Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Οι πειρατές σχηματίζουν... «εταιρίες» και μοιράζονται επενδύσεις και κέρδη




Στην οικονομία της αγοράς εισέρχονται οι Σομαλοί... πειρατές, σχηματίζοντας «εταιρίες», ώστε να μοιράζονται μέσω αμοιβαίων επενδύσεων τα κέρδη από τα λύτρα της πειρατείας.


Η νέα τάση ανάμεσα στους Σομαλούς επιχειρηματίες είναι – όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο – η επένδυση στην πειρατεία. Και αυτό αποφέρει ουκ ολίγα κέρδη, καθιστώντας τη νεοσχηματιζόμενη αγορά της πειρατείας μία από τις πιο κερδοφόρες! «Επένδυσα στην εταιρία το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν εκτοξευτή πυραύλων. Αυτό μου έχει ήδη αποφέρει ως κέρδος το ποσό των 49.840 ευρώ μέσα σε μόλις 38 ημέρες», δηλώνει ο Sahra Ibrahim, ένας 22χρονς διαζευγμένος. «Αυτή τη στιγμή αναμένω το μερίδιό μου από τα λύτρα της απαγωγής ενός ισπανικού σκάφους», συνεχίζει, τονίζοντας ότι το ποσό που αναμένεται κυμαίνεται περί τα 3.300 ευρώ.

Στο παραθαλάσσιο χωριό Haradheere, 400 χμ από την πρωτεύουσα της Σομαλίας, οι πολίτες επενδύουν μαζικά στην πειρατεία και... κανείς δε το μετανιώνει. «Κατά τη διάρκεια των μουσώνων, όταν δε μπορούσαμε να βγούμε στη θάλασσα, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια εταιρική οργάνωση για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων μας, την αγορά όπλων και υλικών, και το δημοκρατικό διαμοιρασμό των κερδών», εξηγεί ο Mohammed, πρώην πειρατής και νυν διαχειριστής της εταιρίας. «Μετατρέψαμε την πειρατεία σε κοινοτική δραστηριότητα που αφορά τους πάντες», καταλήγει.

Σημάδι της ανοδικής πορείας που εμφανίζει η «αγορά» της πειρατείας, αποτελεί μια απλή ματιά στους δρόμους του Haradheere: τα μποτιλιαρίσματα πλέον είναι αναρίθμητα, διότι στο χωριό υφίστανται περισσότερα 4x4 απ’ ό,τι βάρκες! Όλοι – στην κυριολεξία – επωφελούνται από το «μάννα εξ ουρανού» που αποτελεί η πειρατεία: τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, οι ίδιες οι δημοτικές αρχές. Όλοι λαμβάνουν τμήμα από τα λύτρα, μετατρέποντας την πειρατεία σε πραγματική δημόσια επιχείρηση. Και για όσους δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο για επένδυση τα πράγματα δεν είναι χειρότερα: θέσεις εργασίας με καλές απολαβές προσφέρονται σε όσους επιθυμούν να εργασθούν για την κοινοτική... «εταιρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου