Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η Χίλαρι απέρριψε το αίτημα Αμπάς για πάγωμα των εποικισμών

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Αναλυτές «βλέπουν» στροφή ΗΠΑ σε μια πιο ήπια στάση προς το Ισραήλ



















Σε νέο αδιέξοδο οδεύουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, αφού η επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στην περιοχή όχι μόνο δεν καρποφόρησε αλλά τουλάχιστον... απογοήτευσε την παλαιστινιακή πλευρά.

Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Αβιντγκόρ Λίμπερμαν, η Κλίντον προέβη σε δηλώσεις που πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων στην παλαιστινιακή πλευρά, καθώς φάνηκε πως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την αρχικά απόλυτη στάση έναντι του Ισραήλ σε ό,τι αφορά στους εποικισμούς.

Προκαλώντας συναισθήματα «ευφορίας» στο Τελ Αβίβ, η Κλίντον απέρριψε το αίτημα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για «πάγωμα όλων των εποικισμών» ως προϋπόθεση προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, δεν πρόκειται για αλλαγή στις θέσεις των ΗΠΑ, καθώς υποστηρίζει ότι «ουδέποτε το έθεσαν ως προϋπόθεση για τον διάλογο».

Ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση στους Παλαιστινίους προκάλεσαν οι δηλώσεις της Κλίντον με τις οποίες χαρακτήριζε ως «άνευ προηγουμένου παραχώρηση» την πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «περιορισμό του εποικισμού της Δυτικής Οχθης στις 3.000 νέες κατοικίες που έχουν ήδη λάβει έγκριση από τις αρχές».

Να σημειωθεί εδώ ότι ο «περιορισμός» στον οποίο αναφέρεται το Ισραήλ δεν είναι «μόνιμος» και δεν αφορά επίσης τους εποικισμούς που εξαπλώνονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διαφαινόμενη στροφή των ΗΠΑ προς μια πιο «ήπια» στάση σε ό,τι αφορά στους εποικισμούς του Ισραήλ οφείλεται κυρίως στην παταγώδη αποτυχία της προηγούμενης στρατηγικής τους, καθώς αυτή προσέκρουσε στην απόλυτη αδιαλλαξία του Τελ Αβίβ.

Οπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση Ομπάμα είχε αρχικώς προβάλει αυστηρή στάση έναντι του Νετανιάχου, το μόνο που εισέπραξε ήταν η οργή των Ισραηλινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου