Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Το δικό της Τείχος χτίζει η Αίγυπτος

Παλαιστίνη
http://www.enet.gr/

Αποστολή: ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Φαίνεται παράδοξο: Εναν χρόνο ακριβώς από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Χυτό Μολύβι» στη Λωρίδα της Γάζας, με τους 1.400 νεκρούς Παλαιστίνιους -352 από τους οποίους παιδιά-, η διεθνής προσοχή δεν επικεντρώνεται τόσο στο Ισραήλ.

Κεντράρει πάνω στην Αίγυπτο.

Τρεις είναι οι αμέσως εντοπίσιμες αιτίες, διόλου άσχετες με το ότι η Γάζα εξακολουθεί να αναδεικνύει στην πιο ακραία του εκδοχή το βρώμικο και κυνικό παιχνίδι της διεθνούς πολιτικής στο Μεσανατολικό: Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει επισήμως εμφανιστεί διατεθειμένη να θέσει σοβαρά εμπόδια ή να απαγορεύσει τελείως την πρόσβαση στη Γάζα μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα σε δύο διεθνείς πολυάνθρωπες διοργανώσεις ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, τις μεγαλύτερες στα μέχρι τώρα χρονικά, αυτές του Gaza Freedom March και του Viva Palestina.

Εχει επιβεβαιώσει ότι προχωρεί στην κατασκευή του δικού της Τείχους -ένα υπόγειο ατσάλινο φράγμα κατά μήκος της 14 χλμ. μεθορίου της με τη Γάζα- για να αχρηστέψει τα τούνελ του ιδιόμορφου λαθρεμπορίου των αποκλεισμένων κατοίκων της, στο οποίο βασίζουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους.

Παίζοντας δε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατά αιχμάλωτο η Χαμάς στη Γάζα, το Κάιρο προαλείφεται να γίνει το «ουδέτερο έδαφος» όπου θα επικυρωθεί η συμφωνία ανταλλαγής του με μερικές εκατοντάδες Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, εφόσον βέβαια τελεσφορήσουν οι ενέργειες των Γερμανών διαπραγματευτών. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αύριο επισκέπτεται το Κάιρο για να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά δεν αναμένονται άμεσες ουσιαστικές εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών είχε συνομιλήσει στο Ισραήλ για το θέμα Σαλίτ με τον Νετανιάχου.

Παρόλο που εδώ και μία εβδομάδα η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει ότι το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει ερμητικά κλειστό μέχρι τέλος Ιανουαρίου, χθες η Χαμάς μέσω του Γκάζι Χαμάντ, ανώτατου αξιωματούχου της για τη μεθοριακή ασφάλεια, ανακοίνωσε ότι από αύριο και επί τετραήμερο τα σύνορα θα ανοίξουν για διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Η αιγυπτιακή πλευρά ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Εκατοντάδες αλλοδαποί υπήκοοι από 43 χώρες (σύνολο 1.362, περίπου 500 Αμερικανοί, 32 από την Ελλάδα), που βρίσκονται στο Κάιρο για την ειρηνική πορεία του Gaza Freedom March, αναθάρρησαν αισιοδοξώντας ότι θα τους επιτραπεί η διέλευση. Προπαραμονή Χριστουγέννων οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν την ορισμένη για χθες προπαρασκευαστική συγκέντρωσή τους στο Κολέγιο των Ιησουιτών στο Κάιρο, ενώ προειδοποίησαν με αυστηρές διοικητικές κυρώσεις τους διοργανωτές εάν οι αφιχθέντες ακτιβιστές, μέλη ΜΚΟ αρωγής, διαθρησκευτικών οργανώσεων και φοιτητές -εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αψηφίσουν την απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων που τους επιβλήθηκε. Χθες, επιτροπή των διοργανωτών επέδωσε στο προεδρικό μέγαρο κείμενο ανοιχτής επιστολής προς τον Μουμπάρακ, που είχε δημοσιοποιήσει ανήμερα τα Χριστούγεννα. Εξηγώντας τον ειρηνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα της παρουσίας τους, του ζήτησαν έμπρακτη κατανόηση.

Παράλληλα, αφού ταξίδεψε πάνω από 3.500 χιλιόμετρα ξεκινώντας από το Πόρτσμουθ, μένει κολλημένη στην Ακαμπα της Ιορδανίας η αποστολή του Viva Palestina, ένα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούμενο από 250 φορτηγά. Η Αίγυπτος τους αρνήθηκε είσοδο στο έδαφός της από το λιμάνι Νουέιμπα της Ερυθράς Θάλασσας και κατοπινή τετράωρη οδική διαδρομή για τη Γάζα, ζητώντας τους να περιπλεύσουν το Σινά και να διαπλεύσουν τη διώρυγα του Σουέζ (με αναγκαστική ναύλωση φορτηγού πλοίου!) και να αποβιβαστούν στο Ελ Αρίς, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κοντά στα σύνορα. Ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών Τζορτζ Γκαλογουέι, επικεφαλής της αποστολής, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Αιγύπτου: «Ολα τα δάκτυλα θα έπρεπε τώρα να δείχνουν το Ισραήλ, όχι να συγχέονται δείχνοντας την Αίγυπτο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου