Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Δώσαμε άλλους εννέα μήνες στις ΗΠΑ για πρόσβαση στις τραπεζικές συναλλαγές μας


αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων κάθισαν «σούζα» ενώπιον των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών.



Οι 27 αποφάσισαν χθες να παρατείνουν για ακόμη 9 μήνες την ελεύθερη πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών στις τραπεζικές συναλλαγές των 500 εκατ. πολιτών της Ε.Ε. Η περίοδος των 9 μηνών είναι προσωρινή, αλλά έχει μπει το νερό στο αυλάκι και αναμένεται να αποφασιστούν και άλλες παρατάσεις.

Αρχικά η πρόταση ήταν για 12 μήνες, η Γερμανία ζήτησε 6μηνο και τελικά συμφωνήθηκε το 9μηνο.

Η Ουάσιγκτον περίμενε με ανυπομονησία την απόφαση των 27, φοβούμενη το ενδεχόμενο να προκύψουν αντιρρήσεις κρατών-μελών και να παραπεμφθεί στις κοινοτικές καλένδες, πλήττοντας έτσι το αμερικανικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, όμως, στο οποίο συμμετείχε ο Χάρης Καστανίδης, αποδέχθηκε τη συνέχιση της πρόσβασης των αμερικανικών υπηρεσιών το διατραπεζικό οργανισμό Swift, που συγκεντρώνει τη χρηματοπιστωτική ροή περίπου 8.000 τραπεζών στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει όλες αυτές τις βάσεις δεδομένων στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας. Οι αμερικανικές αρχές εξέφρασαν αμέσως την ικανοποίησή τους για την απόφαση των 27, οι οποίοι προσέφυγαν σε ένα τέχνασμα για να παρακάμψουν το εμπόδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και αυτό διότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει συναπόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο Υπουργών στα θέματα που αφορούν το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου