Στρατού (ελικόπτερα), στις αντιαεροπορικές μονάδες πυραύλων ΧΟΚ κλπ, θα μετατίθενται και θα παραμένουν εκεί ολόκληρο το 9μηνο, ενώ ειδικότητες όπως συσκευαστής αλεξιπτώτων, χειριστής άρματος Leopard, σκαπανέας-ναρκαλιευτής κλπ δεν είναι υποχρεωτικό να πάνε σύνορα ή να επιστρέψουν κοντά στον τόπο προτίμησης τους.


Για τον Φραγκίσκο Φράγκου:


«ΠΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ,


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΕΤΑΙ….»


Οι στρατεύσιμοι γιατροί, ψυχολόγοι κλπ θα υπηρετούν ένα 3μηνο στην παραμεθόριο και ορισμένοι από αυτούς θα μετατίθενται στο εσωτερικό, απολαμβάνοντας έτσι ακόμη καλύτερο καθεστώς τέλεσης των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων συγκρινόμενο ακόμη και με ότι ίσχυε με το 12μηνο.


Απαιτείται άμεσα ο δημόσιος διάλογος που θα θέσει επί τάπητος τα βασικά ζητήματα των φαντάρων και θα απαιτήσει τη δέσμευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας:


  • Μείωση του χρόνου παραμονής στην παραμεθόριο στο 3μηνο και ακολούθως μετάθεση κοντά στον τόπο καταγωγής των φαντάρων.

  • Αύξηση εξόδων και αδειών. Παροχή εβδομαδιαίας άδειας σε όλους τους φαντάρους μετά την ορκωμοσία τους.

  • Μείωση θητείας.

  • Απαγόρευση ασκήσεων με πραγματικά πυρά και ημιπυρηνικά όπλα.

  • Κατάργηση των Προνομίων μεταξύ του Στρατού Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού –Πολεμικής Αεροπορίας. Ίσοι όροι στράτευσης για όλους.

  • Άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αξιοπρεπή σίτιση-στέγαση των φαντάρων.

  • Αύξηση των αποδοχών των φαντάρων στο ύψος του βασικού μισθού. Μετακινήσεις, παρακολούθηση αθλητικών πολιτιστικών εκδηλώσεων Δωρεάν.

  • Κατάργηση τους καθεστώτος εργασιακής εκμετάλλευσης των στρατευμένων.

  • Απεμπλοκή του στρατού από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ. Καμιά συμμετοχή του Στρατού στην καταστολή των κινημάτων.

  • Κλείσιμο των άχρηστων στρατοπέδων και παράδοση τους στις τοπικές κοινωνίες.

  • Αναγνώριση του δικαιώματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ των φαντάρων.
Κατάργηση του απαράδεκτου και αντιδημοκρατικού καθεστώτος κρίσης πολιτών από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη και επιβολή φυλακίσεων-κρατήσεων-στέρηση εξόδου. Να κλείσουν τώρα τα Πειθαρχεία.


2 σχόλια:

  1. mporei na mou pei kapoios an telika pairnoume metatheseis i oxi emeis oi 9 minites???akoma k emeis poy ypiretoyme stin plati?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ante re malakes...mathete to onoma tou arxigou prwta swsta....kai meta gemiste to diadiktio me malakies!

    ΑπάντησηΔιαγραφή