Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Αφιέρωμα σε Σομαλία-Αφρική

somtox
Τον 4ο αιώνα π.Χ. συνέλαβαν ένα διαβόητο πειρατή και τον οδήγησαν σιδηροδέσμιο στο Μέγα Αλέξανδρο. Ο μέγας «εκπολιτιστής των βαρβάρων» ήθελε να μάθει γιατί ο βρωμερός πειρατής ήθελε να εξουσιάζει ένα μέρος της θάλασσας. Ο πειρατής χαμογέλασε και αποκρίθηκε στο Μέγα Αλέξανδρο.
«Εσείς γιατί θέλετε να καταχτήσετε όλο τον κόσμο; Εγώ που προσπαθώ να το πετύχω με ένα άθλιο καραβάκι αποκαλούμαι κλέφτης. Εσείς που το διεκδικείτε με μεγαλοπρεπή πλοία, αυτοαποκαλείστε Αυτοκράτορας.»
Μυθική ιστορία που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια στη Σομαλία
Δεν είναι περίεργο που από την Αφρική μας έρχονται εικόνες μια «άλλης» Ελλάδας; Μιας διαφορετικής αντίληψης για την «σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό;» Αλλά δεν είναι το κυριότερο θέμα για αυτό το ποστ.
Είναι τραγικό πως διαμορφώνεται μια ψευδή και συκοφαντική αντίληψη για το Σομαλικό λαό από τα ΜΜΕ. Εδώ και ένα δυο χρόνια κατακλυζόμαστε από τα κανάλια για δήθεν Σομαλούς πειρατές που επιτίθενται σε «αθώα» εμπορικά πλοία που περνάνε από διεθνή ύδατα. Η αλήθεια είναι εντελώς η ανάποδη.
Η λευκή δυτική κοινωνία έχει πολλούς τρόπους να «τιμωρεί» απείθαρχα καθεστώτα. Οι αμερικάνοι δεν μπορούν να ανεχτούν μια χώρα που έχουν εκδιωχθεί με βαριές απώλειες[1], όπου ακόμα και σήμερα ο γερουσιαστής τους αποχωρεί τρέχοντας βομβαρδισμένος από όλμους ακόμα και την ώρα που απογειωνότανε το αεροπλάνο του[2]. Αν μια “λύση” είναι η εισβολή και ο πόλεμος, στη Σομαλία είναι η εκ βάθρων διάλυση του οικοσυστήματος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 οι σομαλικές ακτές ήταν ο φτηνός προορισμός των τοξικών αποβλήτων από τις δυτικές βιομηχανίες. Αν σε κάποιες φτωχές χώρες οι εταιρίες πλήρωναν 1000$ τον τόνο για να δεχτούν τοξικά απόβλητα, στη Σομαλία το κόστος έπεφτε στα 2,50$ μόνο, γιατί, πολύ απλά, είχαν μόνο τα «μεταφορικά»!! Χωρίς να έχουν καμιά συμφωνία με τη Σομαλική κυβέρνηση δεκάδες πλοία, προσέγγιζαν κρυφά τη νύχτα τις ακτές και πέταγαν στη θάλασσα βαρέλια με τοξικά.
Η κατάσταση το 2005 με το τρομερό τσουνάμι, έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. Το παλιρροϊκό κύμα ξέβρασε στις ακτές εκατοντάδες βαρέλια. Ο κόσμος έμεινε εκτεθειμένος σε μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας. Χιλιάδες προσβλήθηκαν από ιλίγγους, ενώ υπολογίζονται πάνω από 300 νεκροί ως αποτέλεσμα τοξικής μόλυνσης. Προφανώς είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως είναι αδύνατον να υπολογιστούν πόσοι θα πεθάνουν από μακρόχρονες ασθένειες.
Η καταστροφή του σομαλικού λαού δεν είναι μόνο σε αυτό το επίπεδο.
Τεράστια ποντοπόρα αλιευτικά ψαρεύουν παράνομα από τις σομαλικές ακτές. Υπολογίζεται πως ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, τόνος, γαρίδες και αστακοί αξίας πάνω από 300.000.000$ (τριακόσια εκατομμύρια δολάρια) αλιεύονται ΠΑΡΑΝΟΜΑ από ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρίες. Η Σομαλία είναι μια χώρα με τεράστια πρόσβαση σε θαλάσσιο πλούτο και πεθαίνει στην πείνα γιατί λευκοί δυτικοί έρχονται και κλέβουν το φαϊ τους!!
Σε μια συνέντευξη του ο Sugule Ali, ένας Σομαλός «πειρατής» δήλωσε:
«Πειρατές είναι αυτοί που κλέβουν τα ψάρια μας και μολύνουν τα νερά μας. Δηλαδή, εσείς τι φανταζόσαστε; Θα καθόταν ο σομαλικός λαός πεινασμένος, να τσαλαβουτά χαρωπά στα τοξικά νερά βλέποντας σας να κλέβετε τα ψάρια του για να τα τρώτε στα εστιατόρια σας στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Ρώμη;
Η μόνη λύση που έχουμε, είναι να σας σταματάμε! Αλλά δεν σας νοιάζει τίποτα. Μόνο όταν διακόπτουμε την πορεία ενός πετρελαιοφόρου σας, τρέχετε και στέλνετε τα πολεμικά πλοία.»
Τα τελευταία χρόνια έχει συσταθεί η VCS (Volunteer Coastguard of Somalia), μια εθελοντική ένωση
modernpirates_big
προστασίας της θάλασσας, ακτών και αλιείας απέναντι στις δυτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το ανεξάρτητο σομαλικό ειδησεογραφικό site Wardeernews το 70% του σομαλικού λαού υποστηρίζει τους «πειρατές» και την «πειρατεία».
Μήπως όμως θα μπορούσε να υπάρχει μια διπλωματική οδός; Μήπως η δημοκρατική Ευρώπη μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης θα μπορούσε να παίξει ένα θεσμικό ρόλο; Μήπως τίποτα σοσιαλδημοκράτες επίτροποι έχουν καμιά πρόταση;
Ο Ould-Abdallah, απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία ήταν κατηγορηματικός. Έγιναν κάποιες ερωτήσεις και νύξεις αλλά από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η απάντηση ήταν κάθετη.
«Δεν θα βοηθήσουμε στον καθαρισμό, δε θα δώσουμε καμία αποζημίωση, το ναυτικό μας δε θα προχωρήσει σε καμία μελλοντική αποτροπή». (“Nothing. There has been no clean-up, no compensation, and no prevention.”).
Αλήθεια… μια που έχουμε και ευρωεκλογές, από σήμερα θα αντικατασταθεί η φρεγάτα “Ψαρά” από το “Νικηφόρο Φωκά” και πιθανά να συνεχίσει να ηγήται της αποστολής “ΑΤΛΑΝΤΑ” στα σομαλικά ύδατα, της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Μήπως «κακοί ιμπεριαλιστές» δεν είναι μόνο οι αμερικάνοι αλλά και κάποιοι έλληνες; Μήπως τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία είναι ελληνικών συμφερόντων και γι’ αυτό δεν ακούγεται ούτε κουβέντα από τις ελληνικές τηλεοράσεις;
Εγώ σαν Gatouleas δηλώνω πάντως ρητά και κατηγορηματικά πως σε μια εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας με Σομαλούς, η καρδούλα μου θα είναι με τα μαύρα αδέρφια μου. Με αυτούς που προσπαθούν να φάνε το ψωμί τους δουλεύοντας. Κι όχι με τους κλέφτες και τους ένοπλους τραμπούκους τους.
Δείτε ακόμα:

[1] Η Μάχη Του Μογκαντίσου/1993. 18 νεκροί και 73 τραυματίες Αμερικάνοι πεζοναύτες. Η ταινία Black Hawk Down, βασίστηκε σε αυτά τα γεγονότα
[2] Επίθεση από Σομαλούς αντάρτες δέχτηκε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντόναλντ Πέιν, καθώς την ώρα που αναχωρούσε με το αεροσκάφος του από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου. TVXS 13/4/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου