Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Θητεία χωρίς σύνορα

Πηγή: http://www.enet.gr/



















Με την εφαρμογή της εννιάμηνης θητείας οι περισσότεροι φαντάροι πλέον θα υπηρετούν σε μονάδες των συνόρων και από εκεί θα παίρνουν το απολυτήριο. Στη διαδικασία αυτή, όμως, προβλέπονται εξαιρέσεις από τον κανόνα, που δεν είναι και λίγες.

1 Το σύστημα ευνοεί τους «ψηλούς», που επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Προεδρική Φρουρά. Και όχι μόνον τους τσολιάδες, αλλά και όσους υπηρετούν στον μεικτό λόχο απόδοσης τιμών (ΜΛΑΤ) με έδρα τους το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι.

Είναι όσοι επανδρώνουν τα τιμητικά αγήματα κατά τις επισκέψεις ξένων αποστολών. Περιλαμβάνει φαντάρους, ναύτες και σμηνίτες, όλοι από την ίδια μονάδα, με τη διαφορά ότι οι άνδρες του ναυτικού και της αεροπορίας υπηρετούν 12 αντί για 9 μήνες.

2 Γιατροί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και χημικοί μηχανικοί «σε περιορισμένο αριθμό» μπορούν επίσης να πάρουν δεύτερη μετάθεση στα μετόπισθεν έπειτα από 3,5 μήνες «για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

Ο «περιορισμένος αριθμός», πάντως, δεν προσδιορίζεται από το ΓΕΣ, όπως ούτε και τα κριτήρια επιλογής όσων τελικά εξασφαλίσουν μετάθεση (ποιοι, άραγε, προηγούνται και ποιοι αποκλείονται όταν έχουν την ίδια ακριβώς ειδικότητα;).

3 Κερδισμένοι είναι οι κάτοικοι της Θράκης και της Μακεδονίας, καθώς τοποθετούνται απευθείας σε μονάδες της περιοχής, όπως και όσοι μένουν στην Ηπειρο.

4 Για όσους υπηρετούν θητεία 8 μηνών: Αφού συμπληρώσουν ένα 4μηνο στην παραμεθόριο (μετράει από την ημέρα κατάταξης) ανάλογα με τα μόρια (βαθμό δυσκολίας κάθε μονάδας) θα πάρουν μετάθεση κοντά στο σπίτι τους.

*Οσοι έχουν ειδικότητες για τις οποίες η εκπαίδευση απαιτεί χρόνο, μπορούν να τοποθετούνται απευθείας σε «μονάδες συντήρησης εκπαίδευσης» και όχι στα σύνορα. Ποιες ειδικότητες προηγούνται;

*Κατά κύριο λόγο μάγειρες, αρτοποιοί, τεχνίτες τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροτεχνίτες τροχοφόρων οχημάτων, τεχνίτες τροχοφόρων οχημάτων και άλλες παρόμοιες.

5 Οι εξαμηνίτες και τριμηνίτες: πάνε σε μονάδες συντήρησης, ενώ οι παντρεμένοι με παιδί κατευθείαν σε στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους.

*Η κατ' εξαίρεση μετάθεση εξακολουθεί να ισχύει για «κοινωνικούς λόγους», όπως προβλεπόταν και με το προηγούμενο σύστημα (ανάπηροι γονείς, αδέλφια κ.ά).

*Προβλέπονται, επίσης, κατ' εξαίρεση μεταθέσεις όταν ο στρατός ανακαλύπτει «υπηρεσιακές ανάγκες». Αφορά μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες:

*Οπλίτες που έχουν καταταχθεί στις ειδικές δυνάμεις και στην αερομεταφερόμενη ταξιαρχία.

*Του Εφοδιασμού-Μεταφορών με εδικότητα ρίπτη-συσκευαστή αλεξιπτώτων.

*Πυροβολικού και Τεχνικού με ειδικότητες Hawk, MLRS (βοηθός παρατηρητή, χειριστής υπολογιστή, πυροβολητής, διαβιβαστής, οδηγός βαρέος οχήματος).

*Τεθωρακισμένων στα «Λέοπαρντ».

*Μηχανικού: Σπαπανείς-ναρκαλιευτές.

*Αεροπορία Στρατού και στρατονομία.

6 Ειδική κατηγορία αποτελούν οι αθλητές εθνικών ομάδων ή οι διαπρέψαντες σε Ολυμπιακούς, παγκόσμια πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκούς, μεσογειακούς και βαλκανικούς αγώνες. Ως «επίλεκτοι αθλητές» πηγαίνουν για «αρχική εκπαίδευση» στο... τάγμα ΓΕΣ (Πεντάγωνο) και στη συνέχεια στο ΑΣΑΕΔ στο Ελληνικό (αν και συνήθως τυπικώς αναφέρονται στο δυναμολόγιο της μονάδας). Εάν πρόκειται για αθλητές από τη Βόρεια Ελλάδα πηγαίνουν απευθείας σε μονάδα του Γ' Σώματος Στρατού (ΕΘΕΠ) στη Θεσσαλονίκη.

1 σχόλιο:

  1. Είμαι 8μηνίτης, 2009Γ ΕΣΣΟ, και πήρα πρώτη μετάθεση 30λεπτά από το σπίτι μου (Θεσ/νίκη), γνωρίζει κάποιος αν θα είμαι αμετάθετος, ή να τα μαζεύω σιγα σιγά για παραμεθώριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή