«Οι στρατιώτες μου είχαν μόνο πέντε σφαίρες ο καθένας», όταν άρχισε η εισβολή (τον Μάρτιο του 2003) και «τα αλεξίσφαιρα έφθαναν μόνον για όσους κάθονταν μπροστά και πίσω στο όχημα», όχι για τους ενδιάμεσους, κατέθεσε ο αντισυνταγματάρχης Ντιουν του 9ου συντάγματος εφοδιασμού. Η διοικητική μέριμνα ήταν «αξιοθρήνητη» είπε ένας άλλος διοικητής, ο αντισυνταγματάρχης Πάουερ του Μηχανικού. «Ξέρω πολύ καλά ότι στη μέση της ερήμου μάς έστειλαν ένα κοντέινερ με σκι»! Επίσης, οι ασύρματοι δεν δούλευαν το μεσημέρι εξαιτίας της ζέστης και η επαφή μεταξύ των μονάδων γινόταν με τα κινητά μέσω δικτύου Κουβέιτ. Είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές των ανθρώπων που βρέθηκαν στα πεδία της μάχης, πολλοί από τους οποίους έφθασαν εκεί όχι με στρατιωτικά αεροσκάφη αλλά με πολιτικά. Ο εξοπλισμός των στρατιωτών μπήκε στα αεροπλάνα ως χειραποσκευή, έγραψε η «Τέλεγκραφ» και βεβαίως μέρος του κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο αφού ανιχνεύτηκε από τα μηχανήματα!
Σε τρεις εβδομάδες...
Από τα έγγραφα προκύπτει «βεβιασμένη επιχείρηση δίχως συνοχή και πόρους» που οδήγησε σε «σημαντικούς κινδύνους» για τον στρατό. Κι αυτό παρ' όλο που ο Τόνι Μπλερ με μια μικρή ομάδα ανθρώπων είχαν αποφασίσει την εισβολή στο Ιράκ ήδη από τον Φεβρουάριο του 2002. Το αποκάλυψε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων υποστράτηγος Λαμπ: «Δουλεύαμε για τον πόλεμο από τις αρχές του 2002». Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Μπλερ διέψευδε -και μάλιστα ενώπιον της Βουλής- ότι σχεδιαζόταν εισβολή. Η ειδική μονάδα του Φόρεϊν Οφις για τον σχεδιασμό του μεταπολεμικού Ιράκ συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2003, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου.
Τα ντοκουμέντα από το πεδίο της μάχης δημοσιοποιούνται ώρες πριν την έναρξη εργασιών της πενταμελούς επιτροπής Τσίλκοτ (από το όνομα του προέδρου της) αύριο. Η επιτροπή υπό τον Σερ Τζον Τσίλκοτ, συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο, θα διερευνήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ «ώστε να βγουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν μελλοντικές κυβερνήσεις σε ανάλογες καταστάσεις». Στην επιτροπή θα καταθέσει ο Μπλερ και αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο πρώην επιθεωρητής για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν το καλοκαίρι του 2010.
(Πηγές: www.telegraph.co.uk, As.Press, UPI, AFP)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου