Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Παγκόσμιο φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη: Η διεθνής της εκμετάλλευσης και της καταστολής

Ανακοίνωση της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


















Στο παγκόσμιο φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 & 5 Νοεμβρίου, εκπροσωπήθηκαν 250 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, ενώ από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα εκπροσωπήθηκαν το Πασοκ η ΝΔ και ο Συριζα. Στα πλαίσια του φόρουμ, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στο Ίδρυμα Ωνάση τη διοργάνωση αντίστοιχης συνάντησης της διεθνούς «Κοινωνίας των Πολιτών», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 & 3 Νοεμβρίου. Στην εν λόγω «Κοινωνία των Πολιτών» συμμετέχουν διεθνείς ΜΚΟ, εργοδοτικές οργανώσεις (ο ΣΕΒ μεταξύ άλλων), εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες (π.χ. εδώ, η LAMDA DEVELOPMENT του Λάτση κ.ά.), συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων, κλπ.


Με δεδομένο ότι, κατά την διακήρυξη της ελληνικής προεδρίας «η ουσιαστική συνεισφορά των μεταναστών στην ανάπτυξη των κρατών προέλευσης καθώς και των κρατών υποδοχής είναι ευρέως αναγνωρισμένη», το κεντρικό διακύβευμα της συνάντησης ήταν «η ενσωμάτωση των μεταναστευτικών πολιτικών στις αναπτυξιακές στρατηγικές» και πιο ειδικά "ο τρόπος με τον οποίο η μετανάστευση μπορεί να συσχετιστεί με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, και τα εθνικά κυβερνητικά αναπτυξιακά σχέδια», πολύ περισσότερο που κατά τον γ.γ. του Ο.Η.Ε. που άνοιξε τις εργασίες του φόρουμ, είναι ανησυχητικό το φαινόμενο της μείωσης των εμβασμάτων των μεταναστών, κατά 7%-9%, λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης. Στην τελευταία δε, προ φόρουμ συνεδρίαση των διακυβερνητικών «Φίλων του Φόρουμ» διαπιστώθηκε ότι «η μετανάστευση αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη από την κρίση αυτή, παρέχοντας ευελιξία ως προς στην ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας», συμπέρασμα που παραπέμφθηκε για μελέτη στο φόρουμ της Αθήνας. Με άλλα λόγια, κεντρικό θέμα του παγκόσμιου φόρουμ ήταν η αναβάθμιση της εκμετάλλευσης των μεταναστών για την τροφοδοσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η διαμόρφωση κοινής πολιτικής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, επικερδούς τόσο για τις χώρες προέλευσης, διέλευσης αλλά και υποδοχής μεταναστών.

Στην πραγματικότητα η συνάντηση αυτή αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό που συμπυκνώνει κινήσεις συμπεράσματα και στόχους, μιας εξελισσόμενης, διαδικασίας του διεθνούς κεφαλαίου. Αλλεπάλληλες διεθνείς συναντήσεις και φόρα επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και κυβερνήσεων, έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του μεταναστευτικού φαινομένου. Σε διεθνή συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων που έγινε στη Μαλαισία το 2008, το κεντρικό ερώτημα ήταν: «Είναι επικερδέστερη η μεταφορά των επιχειρήσεων στις χώρες της Ανατολής ή η μεταφορά του εργατικού δυναμικού της Ανατολής στις χώρες των επιχειρήσεων;» (ήδη η Ε.Ε. και η οδηγία Μπολκεστάιν έχουν απαντήσει στο ερώτημα αυτό) ενώ ασκήθηκε κριτική στο «στενό» πνεύμα των πολιτικών που αντιμετωπίζουν ανελαστικά τη μετανάστευση. Και πάλι παραπέμφθηκαν τα συμπεράσματα για συζήτηση στο παγκόσμιο φόρουμ της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αμερικανικού Ιδρύματος Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε σύνολο 45 αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής και της Ασίας, έχουν δημιουργηθεί 30 εθνικά ιδρύματα αξιοποίησης των μεταναστών για την ανάπτυξη των χωρών προέλευσης. Έτσι π.χ. το σχετικό ίδρυμα της αστικής τάξης του Μπαγκλαντές πρωταγωνιστεί στα διεθνή φόρα και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας με την Ε.Ε., με διακηρυγμένο στόχο την «προσφορά» μεταναστών και την εξασφάλιση ότι θα ελέγχει τα εισερχόμενα στο Μπαγκλαντές εμβάσματα προκειμένου να τα προσανατολίζει στις χρηματοπιστωτικές και κατασκευαστικές επενδύσεις. Όμοιοι οργανισμοί έχουν δημιουργηθεί στην Αφρική (όπου και περιφερειακές ενώσεις Δ. Αφρικής), αλλά και στο Μεξικό και αλλού, πραγματοποιούν επαφές και συναντήσεις με αντίστοιχα ιδρύματα των καπιταλιστικών μητροπόλεων αλλά και με εθνικές κυβερνήσεις και ολοκληρώσεις και πραγματοποιούν αμοιβαία επικερδείς συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο φόρουμ της Αθήνας, «οι χώρες προέλευσης και υποδοχής από κοινού σχεδιάζουν την κυκλοφορία του εργατικού δυναμικού για να ανταποκριθεί στις αμοιβαίες ανάγκες της αγοράς…» και καταλήγουν σε μορφές αμοιβαία επωφελούς, «κυκλικής και πειθαρχημένης» μετανάστευσης. Με άλλα λόγια, λόγω και των πολυποίκιλων και μεταβαλλόμενων αναγκών του διεθνούς κεφαλαίου, επεξεργάζονται τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου «trafficking» εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες προέλευσης θα συνάπτουν συμφωνίες αποστολής συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ορισμένο τόπο εργασίας, και βέβαια ορισμένα μεροκάματα, με προοπτική ανανέωσης όταν κριθεί απαραίτητο και βέβαια με ιδιαίτερες ωφέλειες και για τις χώρες αποστολής, μια εκ των οποίων θα είναι και ο έλεγχος των εμβασμάτων και ο «πειθαρχημένος» προσανατολισμός τους στις ανάγκες του τοπικού κεφαλαίου, ο οποίος προσυμφωνείται ήδη, μεταξύ των κυβερνήσεων! Στο ίδιο πλαίσιο «πειθαρχίας», τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης των μεταναστών αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο (μέχρι την έναρξη λειτουργίας των συμφωνιών), κατά το οποίο οι κάθε λογής εταιρίες μπορούν να προσλαμβάνουν εργάτες από το στρατόπεδο, οι οποίοι θα εργάζονται με τα «συμφωνημένα» μεροκάματα και θα επιστρέφουν το βράδυ στα σύγχρονα Νταχάου…

Για άλλη μια φορά στο φόρουμ για τη μετανάστευση, αποτυπώνεται το διεθνές καπιταλιστικό πλέγμα. Όσο και να οξύνονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί για κέρδη και κυριαρχία, το διεθνές κεφάλαιο οργανώνει ενιαία την μεγαλύτερη ακόμη εκμετάλλευση της διεθνούς εργατικής τάξης. Στη διαδικασία αυτή, προσδένεται, με διαφορετικούς όρους και ταχύτητες, κάθε τοπική αστική τάξη, προκειμένου να κερδίζει και να αναπτύσσεται. Κατά τον ίδιο λοιπόν, αλλά και αντίστροφο τρόπο, το εργατικό κίνημα θα πρέπει να οργανώσει την υπεράσπιση των μεταναστών και την ολομέτωπη αντεπίθεσή του. Όχι με ελεγχόμενες εθνικές ή θρησκευτικές συγκροτήσεις, αλλά με κοινές εργατικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες, μέτωπα, σωματεία, συσπειρώσεις, όπου η ενότητα της εργατικής τάξης θα σφυρηλατείται στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου