Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Εκλογές διχασμού στην Παλαιστίνη

Πηγή: www.prin.gr

Βαθαίνει το ρήγμα με τη Χαμάς ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές στις 24 Ιανουαρίου, χωρίς να ρωτήσει την ισλαμική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι επισήμως βρίσκονταν
σε διαπραγματεύσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ






















Persona non grata αποτελεί πλέον για την πλειοψηφία των Παλαιστινίων ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αμπάς, μετά και από την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές για τις 24 Ιανουαρίου, υπονομεύοντας έτσι ξεκάθαρα τις διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου ώστε να επέλθει η συμφιλίωση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ. Ήδη η ατμόσφαιρα για τον παλαιστίνιο ηγέτη είναι τεταμένη μετά από την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να αποδεχθεί την καθυστέρηση τη ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την έκθεση Γκόλντστοουν, που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου το Ισραήλ και τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του περασμένου Δεκεμβρίου. Αρκετοί τώρα τον κατηγορούν για προδοσία, υποστηρίζοντας ότι ενέδωσε στις αμερικανικές πιέσεις, προκειμένου να μην ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο Ισραήλ. Οδεύοντας λοιπόν τώρα προς μια αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Μαχμούντ Αμπάς βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να κατρακυλούν και προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση.

Στο άκουσμα της προκήρυξης των εκλογών, έντονη ήταν η αντίδραση της Χαμάς, η οποία εξέδωσε εντολή να μη συμμετάσχει σ’ αυτές κανένας Παλαιστίνιος που ζει στη Λωρίδα της Γάζας. «Οποιαδήποτε προετοιμασία, οποιαδήποτε συλλογή ονομάτων θα θεωρηθεί παράνομη πράξη και θα ασκήσουμε διώξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς στη Γάζα. Η προκήρυξη των εκλογών σύμφωνα με τον Αμπάς είναι το λογικό επακόλουθο μετά από την άρνηση της Χαμάς να υπογράψει το προσχέδιο του συμφώνου συμφιλίωσης με τη Φατάχ που προωθούσε η Αίγυπτος και επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο το χάσμα που χωρίζει τις δύο ηγετικές πολιτικές δομές της Παλαιστίνης. Στελέχη της Φατάχ, σε μια προσπάθεια να καλύψουν πολιτικά τον Αμπάς δήλωσαν ότι η προκήρυξη των εκλογών θα εντείνει τις πιέσεις εναντίον της Χαμάς, ούτως ώστε να αναγκαστεί να έλθει σε συμφωνία με τη Φατάχ.

Ηχηρές όμως είναι και οι φωνές εκείνες, στο εσωτερικό της Φατάχ που επικρίνουν τον παλαιστίνιο πρόεδρο για την απόφασή του. «Οι εκλογές υποτίθεται ότι νομιμοποιούν μια ηγεσία. Αν όμως οι εκλογές διενεργηθούν μόνο σε ορισμένες περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών, πώς θα μπορέσει ο πρόεδρος να πει ότι εκπροσωπεί ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό;» αναρωτήθηκε ο Καντούρα Φάρες, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Προς το παρόν πάντως η κίνηση του Αμπάς μόνο την οργή της Χαμάς προκάλεσε, η οποία τον κατηγορεί ότι υπονομεύει τις προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης. «Ο Αμπάς διακήρυξε το τέλος του», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς, ενώ άλλα στελέχη τονίζουν ότι προκάλεσε πλήγμα στις προσπάθειες συμφιλίωσης, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι αξιόπιστος και δεν επιθυμεί να δοθεί τέλος στο διχασμό του παλαιστινιακού λαού.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν έστω και σε ορισμένες περιοχές της Παλαιστινής. Ένα πιθανό σενάριο αναφέρει μάλιστα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα επικαλεστεί τεχνικά προβλήματα ώστε να αναβληθούν τελικά οι εκλογές για τον Ιούνιο και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς υπό τη διαιτησία της Αιγύπτου. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται εν αμύνη, καθώς οι υποχωρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι αμερικανικές προσπάθειες για αναζωογόνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος δεν έχει να παρουσιάσει στο λαό του έργο άξιο λόγου όσον αφορά στις προσπάθειές του να δοθεί τέλος στην ισραηλινή κατοχή και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Έχει απωλέσει την υποστήριξη των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και έχει φανεί αδιάλλακτος στις προσπάθειες συμφιλίωσης με τη Χαμάς. Η δε απόφασή του να δεχθεί την καθυστέρηση της ψήφισης υπέρ της έκθεσης Γκολντστόουν στον ΟΗΕ που καταδικάζει το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου τον εξέθεσε στα μάτια του λαού του, που τον κατηγόρησε για μια ακόμα φορά ότι ικανοποίησε και πάλι τις επιθυμίες των ΗΠΑ, μετά και από τις απειλές του Ισραήλ ότι η ψήφιση της έκθεση αυτής θα βάλει ταφόπλακα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα το Ισραήλ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αποκρούσει της πιέσεις που του ασκούνται, υιοθετεί και πάλι την παλιά γνωστή τακτική επίδειξης ισχύος, προκαλώντας συγκρούσεις με τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απειλές του Ισραήλ για οριστική άρνηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωπύρωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είναι κούφιες, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι ο Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει πολλά περιθώρια για διπλωματικούς ελιγμούς, ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι έχει ανάγκη τη στήριξη των ΗΠΑ. Γεγονός όμως παραμένει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη της στήριξης του λαού του. Οι εκλογές του Ιανουαρίου είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς είτε θα φέρουν πιο κοντά τους Παλαιστινίους, είτε θα μεγαλώσουν το χάσμα που τους χωρίζει στη μέση. Ο Μαχμούντ Αμπάς καλείται να πείσει το λαό του ότι υπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα του Ισραήλ και η θέση του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και έχει κατ’ εξακολούθηση απογοητεύσει τους Παλαιστινίους.

Αυτήν την απογοήτευση αποκαλύπτουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Παλαιστίνιου προέδρου στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας έχει υποχωρήσει στο 12,1% από 17,8%, ενώ τα ποσοστά του Ισμάηλ Χανίγιε, αρχηγού της Χαμάς, έχουν αυξηθεί στο 14,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου