www.enet.gr
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Επίσκεψη στην Κύπρο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου προγραμματίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, επιχειρώντας να σφραγίσει με την παρουσία του τις όποιες συγκλίσεις επιτευχθούν μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ σε βασικές πτυχές του Κυπριακού, πριν οι διαπραγματεύσεις διακοπούν με αφορμή τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.
**Οι αποφάσεις ελήφθησαν ύστερα από μια εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ του γ.γ. του ΟΗΕ και της ομάδας που χειρίζεται το Κυπριακό:
Τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον πολιτικό προϊστάμενο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και διπλωματών από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
**Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχει εκπονηθεί ένας «οδικός χάρτης» με καταληκτική ημερομηνία τα μέσα του προσεχούς Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε, θα έχει προηγηθεί σειρά εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ, στις κατοικίες τους, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
**Στα Ηνωμένα Εθνη, συνεργάτες του γ.γ. του ΟΗΕ ανέφεραν στην «Κ.Ε.» ότι προσδοκούν «οι συνομιλίες μέχρι το καλοκαίρι το 2010 να έχουν αίσια έκβαση ούτως ώστε να υπάρχει υπογραφή συμφωνίας και πρόβλεψη για δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες τον επόμενο Δεκέμβριο».
Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί από αξιωματούχους του ΟΗΕ ενδεχομένως «σκοντάψει» στο αποτέλεσμα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σ' όλες τις ενημερώσεις στην έδρα του ΟΗΕ χαρακτήρισε «καταστροφική» για τις συνομιλίες την πιθανότητα να μην επανεκλεγεί ο Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.
«Αν κερδίσει ο Ερογλου δεν είμαστε βέβαιοι τι θα σημαίνει για όσα θα έχουν συμφωνηθεί. Οσο μεγαλύτερη πρόοδος υπάρξει, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες του Ταλάτ», σημείωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Εντατικές συνομιλίες τον Ιανουάριο
Ο γ.γ. του ΟΗΕ επιδιώκει να ταυτίσει την επίσκεψή του στο νησί με την ανακοίνωση ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στα πιο καίρια κεφάλαια που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
*Γι' αυτό, τα Ηνωμένα Εθνη δίνουν βαρύνουσα σημασία στα τριήμερα των εντατικών συνομιλιών μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, που έχουν προγραμματιστεί για τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου στη Λευκωσία και για τις 18, 19 και 20 του ίδιου μήνα στην Κερύνεια.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδιώκει οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στα ζητήματα της διακυβέρνησης, της Ε.Ε., της οικονομίας και σε μέρος του περιουσιακού, που κατά κοινή ομολογία θεωρείται το πιο πολύπλοκο κεφαλαιο. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός νομικός Τζέφρι Μπέιτς και η ομάδα του έχουν επιδώσει έναν κατάλογο ιδεών (menu of ideas) για το ξεπέρασμα των εμποδίων. Κάποιες από τις ιδέες αυτές βρήκαν θετική ανταπόκριση από τις δύο πλευρές και κάποιες όχι.
**Αναφορικά με τα υπόλοιπα κεφάλαια των συνομιλιών, το εδαφικό θα αφεθεί για τα τελευταία στάδια των συνομιλιών, ενώ σε σχέση με τους έποικους γίνονται συζητήσεις για πιθανή απογραφή του πληθυσμού.
Αξίζει ειδικής μνείας το γεγονός ότι εντός Ιανουαρίου δρομολογείται μια διερευνητικού χαρακτήρα και σε χαμηλό επίπεδο συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) σε χώρα της νοτιανατολικής Ευρώπης (πιθανότατα στη Σλοβενία), κάτι που αξιωματούχος του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι υπάρχει ως σκέψη, αλλά δεν επιβεβαίωσε το ραντεβού.
Το σκηνικό που στήνεται λοιπόν αποπνέει, κατά το περιβάλλον του γ.γ. του ΟΗΕ, αισιοδοξία, κάτι που κατέγραψε και ο ίδιος στην τελευταία έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν υπάρχει χρόνος για επίτευξη συμφωνίας λύσης πριν από τον Απρίλιο.
**Ακόμα και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στις ενημερώσεις του δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «συμφωνία» στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, αφού η Λευκωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπογράψει μια ενδιάμεση συμφωνία.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια γραπτή συμφωνία πριν από την ανάπαυλα», είπε στην «Κ.Ε.» ο ίδιος αξιωματούχος του ΟΗΕ, θεωρώντας ως πλέον πιθανόν, με την ανακοίνωση της ανάπαυλας, οι δύο ηγέτες «να ανακοινώσουν σε κοινή παρουσία, μόνο το κεφάλαιο ή τα κεφάλαια στα οποία έχουν συμφωνήσει».
Στις αρχές της εβδομάδας, η τουρκοκυπριακή πλευρά διέρρεε ότι στις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου πρέπει να πρυτανεύσει η διαδικασία του «δούναι και λαβείν», αφού θεωρεί ότι εξαντλήθηκαν οι οποιεσδήποτε συγκλίσεις στα κεφάλαια που συζητήθηκαν.
Δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες
Αν οι δύο ηγέτες ανακοινώσουν τελικά μια «σχεδόν συμφωνία» τουλάχιστον σε τρεις από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού (διακυβέρνηση, Ε.Ε., οικονομία) και ίσως μια πρόοδο στο περιουσιακό μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, τότε θα διακοπούν οι συνομιλίες, για όσο διαρκέσει η προεκλογική περίοδος στα κατεχόμενα.
**Στην περίπτωση που ο Μεχμέτ Αλι Ταλάτ επανεκλεγεί, οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν αμέσως μετά, με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Μέχρι το τέλος του 2010 θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ώστε οι δύο ηγέτες να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της λύσης και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τη διεξαγωγή δίδυμων δημοψηφισμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου