Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Επαγγελματίες δολοφόνοι στο κύκλωμα των στημένων ματς

Κοινωνία, Σκάνδαλα
www.tanea.gr

Γερμανία: 9 μυστηριώδεις φόνοι συνδέονται με το σκάνδαλο του τζόγου

Εννέα μυστηριώδεις φόνοι- οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα- που έχουν σημειωθεί από το 2000 σε πόλεις της Γερμανίας μπορεί να σχετίζονται με τα στημένα ποδοσφαιρικά ματς και τον παράνομο τζόγο στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί ερευνητές υποψιάζονται ότι τα θύματα είχαν συγκεντρώσει μεγάλα χρέη και σκοτώθηκαν από επαγγελματίες δολοφόνους.

Η αστυνομία λέει πως μπορεί να έχει κάποια στοιχεία γι΄ αυτή τη μυστηριώδη σειρά δολοφονιών των εννέα καταστηματαρχών, που έμοιαζαν με εκτελέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από το 2000 έως το 2006 σε γερμανικές πόλεις. Η αστυνομία δεν είχε κατορθώσει ώς τώρα να βρει κάποιο κίνητρο για τους φόνους και το μόνο που τους συνέδεε ήταν το όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί. Ο Τύπος είχε αποκαλέσει τις δολοφονίες αυτές «οι φόνοι του ντονέρ», επειδή ένα από τα θύματα ήταν ιδιοκτήτης ενός σουβλατζήδικου.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», η αστυνομία πιστεύει τώρα πως οι «φόνοι του ντονέρ» μπορεί να συνδέονται με το σκάνδαλο του «στησίματος» ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αγώνων και στοιχημάτων που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από τους Γερμανούς εισαγγελείς. Τον Οκτώβριο, η αστυνομία παρακολούθησε τηλεφωνικές συνομιλίες αναφορικά μ΄ ένα φόνο, κατά τις οποίες ένας 42χρονος Τούρκος, ύποπτος ότι εργαζόταν για ένα συνδικάτο παράνομων στοιχημάτων, κατονομάσθηκε ως ο άνθρωπος που μίσθωσε τον εκτελεστή. Η αστυνομία υποστηρίζει πως υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σ΄ αυτό τον φόνο και στις εννέα ανεξιχνίαστες δολοφονίες.

Στην πόλη Μπόχουμ, οι ερευνητές βρήκαν πως τα πρόσωπα που ερευνώνται ως ύποπτα ότι «έστηναν» ματς και ασχολούνταν με τον παράνομο τζόγο συμπεριφέρονταν επίσης βίαια σε όσους δεν ξεπλήρωναν τα χρέη τους από τα στοιχήματα. Η αστυνομία δεν έχει αμφιβολία ότι οι «φόνοι του ντονέρ» διαπράχθηκαν από επαγγελματία δολοφόνο. Ο δράστης ή οι δράστες πλησίασαν τα θύματά τους μέρα-μεσημέρι, τα πυροβόλησαν στο κεφάλι και έφυγαν. Οι συγγενείς επιμένουν ότι τα θύματα δεν είχαν εχθρούς, χρέη ή εθισμό στον τζόγο. Ίσως όμως να μην είναι έτσι. Στον κόσμο του τζόγου που ερευνούν οι εισαγγελείς του Μπόχουμ δεν υπογράφονται παραστατικά. Οι τζογαδόροι ξέρουν πόσα χρωστούν και πότε πρέπει να πληρώσουν. Μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή, όμως τους επιβάλλεται τόκος 10% τον μήνα. Και όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, την έχει άσχημα.

Η μαρτυρία

Την περασμένη εβδομάδα, ο ποδοσφαιριστής της Όσναμπρικ Μαρσέλ Σουόν έσπασε τη σιωπή του και αποκάλυψε ότι, αφού έφτασε να χρωστάει 20.000 ευρώ στο στοίχημα, το «αφεντικό» ενός πρακτορείου στοιχημάτων, ένας Τούρκος, τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν συμφωνούσε να «στήσει» ένα ματς της Όσναμπρικ. Ο αγώνας βρίσκεται τώρα κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών, μαζί με άλλα 32 ματς στη Γερμανία και 200 σε εννέα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα- αυτά της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Ελβετίας και της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου