Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Το προφίλ του σμηνίτη

Πηγή: http://www.enet.gr/

Ενας στους τρεις κατοικεί στην Αθήνα, ένας στους δύο μιλάει αγγλικά, έξι στους δέκα είναι πτυχιούχοι ή φοιτητές ανώτατων και ανώτερων σχολών και ένας στους πέντε υπηρετεί με το καθεστώς της μειωμένης θητείας.



















Η στήλη σκιαγραφεί το προφίλ των σμηνιτών που υπηρετούν στην αεροπορία ανατρέχοντας στα στατιστικά των ΕΣΣΟ όσων κατετάγησαν σε διάστημα ενός χρόνου στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, στην Τρίπολη: από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και τον περασμένο Μάιο. Η επεξεργασία των στοιχείων έγινε από εμάς.

1 Σε ποσοστό 79% υπηρετούν πλήρη θητεία (12μηνο), ενώ αγγίζουν το 20% όσοι είναι μειωμένης και παίρνουν απολυτήριο στους εννέα μήνες. Ελάχιστοι κάνουν εξάμηνο (1,2%), ενώ λιγότεροι ξεμπερδεύουν ακόμη πιο γρήγορα, στους τρεις ή τέσσερις μήνες. Μόλις 10 υπηρέτησαν για 45 ημέρες και εξαγόρασαν το υπόλοιπο, εκμεταλλευόμενοι την ηλικία τους, καθώς ήταν άνω των 35 ετών.

2 Ενας στους τρεις δηλώνει ότι δεν μιλάει καμία ξένη γλώσσα. Αλλά εάν η αεροπορία χρειαστεί μεταφραστές, θα βρει εύκολα: Το 48% μιλάει αγγλικά, ενώ σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν τα γαλλικά (6,2%), ισοβαθμώντας με τα γερμανικά (6,1%), και πιο πίσω τα ιταλικά (1,8%). Περίπου το 1% μιλάει ισπανικά.

Από τις άλλες γλώσσες (με ποσοστά κάτω του 1%) οι περισσότεροι μιλούν τουρκικά, βουλγαρικά και... γιαπωνέζικα!

Υπάρχουν επίσης δύο σμηνίτες που μιλούν κινέζικα και το πάνθεον των ξένων γλωσσών συμπληρώνουν η αραβική, η ολλανδική, η ουγγρική, η πολωνική, η πορτογαλική, η ρουμανική, η ρωσική, η σερβοκροατική, η σουηδική και τέλος η τσέχικη.

3 Ανά μορφωτικό επίπεδο, ένας σε ολόκληρη την αεροπορία είναι αναλφάβητος, ενώ το 3% φτάνουν όσοι σταμάτησαν στο γυμνάσιο ή το δημοτικό. Το 25% είναι πτυχιούχοι (ΑΕΙ-ΤΕΙ) και το 37% φοιτητές. Από πανεπιστήμια του εξωτερικού προέρχεται το 3,6% και από ΙΕΚ το 6%. Ποσοστό 11% είναι απόφοιτοι γενικού λυκείου και άλλοι τόσοι τεχνικού.

4 Πρώτη δύναμη αναδεικνύονται οι οικονομολόγοι και οι λογιστές (16%), αλλά γενικώς κυριαρχούν τα τεχνικά επαγγέλματα: πληροφορική και νέες τεχνολογίες (11%), ακριβώς όσοι είναι οι ηλεκτρολόγοι ή ηλεκτρονικοί (11%) και οι μηχανικοί από Πολυτεχνεία (10%).

Ακολουθούν παιδαγωγοί-καθηγητές (8%), ασχολούμενοι με τέχνες (5%), ιατροί-παραϊατρικά επαγγέλματα (5%), μηχανοτεχνίτες (4%), γεωπόνοι (4%), δικηγόροι (3%) και υπάλληλοι (2%).

Μικρό είναι το ποσοστό των δημοσιογράφων (1%, αν και όχι αμελητέο), ακριβώς όσο των αθλητών, των εμπόρων και των επαγγελματιών οδηγών. Μετρήθηκαν τέλος 32 σμηνίτες από ναυτικά επαγγέλματα, οι οποίοι περιέργως «κατέληξαν» στην αεροπορία αντί στο ναυτικό.

5 Πλειοψηφία είναι οι Αθηναίοι (31%), αργυρό μετάλλιο παίρνουν οι Κρητικοί (7%) και χάλκινο οι Θεσσαλονικείς (6%). Τη λίστα συμπληρώνουν οι καταγόμενοι από την Αχαΐα (5%), Λάρισα (4%), Μεσσηνία (4%), Βοιωτία (4%), Καρδίτσα (4%), Αιτωλοακαρνανία (2%), Ηλεία (2%), Μαγνησία (2%), Φθιώτιδα (2%), Κορινθία (2%), Εύβοια (2%), Ιωάννινα (2%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου