Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

«Μαύρη Δευτέρα» για τους Αμερικανούς

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

A.P., Reuters














ΚΑΜΠΟΥΛ. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, 14 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο περιστατικά πτώσης ελικοπτέρων στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της πολυτάραχης χώρας. Την ίδια στιγμή και ενώ η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον δυνάμεων στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της εξέγερσης των Ταλιμπάν, ο υποψήφιος για την προεδρία του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, απαίτησε την αντικατάσταση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της χώρας, Αζιζουλά Λοντίν, τον οποίο χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» και απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συμμετάσχει στις επαναληπτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Χθες, όμως, ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποκαθήλωσης του κ. Λοντίν.

Μαύρη ήταν η χθεσινή Δευτέρα για την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, καθώς δεκαέξι συνολικά πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους. Στο δυτικό τμήμα της χώρας μεταγωγικό ελικόπτερο κατέπεσε -υπό αδιευκρίνιστες μέχρι αργά χθες το βράδυ συνθήκες- τη στιγμή που αποχωρούσε από το πεδίο μάχης. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριζε χθες ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από αντάρτες, αλλά διαψεύστηκε από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Η τελευταία αρκέστηκε να επιβεβαιώσει μόνον ότι σκοτώθηκαν δέκα Αμερικανοί και τραυματίστηκαν άλλοι έντεκα. Στο νότιο Αφγανιστάν, επίσης, έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις Αμερικανοί σε σύγκρουση δύο ελικοπτέρων.

Στο μεταξύ, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην Καμπούλ, όταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φοιτητές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της αφγανικής πρωτεύουσας συγκρούστηκαν με αστυνομικούς σε αντιαμερικανική διαδήλωση.

Οι νεαροί, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ όταν διέρρευσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες βεβήλωσαν το Κοράνι κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Βαρντάκ πριν από δύο εβδομάδες, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες.

Σε μια προσπάθεια να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος, οι τελευταίοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. Η αμερικανική διοίκηση, αλλά και η αφγανική κυβέρνηση διέψευσαν τα περί βεβήλωσης του Κορανίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου