Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Πληθαίνουν οι αιφνίδιοι θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών



Πηγή:Το ΒΗΜΑ


Ανοδική πορεία διαγράφει την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των αιφνιδίων θανάτων χρηστών τοξικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση το 2008, όταν παρατηρήθηκε μικρή μείωση. Αντιθέτως, στην Αθήνα καταγράφεται πτώση του αντίστοιχου αριθμού. Παρά το ενθαρρυντικό για την Αθήνα στοιχείο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης των χωρώνμελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 2008 αναφέρθηκαν 209 θάνατοι από χρήση τοξικών ουσιών, από τους οποίους οι 111 επιβεβαιώθηκαν με τις απαραίτητες τοξικολογικές αναλύσεις. Το 2007 οι θάνατοι που αναφέρθηκαν ήταν 253 και επιβεβαιώθηκαν 205.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν πέρυσι 51 αιφνίδιοι θάνατοι έναντι μόλις 7 στην Αθήνα, το 2007 είχαν καταγραφεί 75 θάνατοι στη Θεσσαλονίκη έναντι 50 στην Αθήνα και το 2006 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Θεσσαλονίκη ήταν 62 ενώ στην Αθήνα 102. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000 είχαν καταγραφεί 200 θάνατοι χρηστών τοξικών ουσιών στην Αθήνα έναντι μόλις 49 στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ κυρία Μανίνα Τερζίδου απέδωσε την αύξηση του αριθμού των θανάτων στη Θεσσαλονίκη στην «απουσία δομών και υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, παρέμβασης στην κρίση και δουλειάς στον δρόμο». Ο διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) κ. Κ. Στεφανής δήλωσε ότι πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για τα εντοπιστούν τα αίτια του μεγάλου αριθμού θανάτων στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το 12% των μαθητών πειραματίζονται ή κάνουν χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, με το ποσοστό των αγοριών να είναι τριπλάσιο (18,1%) από το αντίστοιχο των κοριτσιών (6,5%). Στα αγόρια ο πειραματισμός με τις ουσίες εμφανίζει ιδιαίτερη αύξηση την τετραετία 2003-2007 (από 13,6% σε 18,1%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου