Και οι στρατιωτικοί δικαιούνται άδεια για την ανατροφή των παιδιών τους, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, με βάση την αρχή της ισότητας, το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Ωστόσο, οι Ενοπλες Δυνάμεις επιμένουν να?αγνοούν το θέμα, με αποτέλεσμα αξιωματικοί και υπαξιωματικοί να αναγκάζονται προσφεύγουν στα δικαστήρια.
Το θέμα επαναφέρει στο προσκήνιο με ερώτημά του ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), ο οποίος συστάθηκε από εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς και με αφορμή την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δικαίωσε στρατιωτικό. Με δεδομένη τη δικαστική απόφαση, ο ΣΥΣΜΕΔ απέστειλε ερώτημα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το εάν προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο στους στρατιωτικούς που ζητούν άδεια από την υπηρεσία τους.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ωστόσο, υποστήριξαν μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αφού δεν υπάρχει νόμος και θα πρέπει πρώτα να θεσπιστεί για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία πρέπει να εφαρμοστεί, διαφορετικά η χώρα μας κινδυνεύει, όπως και στην περίπτωση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, να καταδικαστεί.
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει το κοινοτικό δίκαιο και συνεπώς δεν απαιτείται η έκδοση νόμου, αλλά η άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου πριν διασυρθεί η χώρα μας και πάλι διεθνώς.
Η αρχή ίσης μεταχείρισης
«Υπάρχουν οι κοινοτικές οδηγίες για την υποχρέωση τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε απασχόληση, αλλά και την αρχή της εναρμόνισης ή συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, με την αναγνώριση στους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, άντρες και γυναίκες, αντίστοιχου προσωπικού δικαιώματος να λαμβάνουν γονική άδεια για να μπορούν να ασχοληθούν με την ανατροφή των τέκνων τους» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος Γιώργος Καταπόδης.
«Αυτές οι διατάξεις πρέπει να θεωρούνται αμέσου εφαρμογής στην εσωτερική έννομη τάξη, δίχως ανάγκης περαιτέρω εξειδίκευσης από τον εθνικό νομοθέτη για την εφαρμογή τους.
Ο μη σεβασμός τους, συνεπώς, κινδυνεύει να επισύρει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς όπως συνέβη στην περίπτωση της μη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ αντρών και γυναικών».
«Θέσαμε το ερώτημα προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ Ανέστης Τσουκαράκης, ενώ προσθέτει ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και οι άνδρες ένστολοι δικαιούνται την άδεια».
Ιωάννα Ηλιάδη
πηγή : http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου