Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Επιστροφή στη Βικτωριανή περίοδο



Σύμφωνα με διετή μελέτη που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Independent» η Βρετανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να αντιμετωπίσει επίπεδα ένδειας και κοινωνικής ανισότητας αντίστοιχα με αυτά της Βικτωριανής περιόδου καθώς το 20% του βρετανικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Αναφορές ειδικών επί του θέματος κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία όσο και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από την πλευρά του κράτους, σύμφωνα με τις οποίες οι υψηλόμισθοι θα συνεισφέρουν περισσότερο στο κοινό καλό της χώρας.

Το ανώτατο όριο των 43,888 αγγλικών λιρών το χρόνο στις συνεισφορές κοινωνικής ασφάλισης (NICs) θα καταργηθεί, με αποτέλεσμα το ποσοστό συνεισφοράς στην κοινωνική ασφάλιση από τους καλά αμειβόμενους, να ξεπεράσει φέτος το 11%, όταν την περσινή χρονιά ήταν στο 1%.

Η αμφισβητούμενη μελέτη προειδοποιεί ότι μια ριζική εξέταση του φόρου και του συστήματος οφελών απαιτείται για να βγάλει περίπου τον έναν από τους πέντε ανθρώπους από τη φτώχεια. Παράλληλα αφήνει σαφείς αιχμές για την αποτυχημένη και λανθασμένη προσέγγιση του προβλήματος από το Εργατικό Κόμμα, προειδοποιώντας πως η Μεγάλη Βρετανία θα αντιμετωπίσει αν δεν διαχειριστεί σωστά την κατάσταση συνθήκες παρόμοιες της Βικτοριανής περιόδου.

Οι συντάκτες της μελέτης, Tim Horton και James Gregory, παραδέχονται ότι οι εργατικοί έχουν σημειώσει πραγματική πρόοδο στην αντιμετώπιση της φτώχειας από το 1997. Αλλά, ενώ η ένδεια μεταξύ των παιδιών και των συνταξιούχων έχει μειωθεί, έχει αυξηθεί μεταξύ των ενηλίκων χωρίς παιδιά.

Και με τα τρία κύρια κόμματα να δεσμεύονται πως θα μειώσουν τα έξοδα για να μειώσουν το τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά, οι συντάκτες προειδοποιούν ότι η μάχη ενάντια στην φτώχεια θα είναι σκληρή και δύσκολη.

«Η ανισότητα στη Μεγάλη Βρετανία σήμερα, σε μερικές περιοχές, βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό από το αρχές της δεκαετίας του '60. Και, παρά την πτώση στα ποσοστά φτώχειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η πρόοδος που κρίνεται αναγκαία φαντάζει πολύ δύσκολος στόχος», είπε ο κ. Horton.

«Η ιδέα ήταν ότι η χρησιμοποίηση σκληρής τακτικής απέναντι στους φοροφυγάδες και στους ενάγοντες οφειλέτες θα εξοικονομούσε κάποια έσοδα τα οποία προορίζονταν για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ένδειας των παιδιών», είπε όσον αφορά την τακτική της κυβέρνησης.

«Μπορούμε τώρα να δούμε πλέον πως αυτή η προσέγγιση έχει αποτύχει», είπε κατηγορηματικά ο κ. Horton.

Πηγή: The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου