Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ψυχικές διαταραχές προκαλεί στους Αμερικανούς στρατιώτες ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

Πηγή: http://www.sportime.gr/














Οι σφοδρές μάχες και οι πολλαπλές αποστολές συνεπάγονται βαρύ ψυχολογικό φορτίο για τους στρατιώτες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, όπου ένας στους πέντε μαχητές των κατώτερων βαθμίδων υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας, ανέφερε την Παρασκευή ο στρατός.

Τα ευρήματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κινείται προς τη λήψη μίας απόφασης για την αποστολή άλλων 40.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζουν την ένταση που προκαλεί ο πόλεμος εκεί και στο Ιράκ στους στρατιώτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έρευνα του στρατού για την ψυχική υγεία, οι στρατιώτες δήλωσαν πως το ηθικό της μονάδας στο Αφγανιστάν πέφτει καθώς αυξάνεται η συχνότητα των μαχών, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο αριθμός-ρεκόρ των θανάτων στη μάχη και των τραυματισμών συνεπάγεται μεγάλο ψυχολογικό κόστος.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 21,4% των στρατολογημένων ανδρών στρατιωτών κατώτερων βαθμίδων, που είναι η ομάδα γενικά με το μεγαλύτερο χρόνο στη μάχη, έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία ορίζονται από τις ιατρικές ομάδες του στρατού ως ανησυχία, κατάθλιψη ή έντονο στρες. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 ήταν 23,4% και το 2005, 10,4%.


Οι στρατιώτες στο Αφγανιστάν που έχουν συμμετάσχει σε τρεις ή περισσότερες αποστολές παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας και γάμου από εκείνους με λιγότερες αποστολές.

Αντίθετα, η ψυχική υγεία των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ φαίνεται να βελτιώνεται καθώς η βία μειώνεται και ο στρατός ετοιμάζεται για μία σταδιακή αποχώρηση.

Ο στρατός ανέφερε πως διαπίστωσε το χαμηλότερο αριθμό ψυχολογικών προβλημάτων σε στρατιώτες στο Ιράκ από το 2004. Περίπου το 13,3% των χαμηλόβαθμων στρατιωτών εκεί ανέφεραν ότι πάσχουν από ανησυχία, κατάθλιψη ή έντονο στρες, σε σύγκριση με 18,8% το 2007.

Ωστόσο, το ποσοστό των στρατιωτών με προβλήματα γάμου αυξάνεται κάθε χρόνο από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ανέφερε ο στρατός, Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό μεγαλύτερο του 16% των στρατιωτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να χωρίσουν ή να πάρουν διαζύγιο.

Το ποσό "του ενδιατρίβοντος χρόνου" που δίνεται στους στρατιώτες για να περάσουν στο σπίτι τους μεταξύ των αποστολών είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ψυχική υγεία τους, διαπίστωσε ο στρατός.

Ο δηλωμένος στόχος του στρατού είναι να μεσολαβούν δύο χρόνια ανάμεσα στις αποστολές των στρατιωτών, αλλά ο χρόνος αυτός περιορίζεται για πολλούς και μπορεί να μειωθεί περαιτέρω αν η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν επιδεινωθεί και παραταθούν οι αποστολές εκεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου