Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Οι Βρετανοί ζήλεψαν τα βασανιστήρια του Αμπου Γκράιμπ

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Τριάντα τρεις νέες υποθέσεις σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης πολιτών στο Ιράκ εξετάζει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας

Του RΟΒΕRΤ VΕRΚΑΙΚ


















Ανατριχιαστικές περιγραφές βασανισμού με τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους Αμερικανούς στη διαβόητη φυλακή της Βαγδάτης

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ότι βρετανοί στρατιώτες «αντέγραψαν» τακτικές βασανισμού από τις φυλακές του Αμπου Γκράιμπ, κακοποιώντας σεξουαλικά και σωματικά ιρακινούς πολίτες, εξετάζονται από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Οι νέοι ισχυρισμοί για κακοποιήσεις εγείρουν ερωτήματα που αφορούν τη σύμπραξη Βρετανών και Αμερικανών στην κακομεταχείριση ιρακινών κρατουμένων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ενας Ιρακινός λέει ότι βιάστηκε από δύο βρετανούς στρατιώτες, ενώ ακόμη δύο Ιρακινοί υποστηρίζουν ότι τους έγδυσαν, τους κακοποίησαν και στο τέλος τους φωτογράφισαν. Για πρώτη φορά βρετανίδες στρατιωτίνες κατηγορούνται ότι έλαβαν μέρος σε περιστατικά σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης κρατουμένων. Οι 33 νέες υποθέσεις περιλαμβάνουν κατηγορίες για τεχνικές βασανισμού που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους Αμερικανούς, όπως οι εικονικές εκτελέσεις, οι επιθέσεις με σκύλους και η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό.

Σε μία από τις πλέον ανησυχητικές περιπτώσεις, ο νεαρός Ιρακινός Νασίρ Γκουλάιμ, υποστηρίζει ότι ο βασανισμός που υπέστη βασίστηκε σε φωτογραφίες που είχαν ληφθεί στο Αμπου Γκράιμπ. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του τον Απρίλιο του 2007, όταν βρετανοί στρατιώτες επιβαίνοντας σε τζιπ τον πλησίασαν και ζήτησαν από τον ίδιο και ακόμη έναν Ιρακινό να τους ακολουθήσουν σε μια βρετανική βάση. Οταν έφθασαν στο στρατόπεδο, του αφαίρεσαν το κάλυμμα από τα μάτια και έξι-οκτώ στρατιώτες τον περικύκλωσαν. «Οι στρατιώτες μας ζήτησαν να παλέψουμε μεταξύ μας, είτε με εκείνους.Οι στρατιώτες γελούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες. Επειτα μας ζήτησαν να στοιβαχτούμε σε έναν σωρό και ένας στρατιώτης κάθησε επάνω μας κραυγάζοντας και γελώντας» είπε ο κ. Γκουλάιμ. Μετά οι στρατιώτες υποχρέωσαν έναν νεαρότερο Ιρακινό να γδυθεί και άρχισαν να παίζουν με το πέος του και να τον φωτογραφίζουν. Οταν ο κ. Γκουλάιμ αρνήθηκε να παλέψει, ένας στρατιώτης τον κλότσησε δυνατά στην πλάτη και έπεσε στο έδαφος. «Ενας στρατιώτης άρχισε να με χτυπάει με ένα κλομπ στα γόνατά μου και χρησιμοποίησε ένα ηλεκτροφόρο κλομπ σε διάφορα σημεία του σώματός μου» προσέθεσε. Ο κ. Γκουλάιμ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να ασκηθούν εναντίον του κατηγορίες.

Ο Χουσάιν Χασίμ Κινιάμπ, 35 χρόνων, πατέρας τριών παιδιών, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2006. Υποστηρίζει ότι υπέστη βασανιστήρια σε βρετανικό στρατόπεδο και αργότερα σεξουαλική κακοποίηση από γυναίκες στρατιώτες. Επίσης λέει ότι, όταν μεταφέρθηκε από την απομόνωση στα κελιά του στρατοπέδου, είδε γυναίκες και άνδρες στρατιώτες να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στους κρατουμένους. Τον Μάιο του 2003, 16χρονος Ιρακινός μεταφέρθηκε σε βρετανικό στρατόπεδο για να βοηθήσει στο γέμισμα σάκων με άμμο. Οταν ο νεαρός και οι φίλοι του είχαν τελειώσει τη δουλειά που τους είχε ανατεθεί, ένας βρετανός στρατιώτης του ζήτησε να πάει σε ένα δωμάτιο για να φέρει επιπλέον σάκους. Καθώς έμπαινε στο δωμάτιο είδε δύο άνδρες στρατιώτες να επιδίδονται σε στοματικό σεξ και μόλις τον είδαν, άρχισαν να τον χτυπούν βιαίως. Οταν εκείνος έπεσε στο έδαφος, τον έγδυσαν και απειλώντας τον με μαχαίρι, τον βίασαν διαδοχικά.

Ο Αντίλ Αμπά Φαντχίλ Μοχάμεντ ήταν φρουρός ασφαλείας στην πόλη Αμάρα στο Νότιο Ιράκ. Οπως υποστηρίζει, στις 25 Μαρτίου 2006 συνελήφθη από τέσσερις στρατιώτες οι οποίοι τον έριξαν στο έδαφος χτυπώντας τον με τα όπλα τους. Τον ίδιο βάναυσο ξυλοδαρμό υπέστη, όταν τον έβαλαν σε βρετανικό στρατιωτικό όχημα και έπειτα σε ελικόπτερο για να τον μεταφέρουν σε μια βάση στο Νότιο Ιράκ. Εκεί τον υποχρέωσαν να πάρει μια συγκεκριμένη δύσκολη στάση σώματος και κάθε φορά που κουνιόταν οι βρετανοί στρατιώτες τον χτυπούσαν και τον κλοτσούσαν. Επειτα ο κ. Μοχάμεντ είπε ότι τον μετέφεραν σε ένα δωμάτιο όπου μέτρησαν το ύψος και το βάρος του και του πήραν αποτυπώματα. Ενώ ήταν ζαλισμένος και δεν μπορούσε να περπατήσει, τον έσυραν σε μια σκηνή όπου κακοποιήθηκε από έναν ανακριτή, ο οποίος του είπε ότι θα «γ......» τον ίδιο, τη μητέρα του και την αδελφή του. Κάθε φορά που ο κ. Μοχάμεντ δεν απαντούσε σε κάποια ερώτηση, μια στρατιωτίνα τον χτυπούσε στο πρόσωπο. Ο Ιρακινός μεταφέρθηκε σε ένα άλλο δωμάτιο, όπου τον υποχρέωσαν να σταθεί σε ασταθές τραπέζι με τις χειροπέδες του δεμένες σε έναν γάντζο στο ταβάνι. Καθώς έφθανε το τραπέζι πατώντας στις μύτες των ποδιών του, κάποια στιγμή αυτό αναποδογύρισε και εκείνος έμεινε να αιωρείται από το ταβάνι. Μετά μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο όπου του ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα του. Τότε μια στρατιωτίνα τον πλησίασε και τράβηξε με βία το πέος του. Αυτό σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Μοχάμεντ συνεχίστηκε για 15 λεπτά. Οι στρατιώτες τού είπαν ότι επειδή ήταν τρομοκράτης θα μεταφερόταν στο Γκουαντάναμο και αφού του φόρεσαν μια πορτοκαλί στολή κρατουμένου, τον μετέφεραν με ελικόπτερο σε ένα μικρό κελί, το οποίο, όπως λέει ο ίδιος, έμοιαζε με κλουβί. «Πίστεψα ότι μπορεί να είναι το Γκουαντάναμο» είπε. «Αλλά δεν γνωρίζω πόσο μακριά είναι από το Ιράκ.Είχα ακούσει ότι αν πήγαινα εκεί δεν θα ξανάβλεπα ποτέ κανέναν».
[Ο πατέρας του 26χρονου Ιρακινού Μπάχα Μούσα, ο οποίος πέθανε από βασανιστήρια στη Βασόρα το 2003 ενώ ήταν κρατούμενος των Βρετανών, δίνει δικαστική μάχη στη Βρετανία για τη δικαίωση του γιου του ]

Μόνον όταν έπειτα από πολλές ώρες βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών μεταφέρθηκε πίσω στην Αμάρα, πληροφορήθηκε ότι ο κυβερνήτης της πόλης είχε ζητήσει την απελευθέρωσή του. Σε επιστολή του προς το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ο συνήγορος των Ιρακινών Φιλ Σάινερ αναφέρει: «Εξαιτίας της μεγαλύτερης πρόσβασης σε πληροφορίες και των αποκαλύψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωρίζουμε ότι ο σεξουαλικός εξευτελισμός είχε λάβει έγκριση ως μια μορφή ανάκρισης στα υψηλότερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεδομένου του ιστορικού της Βρετανίας στην ανάπτυξη αυτών των τεχνικών σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στις περιπτώσεις του σεξουαλικού εξευτελισμού». Ο ιρακινός ακτιβιστής Μαζίν Γιούνις, ο οποίος εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικού εξευτελισμού που εξέτασε αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κουλτούρας κακοποίησης. «Είναι παρόμοιες με όσα συνέβησαν στο Αμπου Γκράιμπ και χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να κάμψουν τη θέληση των κρατουμένων. Εκατοντάδες στρατιώτες έγιναν μάρτυρες της κακοποίησης, αλλά είτε τη θεώρησαν αποδεκτή συμπεριφορά είτε διετάχθησαν από τους ανωτέρους τους να εθελοτυφλήσουν». Ο κ. Σάινερ λέει ότι οι νέες περιπτώσεις κακοποίησης είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ. «Πολλοί από αυτούς τους Ιρακινούς φοβούνταν να αποκαλύψουν όσα τους συνέβησαν και μόνο τώρα βρήκαν το θάρρος να το κάνουν» σημείωσε.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε: «Περισσότεροι από 120.000 βρετανοί στρατιώτες υπηρέτησαν στο Ιράκ και στην πλειονότητά τους συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επιδεικνύοντας ηθική ακεραιότητα και ανιδιοτελή αφοσίωση. Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις στρατιωτών που δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά,αλλά αυτός ήταν ένας πολύ μικρός αριθμός. Μαρτυρίες τέτοιου είδους λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη αλλά δεν πρέπει να προεξοφλούνται ως αληθείς.Οι επίσημες έρευνες πρέπει να διεξαχθούν απρόσκοπτα χωρίς πρόωρα συμπεράσματα» . Στο Λονδίνο συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 26χρονου ιρακινού ρεσεψιονίστ Μπάχα Μούσα, ο οποίος εξέπνευσε έχοντας υποστεί 93 τραυματισμούς, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση Βρετανών στη Βασόρα το 2003.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου