Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Αλλο Κόσοβο, άλλο Παλαιστίνη»

Πηγή: http://www.enet.gr/

«ΠΡΟΩΡΟ» ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΚΡΙΝΑΝ ΟΙ «27» ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ













Ολα προδιαγράφουν ζοφερό το αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό. Ενώ, χωρίς να υπολογίζει τίποτε και κανέναν, ο Βενιαμίν Νετανιάχου αδειοδοτεί επεκτάσεις οικισμών Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα, ο Μαχμούντ Αμπάς δέχεται ραπίσματα από εχθρούς, «εχθρούς», φίλους και «φίλους», για την επιλογή να επιδιώξει μέσω επικύρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στην οριογραμμή του 1967.

«Αλλο Κόσοβο, άλλο Παλαιστίνη», λέει η Ευρώπη. Εκρινε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «πρόωρο» το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως κομψά το διατύπωσε ο Σουηδός προεδρεύων Καρλ Μπιλντ, επικρίνοντας, ωστόσο, τη συνεχιζόμενη ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον αποκλεισμό της Γάζας, ως εμπόδια για επανάληψη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Και από πλευράς Ουάσιγκτον υπήρξε χθες επανάληψη της αντίθεσης σε μονομερή κήρυξη κρατικής οντότητας, που θα δεχόταν μόνο έπειτα από διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Στηρίζουν οι Αραβες

Ο Αμπάς, ωστόσο, από το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, επέμεινε στην κατεύθυνση της εγκριτικής του Συμβουλίου Ασφαλείας διαδικασίας. «Δεν είναι -είπε- μονομερής η απόφαση, την υποστηρίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος»: το σχέδιο συναποφάσισαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 12 Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών των 14 χωρών του συνδέσμου.

«Η κήρυξη παλαιστινιακού κράτους πρέπει να είναι αποτέλεσμα αντίστασης για τον τερματισμό της κατοχής», επισημαίνει σε ανακοίνωση, όπου διακηρύσσει την αντίθεσή της με την επιλογή της Παλαιστινιακής Αρχής η Χαμάς από τη Δαμασκό, όπου διαμένει ο ηγέτης της Χάλεντ Μεσάαλ.

Το Ισραήλ χτίζει...

Χθες επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση αδειοδότησε την επέκταση με οικοδόμηση επιπλέον 900 κατοικιών του Γκίλο, του οικισμού (40.000 σήμερα) εποίκων στη Δυτική Οχθη κοντά στην Ιερουσαλήμ, κατεχόμενο από το 1967 έδαφος που έχει μονομερώς προσαρτηθεί στον ισραηλινό δήμο (Δυτικής) Ιερουσαλήμ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονόθ», που ανέφερε ότι ο Αμερικανός διαπραγματευτής Τζορτζ Μίτσελ μετέφερε προς τον Νετανιάχου το αίτημα της κυβέρνησής του για πάγωμα της επέκτασης του συγκεκριμένου οικισμού.

«Θορυβημένος» από την απόφαση για την επέκταση των οικισμών δήλωσε και ο Λευκός Οίκος, επικρίνοντας το Ισραήλ, με την επισήμανση ότι «τέτοιες ενέργειες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επιτυχίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, Al Jazeera, Ma'an News Agency)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου