Αναδημοσίευση απο ΕΘΝΟΣ
Από το 2001 Αμερικανοί και Βρετανοί συζητούσαν μυστικά την προοπτική ανατροπής του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ, παρότι το Λονδίνο δεν είχε επισήμως υιοθετήσει αυτή την πολιτική, δήλωσε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις συνθήκες συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή και τον πόλεμο στο Ιράκ, ο πρώην πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφαλείας της Βρετανίας, Σερ Πίτερ Ρίκετς. Οι ακροάσεις της επιτροπής που διορίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση άρχισαν χθες με καταθέσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών. Η έρευνα αρχικά εστιάζεται στις περιστάσεις που οδήγησαν την κυβέρνηση Μπλερ να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. Στη συνέχεια θα εξεταστεί ολόκληρη η περίοδος 2001 έως 2009.
Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Ωστόσο, ο πρόεδρός της, Τζον Τσίλκοτ, δεσμεύτηκε η απόφαση να βγει μέχρι τα τέλη του 2010, ενώ ο ίδιος υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της επιτροπής από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεσμεύεται να προχωρήσει σε μια «βαθιά, άτεγκτη, δίκαιη και έντιμη» εξέταση των γεγονότων. Μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που θα κληθούν να καταθέσουν είναι ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής στις αρχές του 2010, καθώς και αξιωματούχοι των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας. Χθες και σήμερα η Επιτροπή εστιάζει στο κλίμα της έντονης φημολογίας περί όπλων μαζικής καταστροφής που ετοίμαζε το καθεστώς Χουσεϊν - φήμες που ωστόσο υπήρξαν τελικώς η αφορμή που η Βρετανία αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο. Αποδείξεις για την ύπαρξη των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι αντιτιθέμενοι στη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ και στη συνεχιζόμενη εκεί παρουσία των βρετανικών δυνάμεων ελπίζουν η έρευνα να αποδείξει ότι η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ βασίστηκε σε λανθασμένες ή ηθελημένα παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που αντιπροσώπευε ο Σαντάμ Χουσεϊν.
Εξω από το κτίριο όπου γίνονταν οι ακροάσεις ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί συγγενείς Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ενώ πραγματοποιήθηκε και μαζική διαδήλωση με βασικό αίτημα την επιστροφή των στρατευμάτων στη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης, ο πρώην πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφαλείας που επιβλέπει τις υπηρεσίες ΜΙ5, ΜΙ6 και GCHQ, Πίτερ Ρίκετς, δήλωσε πως ήταν ενήμερος για τις συζητήσεις που γίνονταν στις ΗΠΑ για ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος μετά την εκλογή του προέδρου Μπους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη μια αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής στο Ιράκ από την κυβέρνηση του Λονδίνου.
ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου